reklama 11B

Na jezdecké závody a dostihy v dubnu? Pro nově očkované koně jen těžko

ikonka

Ačkoliv Česká jezdecká federace prodloužila v souladu s FEI zákaz akcí do 11. dubna kvůli šíření nákazy herpesvirem EHV-1, pro mnoho majitelů bude účast na případných dubnových závodech dost komplikovaná, i v případě, že se budou moci konat.
15.03.2021 14:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Již v pátek 12. března jsme informovali o tom, že Státní veterinární správa upravila podmínky pro účast na svodu koní. 
 
Novou podmínkou je, že kůň musí být vakcinován proti rinopneumonii koní způsobované koňským herpesvirem (EHV) dle vakcinačního schématu daného výrobcem vakcíny a musí být v imunitě proti tomuto onemocnění. 
 
V případě, že nebude vakcinován, musí být laboratorně vyšetřen na přítomnost koňského herpesviru metodou PCR ze vzorku výtěru z nosu s negativním výsledkem; toto vyšetření nesmí být starší 10 dnů (rozhodující je datum odběru vzorku).
 

PSALI JSME: ČJF v souladu s FEI ruší akce do 11. dubna, SJF jen do konce března

 
Pokud však majitelé spoléhají na očkování, pro které se rozhodli např. až v polovině března, tak musejí počítat s tím, že se takový kůň může zúčastnit svodu – tj. jezdeckých závodů, dostihů, výstav či přehlídek – až cca na přelomu dubna a května.
 
Podstatné totiž je, že: „musí být v imunitě proti tomuto onemocnění“, a to není po první injekci, ani ihned po té druhé, která zpravidla následuje o 4 až 6 týdnů později. 
 
U vakcíny EQUIP EHV 1,4 byla dle příbalové informace přítomnost protilátek prokázána 2 týdny po ukončení základní vakcinace (tedy po druhé injekci) a ochrana proti čelenži byla prokázána 3 týdny po ukončení základní vakcinace. Doba trvání imunity je pak 6 měsíců.
 
Také u české vakcíny BIOEQUIN H základní imunizace zahrnuje dvě vakcinace, přičemž druhá je za 4 týdny po té první. Aktivní imunita nastupuje nejpozději 14 dnů po provedení základní vakcinace dle doporučeného vakcinačního schématu. První revakcinace (třetí dávka) se aplikuje za 3 měsíce po druhé injekci primární vakcinace. Další revakcinace se provádí každých 6 měsíců.
 
Z výše uvedeného tak vyplývá, že pokud majitelé své koně nechávají očkovat až v těchto dnech (tj. v polovině března), tak budou v imunitě až na konci dubna. Jestliže by se tedy stalo, že se po 11. dubnu již budou moci konat první jezdecké závody, tak by koně, kteří dostali druhou dávku vakcíny proti EHV méně jak dva týdny před jejich konáním, měli mít navíc ještě aktuální laboratorní vyšetření na přítomnost koňského herpesviru metodou PCR ze vzorku výtěru z nosu s negativním výsledkem.
 

PSALI JSME: Zákaz akcí FEI prodloužen o dva týdny. Finále Světového poháru zrušeno

 

Nutno však dodat, že stále jsou také platná vládní omezení v souvislosti s koronavirem Covid-19, a ty umožňují konání hromadných akcí pouze s výjimkou od ministerstva zdravotnictví ČR. V případě sportovních událostí jsou tyto výjimky udělování v případech, kdy k nim dá své doporučující stanovisko Národní sportovní agentura (NSA). 
 
A v jakých případech lze žádosti NSA předkládat? První z možností je, že turnaj / zápas s mezinárodní účastí není možné vzhledem k blízkému termínu konání zrušit. Druhou, že turnaj / západ je jedinou nominační akcí na mezinárodní vrcholnou akci typu MS, ME apod. konané do konce května 2021. Třetí možností jsou utkání evropských pohárů v kolektivních sportech. Čtvrtou pak významné sportovní utkání nebo soutěže. Pořadatel takovou žádost na NSA musí podat navíc s potvrzením od příslušného sportovního svazu. 
 
Vše tedy nasvědčuje tomu, že konání jakékoliv akce spojené s koňmi v dubnu letošního roku nebude vůbec snadné jak z hlediska organizátorů, tak z hlediska samotných účastníků. Jak se říká: „Březen – za kamna vlezem, duben – ještě tam budem!“
 
Zdroje: SVS, NSA, Bioveta, Cymedica
Ilustrační foto: Josef Malinovský



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }