reklama 11A

Opasan a čeští koně ve Vichy: Chyběl jen kousek štěstí, míní Janáček

ikonka

Opasan v úterý sice neobhájil loňské vítězství v listed, ale ve Vichy podal pod žokejem Václavem Janáčkem další kvalitní výkon. Českým dostihovým příznivcům udělal radost Cote Jardin ze stáje Cajdašrot v quinté handicapu, dařilo se i zbylým aktérům.
20.07.2022 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Blízko prvnímu vítězství v rámci letošního mítinku ve Vichy byli v úterý večer koně ze střední Evropy. Slovenský Kůň roku Opasan finišoval třetí v listed a na dotovaných příčkách skončili i Cote Jardin, Havana Silk a dvouletý King Mollenkott.

"Nebyl to vůbec špatný večer. Mám v posledních dnech trochu smíšené pocity - druhý v derby a třetí v listed, trochu nám v těch dobězích chyběl kousek štěstí. Když se dívám na záznamy, tak bych to možná odjezdil trochu jinak, ale v daný moment to jinak udělat nešlo," shrnul Václav Janáček, který byl v sedle Opasana a dvou českých zástupců.

Pětiletý Opasan ze stáje Bormann nastupoval k obhajobě loňského vítězství v Prix Hubert Baguenault de Puchesse (2400 m, 52 000 eur) v roli sázkového favorita 34:10. Janáček po startu usadil svěřence trenéra Jozefa Chodúra na předposlední pozici a v pomalém dostihu tam setrval až do cílové roviny.

 

Čtěte také: Ještě neukázal vše, co umí. Gaspariniho derby očima žokeje a trenéra

 

Několik vteřin se zdálo, že slovenská hvězda nebude mít kudy útočit, ale 400 metrů před cílem se otevřela mezera u bariéry a Opasan výrazně akceleroval. Navzdory nejrychlejší závěrečné šestistovce v posledních metrech nezachytil dvojici Lord Achilles a Royal Force a obsadil třetí místo necelé půl délky za vítězem.

Pětiletý Lord Achilles otočil poměr sil s Opasanem v Lyonu. "Opasan měl svůj normální průběh, cválal uspaný v zadní části pole. Jen v tom dostihu chybělo tempo. Aurelien Lemaitre si to s vítězem tentokrát pohlídal zvenku a věděl o mně, protože minule v Lyonu zůstal zavřený a doběhl čtvrtý, i když měl na vítězství. Po doběhu mi říkal, že proto šel dnes zvenčí a celou dobu o mně věděl," podotkl Janáček.

Když v cílové rovině našel prostor u bariéry, věřil ve vítězství. "Myslel jsem, že to dám, ale Opasan bohužel nevydržel s rychlostí až do cíle. Měl strašně rychlý nástup v první polovině závěrečné čtyřstovky, ale neudržel to tempo domů a v poslední stovce mě chytili," dodal.

Cote Jardin drží svůj vysoký standard

Výborný výkon podal ryzák Cote Jardin ze stáje Cajdašrot v quinté+ handicapu Prix Vichy Communaute (3000 m, 50 000 eur). Svěřenec Jiřího Chaloupky se ve značně roztaženém poli dlouho držel vzadu nesčetné délky za špicí, ale u mezníku 600 metrů se vyvezl vedle předních koní a až do cíle setrval ve hře o vítězství. Nakonec bral současné druhé místo délku za vítězem a vyrovnal svůj dosud nejlepší výsledek v classe 2 z dubnového Lyonu.

"Cote Jardin mě potěšil. Bylo to dobře rozjeté a překvapilo mě, jak lehce se dostal dopředu, aniž bych na něm cokoli dělal. Jakmile jsem se do něj 300 metrů před cílem obul, začal zrychlovat. Je to hodně dobrá forma a uvidíme, kam se s ním podívají dál. Je vidět, že handicap 35,5 kg má oprávněně a teď jde jen o to udržet ho ve formě a najít mu ten správný dostih," pochválil hřebce Janáček.

Dobře si počínali i zbylí dva zástupci českých stájí. Dvouletý King Mollenkott z vlastního chovu Wesminter Race Horses potvrdil potenciál naznačený před měsícem v Saint-Cloud a pod Clémentem Lecoeuvrem doběhl čtvrtý v Prix de Bellerive-sur-Allier - Race and Care (1600 m, 18 000 eur).

V půl dvanácté pak přidal třetí místo mezi nezvítězivšími v Prix de l’ Hippodrome de Casablanca (2000 m, 16 000 eur) tříletý Havana Silk v barvách MUDr. Evy Nieslanikové. Pro šestého z Velké jarní ceny to byl druhý francouzský start, v tom prvním před měsícem doběhl třetí v prodejním dostihu v Saint-Cloud.

"Myslím si, že 2000 metrů je přibližně jeho optimem. Nieslanikovi měli štěstí, že ho minule v Saint-Cloud nikdo nekoupil, protože ten výkon byl velmi dobrý a teď to jen potvrdil. Nebyli jsme daleko od známky 38 nebo 39 a kdybych ho lépe znal, možná bychom skončili i druzí. Je to velmi slušný kůň a po příštím startu dostane francouzský handicap," konstatoval Václav Janáček.

Foto: France Galop




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE