reklama 11C

Změna držení i diskvalifikace hříšníků. Britské dostihy omezují bičíky

ikonka

O možnosti diskvalifikace vítěze kvůli nadměrnému použití bičíku se v britských dostizích dlouho jen diskutovalo. Teď se dříve nemyslitelná věc stává realitou. British Horseracing Authority zveřejnila chystané změny pravidel používání bičíků.
15.07.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Důležitý krok, který je tento týden tématem číslo jedna ve většině dostihových debat. British Horseracing Authority (BHA) v úterý oznámila první úpravu pravidel pro používání bičíků v ostrovních dostizích za posledních jedenáct let.

Vedení řídící organizace přijalo dvacet doporučení expertní skupiny, v níž zasedlo patnáct osobností napříč dostihovým sportem i mimo něj včetně šampiona trenérů Johna Gosdena, předsedy žokejské asociace P. J. McDonalda, dostihového šéfa ascotského závodiště Nicka Smithe, překážkového žokeje Toma Scudamora, poslance Neila Hudsona či baronesy Hayman of Ullock.

Komise ponechala hranici maximálního počtu sedmi pobídek v rovinových dostizích a osmi na překážkách. Nově však bude povoleno pouze použití bičíku v "bekhendové" pozici, tedy úchop, při němž bičík v ruce směřuje dozadu. Další výraznou změnou je možnost diskvalifikace vítězného koně, jehož jezdec překročil limit o čtyři a více pobídky.

Opatření, která by měla vstoupit v platnost během letošního podzimu, počítají i s výrazným navýšením trestů za prohřešky proti pravidlům. Ve velkých dostizích může žokej přijít o licenci až na 28 dní a nad celou problematikou bude bdít speciální disciplinární panel. BHA by zároveň měla pravidelně provádět další analýzy.

 

Čtěte také: Žokej z reklamy, který nehladověl. Anglie mi nevyšla, vzpomíná Kovařík

 

Přehodnocení dosavadních pravidel a zřízení expertní skupiny doporučila dostihové autoritě již v únoru 2020 nezávislá instituce Horse Welfare Board v rámci plánu "Dobře prožitý život - nová strategie welfare koní chovaných pro dostihy 2020 - 2024". Konkrétní kroky však pozdržela pandemie covidu-19.

Expertní skupina své návrhy formulovala na základě podrobné analýzy a konzultací nejen na dostihové scéně, ale i s přihlédnutím k hlasům laické veřejnosti. Podle průzkumu veřejného mínění provedeného v dubnu agenturou Ipsos UK "podporovalo zákaz použití bičíků" 55 procent Britů. Po poskytnutí bližších informací o designu současných dostihových bičíků a vysvětlení dalšího kontextu tento údaj klesl na 43 procent.

"Zastáváme názor, že oznámenými změnami pokračujeme ve stanovování standardů použití bičíků, které budou jasné a pochopitelné ve smyslu toho, co žádáme po našich koních a v duchu férového sportovního zápolení. Je nevyhnutelné, že se vyskytnou hlasy, podle nichž jsme zašli příliš daleko a podle jiných jsme zase zůstali na půli cesty," řekl listu Racing Post předseda expertní skupiny David Jones.

Kámen úrazu: některé výkony ve velkých dostizích

První zmínka o bičících v britském dostihovém řádu spadá do roku 1889, ale trvalo dalších sto let, než se začala oficiálně řešit jejich regulace. První snahy o zavedení jednotného designu dostihových bičů proběhly v roce 1985, povinný standard moderního homologovaného bičíku s pěnovou výplní a antišokovou plácačkou pak vstoupil v platnost během sezony 1997.

Od té doby pravidla také výslovně konstatují, že "bičík smí být využíván pouze pro účely bezpečnosti, korekce a povzbuzení". Ke stanovení maximálního možného počtu pobídek v dostihu došlo mezi lety 2005 a 2011.

Pod vlivem zpřísnění pravidel klesl počet prohřešků o více než polovinu oproti stavu před deseti lety. Přestože si BHA pozitivní trend pochvalovala, časem se ukázalo, že zejména v případě vrcholů sezony a velkých dostihů nepředstavují ani tvrdší sankce dostatečné odstrašení od problematických výkonů, které sportu přinášejí negativní publicitu.

"Jsem si vědoma toho, že budoucnost dostihů závisí na pohledu široké veřejnosti a že nemůžeme nečinně přihlížet. S připravovanými pravidly jsem spokojena, umožní nám ukázat větší sílu při trestání nadměrného či nesprávného použití bičíku. Celý soubor doporučení expertní skupiny dává smysl a myslím si, že to byl dobře investovaný čas. Budeme se na celou věc i nadále soustředit," řekla Racing Postu šéfka BHA Julie Harrington.

Má to logiku, shodují se jezdci

První ohlasy mezi britskými žokeji na nová pravidla jsou opatrně pozitivní. "Na začátku bude zapotřebí trocha času na to, aby si jezdci na nová pravidla zvykli, ale přechod na výhradně bekhendové držení nebude problém. Dostihy jsou pod drobnohledem veřejnosti a biče byly vždycky téma, které se řešilo, takže dokážu pochopit, proč je třeba udělat změny," reagoval žokej Sean Levey.

Podle dostihových legend bude muset část žokejů upravit svůj styl, ale nijak zvlášť zásadně. "99 procent žokejů bekhendové držení bičíku ovládá, neboť je základní součástí rozhýbání finiše. Jen budou muset překonat zvyk forhendového držení v závěrečných soubojích. Bekhend je pro oko diváka mnohem méně ofenzivní, bičík se nedostává tak vysoko a je to otázka základní dovednosti. Přehození bičíku do druhé ruky trvá tímto způsobem o něco déle, čímž myslím méně než dvě sekundy," vysvětlil někdejší šampion Kevin Darley.

Pro změnu se vyslovili i Willie Carson nebo Kieren Fallon. "Jezdil jsem před třiceti lety, ale do dnešních pravidel bych se vešel a ani bych nemusel měnit svůj jezdecký styl. Bičík jsem vždy držel bekhendovým způsobem a nepoužíval jsem ho nijak intenzivně, jezdil jsem více rukama a celým tělem," vzpomínal čtyřnásobný vítěz britského derby Carson.

Fallon oceňuje srozumitelnost pravidla diskvalifikace: "Pokud žokej překročí maximální počet pobídek a je mu ponecháno vítězství, může to vyvolat trpkou pachuť. Když teď budou jezdci vědět, že čtyři pobídky nad limit znamenají diskvalifikaci, dají si mnohem větší pozor. Taková chcete mít pravidla - jednoduchá a černobílá."

Stejný aspekt však vyvolává obavy u bookmakerů, kteří varovali, že případné diskvalifikace musí být oznámeny obratem a včas, aby na to nedoplatili sázející. Podobně mluví i vítěz Českého derby z roku 2001 John Egan.

"Diskvalifikace nebudou fungovat, sázky tvoří důležitý rozměr dostihového sportu. Umíte si představit, že si někdo vsadí na velkého favorita, jehož jezdec ho v závěru finiše nevyjede stoprocentně, protože se bude bát překročení limitu a prohraje o krátkou hlavu? Takové doběhy vyvolají pozdvižení a nechtěl bych být tím, kdo to bude sázkařům vysvětlovat," konstatoval Egan.

"Nezachází to dost daleko"

Zatímco z dostihové scény zaznívají vesměs kladné ohlasy, zklamání panuje v táboře organizací zabývajících se welfare. Ředitel World Horse Welfare a veterinář Roly Owers, který byl členem expertní skupiny, doufal v ještě výraznější změnu - kompletní zákaz bičíků.

