Úžasná Weihegold. Majitelka musela týdny naléhat, aby klisnu získala

ikonka

Svého času byla klisna Weihegold OLD s Isabell Werth v sedle neporazitelná. Vranka má výborný původ a skvělou povahu. Majitelka se do tehdy roční klisny zamilovala na první pohled, ale trvalo dlouhé týdny přesvědčování, než ji získala.
07.01.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Takovou kariérou, jako má Isabell Werth s Weihegold, se mnoho drezurních dvojic chlubit nemůže. Německá jezdkyně s vranou klisnou získala celou sbírku cenných kovů z nejvýznamnějších akcí Mezinárodní jezdecké federace FEI. Kdo se s ní setkal, říká, že ho uchvátila milou povahou i talentem.
 
Oldenburská klisna Weihegold se narodila v roce 2005 u německé chovatelky Inge Bastian a má špičkový drezurní původ. Jejím otcem je oldenburský hřebec Don Schufro a matka Weihevoll je po plemeníkovi Sandro Hit. 
 
Jako ročka ji koupili Christine a Frank Arns-Krogmannovi. Christine si úplně přesně pamatuje na moment, kdy se s klisnou setkala poprvé. „Řekl mi o ní jeden dobrý přítel. Poprvé jsem ji viděla ve stáji a její majitel na ni byl moc pyšný. Já jsem se zamilovala na první pohled. Má krásný pohyb, výborný původ, je to super typ koně. Majitel ji ale prodat nechtěl. Denně jsem mu volala, snad šest nebo osm týdnů, dokud nesvolil k prodeji,“ vzpomíná.
 
Christine Weihegold jako mladou sama jezdila, věřila v budoucnost v chovu, a tak s ní absolvovala chovatelské soutěže a v roce 2008 získala klisna titul šampionky v Oldenburg Elite Mare Show. 
 
 

Sportovní vrcholy

Do vysokého sportu se Weihegold dostala až později, na mezinárodních závodech se začala objevovat jako devítiletá. Sedlala ji Isabell Werth, ale několikrát soutěžila také s Beatrice Buchwald – Hoffrogge, jež je Isabellinou svěřenkyní a asistentkou.
 
Klisna byla tak talentovaná, že začalo být zřejmé, že by mohlo jít o koně pro německý A-kádr, takže od roku 2016 s ní startovala výhradně Isabell. Němka je rekordmankou v počtu olympijských medailí a těžko by majitelé v Německu v té době hledali lepšího jezdce. Slibem majitelů, že vranku jezdkyni nechají pro olympijské hry v Riu, začala nebývalá šňůra úspěchů.
 
„Ona je povahově opravdu úžasný kůň. Není nikdy nervózní, můžete s ní závodit kdekoliv, je vždycky napojená na jezdce a nekouká napravo nalevo. To je pro jezdce opravdu ohromné. Jsou koně, co nejsou třeba na závodech ve své kůži, ona se ale pořád chová stejně jako doma,“ chválí klisnu její majitelka.
 

Čtěte také: Nevyzpytatelný kůň do Grand Prix. Emiliovi koluje v těle arabská krev

 
Úspěchů a vítězství, kterých německá dvojice Isabell Werth a Weihegold OLD dosáhla na závodech CDI, je tolik, že by byla trochu nuda je vyjmenovávat. Z nejvýznamnějších akcí mají několik medailí. V první řadě je to zlato a stříbro z již zmíněné olympiády 2016 v Brazílii, pro níž tato dvojice vznikla.
 
V následující sezoně vyhrála Isabell s vrankou všechny úlohy na mistrovství Evropy v Göteborgu. Odvezla si odtamtud zlato v hodnocení jednotlivců i týmů. V týž rok ovládla finále Světového poháru v Omaze a první místo zapsala i v dalších dvou sezonách v Paříži a Göteborgu.
 
K dalším úspěchům patří týmové zlato a individuální stříbro z evropského šampionátu 2021. Posledním velkým mítinkem bylo finále série World Cup v Lipsku v dubnu 2022, kde byla Isabell s Weihegold třetí za krajankou Jessicou von Bredow-Werndl s Dalerou a Dánkou Cathrine Dufour s hnědákem Vamos Amigos.
 
 

Chov 

Všechny sportovní úspěchy odráželo také postavení této dvojice na světovém žebříčku Mezinárodní jezdecké federace FEI. Dokázala být 23 měsíců nepřetržitě na první příčce. Delší dobu souvisle kralovala žebříčku v historii jen Britka Charlotte Dujardin s Valegrem. Německá dvojice byla nakonec na čele světového bodování s menšími přestávkami od roku 2016 do roku 2019. 
 
Ve sportu dosáhla Weihegold téměř všech titulů, co existují. A od počátku s ní bylo počítáno pro chov. Kombinace jejího výborného původu, dobré povahy a pohybových schopností je výjimečná.
 
Během závodní kariéry dala několik hříbat. V době, kdy se pohybovala po světových obdélnících, byly její geny předávány pomocí embryotransferu. Její potomky odnosila náhradní matka, aby nebyla příprava Weihegold přerušena. Od roku 2022, kdy ukončila kariéru v top drezuře, může být už vranka zapojena do mateřských povinností naplno.
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound
 
Foto: Liz Gregg / FEI