reklama 11D

Sultan Harib: Lysá nás nadchla. Snažím se české dostihy víc propagovat

ikonka

Česko může být za jistých okolností zajímavé i pro dostihové investory ze Spojených arabských emirátů, je přesvědčen majitel a chovatel Sultan Harib. Sám má koně v tréninku Ingrid Janáčkové Koplíkové a hodně si slibuje od tříletého Deputy Rulera.
05.07.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C

Stál před secesní tribunou karlovarského závodiště a vychutnával si zdejší dostihy stejně spokojeně, jako jindy mítinky v Meydanu, Paříži, Kemptonu nebo Bro Parku. Sultan Saíd Harib má už třetí sezonu několik koní v tréninku Ingrid Janáčkové Koplíkové, ale v sobotu pobýval na západě Čech jako neutrální pozorovatel.

Dubajský majitel a chovatel tentokrát držel palce tříleté debutantce Choice French Bay ze stáje svého krajana Ahmada Saída Mohammada Ali Alkamdy, která mezinárodní výpravu potěšila třetím místem.

"Závodiště v Karlových Varech je opravdu krásné. Navíc má velmi férovou a bezpečnou dráhu, vhodnou i pro začínající dvouleté koně. Loni jsme tady vyhráli s klisnou Nouran," podotkl Harib, civilním povoláním analytik televizní stanice Dubai Racing Channel.

 

Čtěte také: Sólo pro Mo My Dream v Karlových Varech, českému chovu vládli tříletí

 

Jeho vlastní barvy, béžový dres s vínovými epolety, by se už za několik dní měly výrazně připomenout nejen tuzemským divákům. Haribův tříletý hřebec Deputy Ruler, který začátkem června slibně debutoval druhým místem na 2000 metrů v Saint-Cloud, směřuje 16. července do grupy 2 Prix Eugene Adam.

Majitel se netají tím, že s členem rodiny vítěze Kentucky Derby Street Sense má nemalé ambice. "Vždycky jsem o něm měl vysoké mínění. Po tomto dostihu budeme zase moudřejší, jako jsou jeho možnosti. Mým velkým snem je účast na Dubai Racing Carnivalu. Pokud by se tam Deputy Ruler dostal, byla by to velká věc i pro české dostihy, neboť by reprezentoval vaši zemi," poznamenal Harib.

Střed Evropy jako ideální výchozí destinace

Kromě Česka má koně také ve Francii, Švédsku a Irsku. Z jeho ostrovních reprezentantů byl dosud nejúspěšnější trojnásobný vítěz Vivernus, pozdější plemeník ve Švédsku. Ve Francii disponuje osmi chovnými klisnami a třináctiletým plemeníkem Storm Beltem, který po kariéře v Anglii a Dubaji připouští od roku 2020 v Haras de la Bareliere.

"Celé to původně začalo jako koníček, ale postupně se to vyvinulo v profesionální dostihovou a chovnou operaci, které věnuji spoustu času a úsilí. Pomalu rosteme a myslím si, že jdeme správným směrem. Před dvěma lety jsem investoval do několika chovných klisem z Godolphinu a nadále rozšiřuji mateřské stádo o klisny ze zajímavých rodin. Věřím, že se postupně dostaneme tam, kde chceme být," shrnul Sultan Saíd Harib.

Jedním z bezprostředních cílů jsou častější starty ve Francii, což je také jeden z důvodů, proč si za jednu ze svých základen zvolil Českou republiku. Argumentuje při tom podobným způsobem, jako na přelomu tisíciletí majitelé z ruskojazyčného prostoru.

"Poloha Česka je strategicky ideální. Leží hned vedle Německa a do Francie nebo Itálie je to přece jen blíž, než ze Švédska, kde mám rovněž koně. Pro stáj, která chce mezinárodně fungovat, představuje vaše země logisticky optimální řešení. Jsme velmi spokojení s trenérkou Ingrid Janáčkovou Koplíkovou. Má kvalitní tým a odvádí skvělou práci. Musím se přiznat, že jsme nadšení i z tréninkového střediska v Lysé nad Labem. Tamní lesní cvalovky jsou působivé," konstatoval.

Podle Sultana Saída Hariba se do budoucna může v českém turfu objevit více majitelů z Blízkého východu.

"Ze Spojených arabských emirátů jsme tady už tři. Myslím si, že nic nebrání tomu, aby u vás investovalo více majitelů, jen se lidé z našeho regionu musí o českých dostizích dozvědět. Rád bych tomu trochu napomohl a svým dostihovým známým v poslední době často o Česku vyprávím. Podle mého názoru máte co nabídnout," uzavřel.

 

Krátce z turfu

 

Čas Queen of Beaufay v Českém derby byl Jockey Clubem ČR dodatečně opraven na 2:30,14. Znamená to, že klisna stáje Pegas nakonec figuruje v historické tabulce derby nikoli na druhém, nýbrž na čtvrtém místě za Talgadem (2010), Josephem (2017) a Ohne Sorge (2003). Původně oznámený čas byl o sekundu rychlejší (2:29:14).

Kvalitní výkon podal šestiletý Dschingis First v proutěných překážkách Prix Vivaldi-Jumping (classe 2, 3600 m, 34 000 eur) na pondělním mítinku v Clairefontaine. Hřebec stáje Avatara s.a. v závěrečném oblouku pod Janem Kratochvílem razantně nastoupil a až v posledních 100 metrech byl dostižen trojicí finišujících soupeřů. Cílem proběhl jako čtvrtý se ztrátou necelých tří délek na vítěze Elvise de Balme.

Foto: Martin Cáp




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE