reklama 11A

Bohumil Bošek: Prožíváme pohádku, s Memento Mori sníme o blacktype

ikonka

Dostihový příběh Bohumila Boška je po všech stránkách nezvyklý. Někdejší ošetřovatel a pracovní jezdec působil u trenéra Josefa Váni, ale i v Anglii, aby se nakonec vrátil do českého turfu jako úspěšný majitel stáje. "Začínal jsem od píky," říká.
12.07.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Když si člověk u koní začne po letech plnit sny, nemůže počítat se začátečnickým štěstím, které tak často přeje nově příchozím. Může se však opřít o vlastní zkušenosti a jít tak štěstí sám naproti.

Své o tom ví Bohumil Bošek, který po mnoha letech působení v dostihových stájích doma i v zahraničí rozjel úspěšné podnikání a díky tomu mohl vstoupit mezi majitele. Černý dres se šedými hvězdami stáje KarBoBau umístili na dostihovou mapu koně jako Memento Mori nebo Hank Moody.

"Náš společný sen s manželkou byl vlastnit jednoho koně, dnes jich máme dvanáct. Svým způsobem je to pohádka, protože jsem začínal opravdu od píky. Mám za sebou dlouhý koňský příběh," usmívá se Bošek.

 

Čtěte také: Vydařené pondělí. Ve Francii vyhráli Folburg de Palma i Ultimate Fight

 

44letý rodák ze západních Čech se u koní pohybuje od dětství. "Pocházím z Chyše, takže jsem se od nějakých třinácti let motal kolem stájí v Bohuslavi a jezdili jsem s koňmi pana Josefa Váni po dostizích. Strávil jsem tam řadu let, pak jsem byl jednu sezonu v Německu a následně odjel na tři roky do Anglie, kde jsem se potkal s manželkou Lucií. Nastupoval jsem u Marka Pitmana, stáj pak převzal Carl Llewelyn. Staral jsem se třeba o Run For Paddyho, který vyhrál skotskou Velkou národní," vzpomíná Bošek.

Výdrž a pracovitost, které si osvojil jako ošetřovatel a pracovní jezdec, se mu hodily, když před třemi lety rozbíhal spolu s kamarádem firmu. V oblasti montáží fasádních systémů se záhy prosadili v rámci velkých developerských projektů v Německu a narostli až na dnešních 24 zaměstnanců.

"Firmu se nám nedávno podařilo prodat. Stáj KarBoBau se tak brzy změní na BoKaBau, barvy však zůstanou prakticky stejné," avizuje Bošek.

Kromě vlastních koní mu podnikání umožnilo podpořit i české dostihy jako takové. "Jsme s manželkou nadšenci a snažíme se tomu něco dát. Momentálně sponzorujeme Ladies’ Cup a v Pardubicích teď podpoříme dva dostihy při třetí kvalifikace," dodává.

Hank Moody pro Ivana Kuba

Bohumil Bošek přiznává, že v roli majitele ho sledování dostihů stojí výrazně větší nervy než dříve jako zaměstnance stáje. Za klíčový impuls pro rodinné barvy označuje navázání spolupráce s trenérem Václavem Lukou mladším. Kromě toho má koně také u Josefa Váni, Michala Kalčíka a na Slovensku u Jaroslava Brečky. Za tři a půl sezony stáj dosud vyhrála šest dostihů, z toho dva ve Francii a jeden v Itálii.

Jedním z koní, kteří majiteli začali plnit jeho sny, je čtyřletý valach Hank Moody. První syn amerického Koně roku California Chrome v českém tréninku strávil celou dosavadní kariéru ve Francii. Debutoval loni v létě a na sklonku roku stihl dvě vítězství na all-weather dráze v Deauville a Chantilly.

"Hanka Moodyho jsem si doma doslova vybrečel. Manželka mi zakázala ho koupit, protože na fotce a videu, které nám poslali z Anglie, opravdu nevypadal dobře. Já jsem ale viděl ,CC’ v jeho původu a říkal jsem, že ho musím za každou cenu mít. Byl hodně zelený a potřeboval dozrát. Měli jsme obrovskou radost, že se to podařilo tak načasovat, že loni stihl dvě krásná vítězství ve Francii. Má obrovský závěr, že člověk při sledování těch dostihů až žasne," rozplývá se Bošek.

Hank Moody patřil v Bošovicích k velkým oblíbencům Ivana Kuba, který se nyní zotavuje z těžkého pádu a zranění. "Ivan ho jezdil v práci a úplně ho zbožňoval. Rozhodli jsme se s manželkou, že veškeré ceny, které Hank Moody letos vyhraje, věnujeme Ivanovi," podotýká.

Středisko trenéra Václava Luky v posledních měsících bojovalo s vleklou infekcí, která se odrazila na výsledcích většiny svěřenců. K nejvíce postiženým koním patřil právě Hank Moody. "Ze tří startů byl dvakrát poslední. Při krevních odběrech měl tak extrémní výsledky, že vypadal skoro jako otrávený. Teď se zdá, že se z toho začínají koně postupně dostávat a že je vše na dobré cestě," věří Bošek.

Naděje na rovině i překážkách

Aktuálně největší nadějí ve stáji však je tříletý Memento Mori. Krásně stavěný irský odchovanec zahájil kariéru v únoru a má za sebou tři druhá místa v dobře obsazených francouzských dostizích nezvítězivších a šestou příčku v classe 1.

Syn hřebce Fast Company zpočátku omezovala při cvalu příliš velká varlata. "Václav mi volal s tím, že ho dáme na výběh, protože to nemá cenu. Po kastraci se všechno o 180 stupňů otočilo, ten kůň byl rázem jinde a dnes je to možná nejlepší tříletek ve stáji. V práci je flegmatický, ale do dostihů dává obrovské srdce a má neskutečnou čtyřstovku," vypráví Bošek.

Dlouhodobým cílem je pokusit se o zisk statusu blacktype koně. "Všechno konzultuji s trenérem, ale určitě o podobných cílech sníme. Podle mého názoru má Memento Mori potenciál uspět v grupě 3. Uvidíme, jak se mu bude dařit v dalších startech, dosud měl vždy trochu smůlu, že mezi nezvítězivšími narazil na některé schované koně," hodnotí majitel.

Překážky čekají tříletého Ange Pitou, člena výborné německé rodiny, kterého kupoval na dražbě v Baden Badenu Josef Váňa za 17 000 eur. "Podle papíru měl stát minimálně třicet čtyřicet tisíc, ale měl na šlaše drobné povrchové zranění. Má obrovský skokový potenciál, budeme ho směřovat do dostihů debutantů v Meranu."

Zajímavým překážkovým koněm by mohl být i čtvrtý z loňského slovenského St. Legeru Persian Prince, připravovaný Jaroslavem Brečkou. "To je extrémně pozdní kůň, ale podle Čika s obrovským potenciálem. Potřebuje čas a dostane ho. Na rovině se vždy ukazoval skvěle v práci, ale v dostizích to nikdy nedokázal prodat. Musíme si na něj počkat," uzavírá Bohumil Bošek.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE