reklama 11A

Znovu vyhrát pět hvězd v O2 areně bude těžké. Aleš Opatrný v to doufá

ikonka

Loňská galashow světového parkuru Prague Playoffs začala tím nejlepším možným způsobem. Hned první soutěž nejvyšší kategorie CSI5* totiž vyhrál Aleš Opatrný s Forewerem. Nejlepší česká parkurová dvojice v O2 areně bude startovat i letos v listopadu.
17.10.2022 10:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A

 
Aleš Opatrný je dlouhodobě nejlepší český parkurový jezdec a s jedenáctiletým valachem Forewerem, jehož odchoval na ranči v Hořovicích jeho otec Václav, dosahuje pravidelně předních umístění na domácích i zahraničních kolbištích. 
 
V roce 2021 se s ním účastnil olympijských her v Tokiu, letos pak mistrovství světa v Herningu. V této sezoně také byl u zisku stříbrné příčky v Poháru národů při červnovém CSIO3*-W CET Prague Cup v Chuchle Areně a o týden později vyhrál Grand Prix v Olomouci zařazenou do série Světového poháru Mezinárodní jezdecké federace. Aktuálně je na 287. místě světového řebříčku Longines FEI Jumping Rankings. Nikdo z Čechů není v tabulce výš. 
 
Členové reprezentačního A-kádru opakovaně dostávají prostřednictvím Czech Equestrian Teamu divokou kartu pro účast v hlavní soutěžní kategorii při galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs a nejinak tomu bude tentokrát. Volná účast v pětihvězdičkových soutěžích je tak zajištěna i pro Aleše Opatrného, který na předešlý ročník této prestižní akce v libeňské O2 areně vzpomíná velmi rád. „Vzpomínky mám skvělé, protože jsem vyhrál hned první soutěž. Druhý den jsem byl pátý a v sobotu jsem po smolné chybě v rozeskakování skončil desátý,“ připomenul Opatrný všechny tři loňské starty v pražském CSI5*.
 

Nepřehlédněte: Deset let s koňmi Anny Kellnerové. Kateřina Krpelová jim dává top péči

 
„Zopakovat něco takového je vždycky složitější, ale Forewer skáče skvěle. Nevím, jestli se povede opět nějaké vítězství, ale věřím v hodně dobré přední umístění,“ konstatuje česká parkurová jednička. „Letošní sezona pro mě a pro Forewera byla opět skvělá. Forewer vyhrál dvě Velké ceny a v několika dalších se umístil vepředu. Mistrovství světa také proběhlo skvěle. Cítil jsem na něm, že od olympijských her nasbíral opět nějaké zkušenosti navíc. Při mistrovství světa první i druhé kolo skákal výborně a třetí kolo až po desítku skákal také super,“ chválí svého koně. 
 
Ale ne vše letos vycházelo podle představ. „Před mistrovstvím světa jsme měli menší výpadek kvůli zranění a pak Forewerovi došly trochu síly v tom třetím kole. Ale posun tam byl. Měli jsme jet také s českým týmem první divizi Poháru národů, ale z kraje roku jsme to museli zrušit, protože nebyl dostatek jezdců a koní, abychom mohli všechna kola objet. Takže nějaké neplánované změny byly, ale to už je za námi a teď už vše soustředíme směrem k Praze, což jsou podle mě největší letošní parkurové závody hned po mistrovství světa.“
 
Právě při mistrovství světa v dánském Herningu Aleše Opatrného mrzelo, že tam nakonec startoval pouze on s Forewerem a Vladimír Tretera s Gangsterem. K sestavení národního družstva tak chyběla alespoň jedna, v lepším případě dvě dvojice. „Trochu to samozřejmě mrzelo, protože když člověk jede na mistrovství světa nebo na olympiádu a vidí tam toho týmového ducha jiných zemí, jak drží při sobě a bojují tam, tak to tam bohužel u nás letos chybělo. Doufejme, že na příští rok, kdy bude mistrovství Evropy a olympijská kvalifikace, tak budeme mít dobrý tým a budeme bojovat o účast na olympijských hrách,“ nastiňuje, jaké vrcholné parkurové akce proběhnou v roce 2023. 
 

Čtěte také: Ten, který létá na koních. Příběh Lorenza z chudé farmy v Camarque

 
To je však zatím ještě poměrně daleko. Nyní veškerá pozornost směřuje na pražskou O2 arenu, kde se bude skákat od 17. do 20. listopadu. „Nemyslím, že by byla potřeba nějaká speciální příprava. Každý jezdec zná svého koně a také ví dopředu, jaký tam bude stavitel. Každý course designer má nějakou specialitu. Ital Uliano Vezzany, který by měl být opět v Praze, vždy vymyslí nějakou kulišárnu. Ale jelikož staví opravdu na hodně závodech, tak již ty jeho kulišárny trochu známe. Uvidíme, zda nás letos překvapí něčím novým,“ spekuluje Aleš Opatrný. 
 
Před listopadovým mítinkem se bude připravovat podobně jako mnozí další při dvou mezinárodních závodech ve slovenském Šamoríně. „Forewer má teď od posledních závodů šest až sedm týdnů volno a poté s ním zajedu na dva víkendy do Šamorína. Podobně jsem to měl i minulý rok a všechno to klaplo. Když udržíme tento plán, tak věřím, že to vyjde alespoň tak, jako v minulém roce,“ dodává s tím, že už se do O2 areny moc těší na jedinečné prostředí. „Snad dorazí diváci přinejmenším ve stejném množství, jako před rokem, a udělají znovu výbornou atmosféru, na jakou jsme zvyklí. Na to se těším nejvíc.“
 
Podrobnosti o programu Global Champions Prague Playoffs včetně odkazů na internetový prodej vstupenek jsou na adrese www.pragueplayoffs.com.
 
Foto: Kateřina Návojová
 
 



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

Související informace

Deset let s koňmi Anny Kellnerové. Kateřina Krpelová jim dává top péči
Ten, který létá na koních. Příběh Lorenza z chudé farmy v Camarque
V Rijádu se musíme snažit. Stát se může všechno, říká Anna Kellnerová
Jezdecká svatba roku. Henrik von Eckermann a Janika Sprunger se vzali
Po boku jezdeckých hvězd. Španko bude v O2 areně jednou z nejmladších
Do O2 areny vezmu opět King Edwarda, slibuje světový šampion Eckermann
Doležal: Do O2 areny se moc těším. Bude to premiéra na pěti hvězdách
Stoprocentní Daniel Deusser nebude v pražské Super GP chybět ani letos
Dáme do toho vše, hlásí Sanne Thijssen. Čeká ji první start v Super GP
Čtyřspřeží opět rozproudí divákům krev při Prague Playoffs v O2 areně
Do Prahy určitě přivezu Dominatora, uvedl lídr LGCT Christian Ahlmann
Loňské úspěchy z O2 areny bude těžké zopakovat, uvědomuje si Svobodová
Pořád show posouvám a zdokonaluji, říká Lorenzo. Brzy přijede do Prahy
Bruynseels: Udělám vše pro to, abych mohl v pražské Super GP startovat
Čeští jezdci v O2 areně. Při Prague Playoffs jich bude opět celá řada
Opora týmu Prague Lions. Pieter Devos nastoupí do Super GP už podruhé
Nejsem žádný Ehning, nemám vrozený talent, tvrdí Henrik von Eckermann
Létající Francouz Lorenzo a jeho koně se představí v pražské O2 areně
John Whitaker oslavil 67. narozeniny. Rád by opět startoval v Praze
Parkuroví mistři získají opět zlaté vstupenky na GC Prague Playoffs
NEPŘEHLÉDNĚTE