"Použití biče pouze v bekhendové pozici sice vítáme, ale doporučení podle nás nezachází dostatečně daleko. Máme jasno v tom, že bychom chtěli vidět odklon od použití bičíků pro povzbuzení v dostizích, a to z etických i welfare důvodů," prohlásil Owers s tím, že tento pohled nezískal v expertní skupině většinu.

Zároveň ocenil, že z práce expertní skupiny vzešlo mnoho dobrého a vyzdvihl pokračující osvětu i tvrdší postihy za porušení pravidel včetně diskvalifikací.

"Rádi bychom v rámci osvěty a dalšího vzdělávání viděli důraz na to, jak se koně učí, aby případné použití bičíku bylo uplatňováno v souladu s evidence-based teorií učení. Budeme dál pokračovat v konstruktivní spolupráci s BHA a dalšími aktéry dostihů na implementaci pravidel a doporučení. Dostihy, stejně jako ostatní koňské sporty, mohou nadále fungovat pouze tehdy, pokud si udrží podporu veřejnosti. To bude od každého účastníka dostihového provozu vyžadovat obhájení jejich využívání biče v kontextu welfare a zachování důvěry v dodržování a vymáhání pravidel," dodal.

Zcela bez biče zatím Norsko, Švédsko a New Jersey

Britský postup pozorně sleduje řada dalších dostihových zemí. Jednotná celosvětová pravidla totiž stejně jako v jiných důležitých otázkách neexistují. Některé státy jako Japonsko, Hongkong nebo Singapur bičíky v dostizích neomezují vůbec a posouzení míry nadměrného či nevhodného použití ponechávají výhradně na rozhodčích.

Na opačném pólu se nachází Norsko, které od roku 1982 umožňuje použití bičíku pouze z bezpečnostních důvodů v nouzových situacích a ve finiši povoluje pouze vyjíždění rukama. Od letošní sezony se k němu přidalo Švédsko a zákaz použití bičíku pro povzbuzení platí i v americkém státě New Jersey.

Irsko má limit osmi pobídek, Francie a Německo umožňují maximálně pět pobídek. Právě v Německu se před šesti lety odehrála vleklá kauza, v níž se majitel třetího z derby Dschingis Secreta domáhal u civilních soudů diskvalifikace prvního a druhého koně v cíli kvůli nadměrnému použití bičíku. Změny výsledku sice nedosáhl, ale ostrá debata o problematice se od té doby pravidelně vrací a autorita Deutscher Galopp nedávno ohlásila rozhovory o možné další úpravě pravidel.

Český dostihový řád stanovuje maximum šesti pobídek v rovinových a osmi v překážkových dostizích, přičemž v dostizích dvouletých koní a debutantů smí jezdec použít bičík čtyřikrát. Tuzemská pravidla rovněž vyžadují výhradně použití homologovaných bičíků s pěnovou výplní francouzské, britské, irské, německé či italské výroby.

Zakázáno je zbytečné, nevhodné a nadměrné použití bičíku. Jeho správné použití zahrnuje ukázání bičíku koni předtím, než dojde k pobídce, dále použití ve směru pohybu a v rytmu akce koně a poskytnutí dostatečného času - alespoň tři cvalové skoky – na zareagování před další pobídkou. Ruka ani bičík se nesmí zvednout nad úroveň ramen. Výjimkou z pravidel může být přiměřené použití bičíku jako pomůcky pro udržení koně v přímém směru při vybočení nebo příležitostné použití v průběhu překážkového dostihu k upomenutí koně na nutnost soustředit se, zejména před odskokem či po chybě na skoku.

Zdroje: Racing Post, At the Races, Racing TV, Galopponline.de, Jockey Club ČR - Dostihový řád

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR

(Vítěz na snímku drží bičík v bekhendové pozici, jezdec vzadu vlevo ve forhendové, která bude již brzy ve Velké Británii zakázána.)




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE