reklama 11A

Jacinthe si řekla o pozornost. Místo překážek teď směruje do Oaks

ikonka

Podruhé startující Jacinthe s Davidem Liškou vyhrála klasickou předzkoušku Cenu Latiny v Chuchle Areně Praha. Dobrou stájovou formu trenéra Luboše Urbánka potvrdila i druhá Korvette. Vendula Korečková v sobotu dosáhla na druhý hattrick kariéry.
16.07.2022 23:48  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Ještě na jaře se tříletá bělka Jacinthe připravovala na kariéru v překážkovém provozu. V sobotu však klisna stáje MS Racing při teprve druhém startu v životě ovládla Cenu PP Asset Management - 43. Cenu Latiny v Chuchle Areně Praha a bude zřejmě dohlášena do Oaks.

Předzkouška čtvrtého klasického dostihu sezony skončila dokonalým triumfem centrály Újezd u Boskovic a trenéra Luboše Urbánka, který kromě vítězky sedlal i druhou Korvette. Třetím místem se vrátila do ročníkové špičky Whirl Wind Girl a mezi nejlepší čtyři pronikla dobrou koncovkou ještě Pleione.

V sedle Jacinthe dosáhl na první jedničkové vítězství po téměř dvou letech David Liška, který se letos vrátil do sedla po roční pauze. "Měl jsem ordre nechat klisnu v klidu cválat, byl to teprve její druhý start. Tak jsem ji schoval za koně a až do konce jsem měl optimální dostih. V cílové rovině jsem ji vytáhl do vnější stopy a ona šla sama," líčil spokojený Liška.

 

Čtěte také: Změna držení i diskvalifikace hříšníků. Britské dostihy omezují bičíky

 

Před startem byla z Urbánkových svěřenkyň upřena větší pozornost na favorizovanou Korvette. Pátá z Velké červnové ceny se pod Martinem Laubem ujala diktování tempa a v cílové rovině se dokázala ubránit všem soupeřkám kromě tréninkové kolegyně.

Jacinthe předvedla raketovou závěrečnou čtyřstovku a za distancí minula Korvette o půl délky. "Musím se přiznat, že pořadím našich klisen nejsem překvapen. Výkony z práce tomu nasvědčovaly," přiznal Luboš Urbánek.

Původně koupená jako přívažek

Ve Francii narozená Rajsamanova dcera z překážkové rodiny byla koupena loni na podzim v Deauville za 6000 eur. "Stejně jako Aigle Vaillanta jsme ji pořizovali jako potenciálního překážkového koně. Měli jsme na dražbě rozpočet a nějaké peníze nám zbyly. Bez větší přípravy jsem se rozhodl pro kobylu, která se mi líbila, a pan majitel souhlasil," popsal Urbánek.

Jacinthe měla na jaře debutovat na proutěných překážkách v Pardubicích, ale dostih byl zrušen a stáj musela hledat náhradní řešení.

"Nechali jsme ji proběhnout mezi nezvítězivšími při derby-dnu. Jel ji Jožka Takács, který u nás odvádí dobrou práci, a skončili pátí. Našim překážkovým koním se nedařilo a neměla co běhat, tak jsme se rozhodli, aby si zkusila ještě delší dostih, než přejde na proutěné překážky. Teď ji asi dohlásíme do Oaks. Musíme to ještě probrat s majitelem, ale podle předběžných plánů půjdou do Oaks Jacinthe a Korvette. Pro Shabanu mám vymyšlený kratší dostih, 2400 metrů už je nad jejím optimem," dodal Urbánek.

Další hattrick Venduly Korečkové

Hvězdou sobotního mítinku ve Velké Chuchli byla Vendula Korečková. Z pěti startů třikrát zvítězila, připsala si druhý hattrick kariéry a posunula se do vedení průběžného pořadí Lázně Poděbrady Cupu.

Základ ke své sérii položila na dvouletých koních z centrály Němčice. Nejprve vyhrála s Arrynou ze stáje 3 hearts úvodní Cenu Chuchle Festu s Hitrádiem City a posléze dovedla favorizovanou Niamhtree k velmi lehkému úspěchu o 6 délek v Simsonově ceně.

Klisna stáje 3 hearts tak zůstává i po druhém startu kariéry neporažena. V souboji o druhou příčku se prosadil napajedelský odchovanec Imperio před Bunamboo a Stratovariem, kteří při vbíhání do cílové roviny ztratil cenné délky bočením.

"Na koních rodiny Vocáskových je radost jezdit, jsou dobře nachystaní a jezdec se na nich moc nenadře. Myslím si, že obě klisny by do budoucna mohly mít i dispozice pro delší tratě," poznamenala Korečková.

Třetí vítězství přidala ve čtyřkovém handicapu na 1200 metrů se čtyřletým Denihilonihilem. "Z hattricku mám radost. Před měsícem v Karlových Varech jsem na něj dosáhla kvůli přehozu pořadí v jednom z dostihů, tentokrát už to bylo stoprocentní. Na šampionát jsem zatím moc nemyslela ani to nějak nestudovala, ale hodně lidí se mě na to ptá a občas se podívám," usmívala se Korečková.

Těsný finiš ve sprintu a rodinný triumf Bošovic

Napínavý finiš vidělo dobře zaplněné hlediště ve dvojkové Ceně Gala Coffee na 1400 metrů. V těsném doběhu tří koní dosáhl na jedenácté vítězství kariéry osmiletý bělouš Opinion Maker pod Jiřím Palíkem. Svěřenec chuchelské trenérky Ivany Pejškové porazil o krátkou hlavu Cawoka, o další krk zpět následoval třetí Creator.

Po měsíci a půl si připsal vítězství i trenér Václav Luka mladší, který se radoval ve čtyřkovém handicapu na 1800 metrů prostřednictvím tříletého Smichoffa. V sedle tmavého hnědáka stáje Syndikát V3J se blýskl dobrým jezdeckým výkonem trenérův syn Matyáš Luka.

Mladý amatérský jezdec hřebci optimálně rozvrhl síly a ve finiši ho pod rukama dovedl k jistému triumfu o 2 délky před dalším tříletkem Furtfitem a ostříleným Aidensfieldem.

 

Krátce ze zahraničí

 

Pětiletý bělouš Moonlight Shadow, kterého pro majitelku Veroniku Šefl trénuje Jiří Brož, byl v sobotu jedním ze čtyř vítězů Bauyržana Murzabajeva v rámci zahajovacího dne mítinku v německém Bad Harzburgu. S kurzem 59:10 odskakující valach triumfoval jistě o 2 délky před domácím Vinnie’s Wish a svou tréninkovou kolegyní Berouyine.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE