reklama 11A

Opora týmu Prague Lions. Pieter Devos nastoupí do Super GP už podruhé

ikonka

Belgičan Pieter Devos se ve světovém žebříčku FEI pohybuje okolo třicátého místa, ale v letošní parkurové sérii Global Champions patří k absolutní špičce. Je oporou týmu Prague Lions a svoji účast v Super Grand Prix si zajistil vítězstvím v Londýně.
06.09.2022 15:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B

 
Pieter Devos prožívá skvělou sezonu. Přesto říká, že měl letos i trochu smůlu. Na výsledcích tohoto belgického jezdce to však vidět rozhodně nejde. Během galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs v libeňské O2 areně bude zajisté vedle svého krajana Nielse Bruynseelse a Češky Anny Kellnerové jednou z opor týmu Prague Lions. 
 
Pražským lvem je Pieter sice až od letoška, ale okruhu GCL se účastní již od roku 2017. Nejprve byl členem Monaco Aces, pak přešel do St Tropez Pirates, kde byl do jeho přestupu k Prague Lions. Již v předešlém celku byl jeho pilířem a podílel se na několika umístění na stupních vítězů. Výrazně přispěl i k druhému místu v celkovém hodnocení za rok 2019. Tehdy St Tropez Pirates vyhráli v Hamburku a na stupních vítězů nechyběli v Miami, v Paříži, v Berlíně a ve Valkenswaardu. V roce 2021 skončili St Tropez Pirates na osmém místě. 
 
Letos byl Devos u obou triumfů Prague Lions při Global Champions League v Saint Tropez, kde sedlal patnáctiletou klisnu Mom´s Toupie de la Roque, i v Cannes. Tam startoval v úvodní části GCL na devítiletém valachovi Nascar van´t Siamshof a pro tu druhou zvolil čtrnáctiletou Claire Z. 
 

Psali jsme: Pouhé dvě sekundy od medaile. Prague Lions byli při GCL v Římě čtvrtí

 
Prague Lions se nejen díky dvěma nejlepším umístněním pohybují celou sezonu mezi nejlepšími čtyřmi družstvy. Být v této elitní skupině po posledním patnáctém kole je pro většinu sestav velkým cílem, neboť jim zajistí přímý postup do semifinále GCL Super Cupu v Praze. Pražští lvi se tak nyní snaží ze všech sil, aby se udrželi alespoň na současném čtvrtém řádku týmové tabulky.
 
„Je to dlouhá sezona a myslím, že jsme společně udělali kus práce. Teď uděláme vše pro to, abychom si naši pozici udrželi. Bude to ale obtížné, protože koně toho už odjezdili hodně, a ještě pár závodů nás čeká,“ podotkl Pieter Devos během rozhovoru pro štáb organizačního týmu Prague Playoffs. 
 
Současně však věří, že Prague Lions mohou vyhrát v playoff před domácím publikem. „Máme silný tým a zároveň silné jezdecké dvojice. Pokud vše dobře naplánujeme, tak si myslím, že máme slušnou šanci.“
 
 
Pro Pietera to však bude jen jeden ze dvou hlavních cílů, s nimiž přijede do české metropole. V Londýně se mu totiž podařilo na již zmíněné klisně Mom´s Toupie de la Roque vyhrát Grand Prix LGCT a díky tomu se kvalifikoval do hlavní soutěže celé série jednotlivců. A v Super Grand Prix nepůjde vedle obrovské prestiže o nic menšího, než je podstatná část z astronomické finanční dotace 1,25 milionu eur. Vítěz bude brát 300 tisíc, druhý umístěný 250 tisíc, třetí pak 200 tisíc a na 125 tisíc dosáhne čtvrtý v pořadí. Zbytek sumy si rozdělí jezdci do patnáctého místa.
 
Devos si start v této soutěži vyzkoušel již v roce 2019, kdy s Claire Z skončil jedenáctý. Tehdy v prvním kole chyboval jednou a v druhém třikrát. Samozřejmě by byl rád, kdyby to letos bylo o deset řádků výš. Dlouho se mu přitom nedařilo kvalifikaci vybojovat. „Je to dost obtížné. Měl jsem trochu smůlu s některými koňmi. Jeden z mých nejlepších koní se zranil. Neměl jsem tedy všechny koně k dispozici. Pokusím se však místo v kvalifikaci do Super Grand Prix získat, i když to pro mě nebude jednoduché,“ konstatoval v Londýně jen pár hodin před startem jedenáctého závodu. A právě v něm se vysněné zlaté vstupenky do Prahy dočkal. Konkurence tam přitom byla obrovská a hned čtyři dvojice zopakovaly čisté jízdy ze základního parkuru s výškou překážek 160 centimetrů. 
 

Nepřehlédněte: John Whitaker oslavil 67. narozeniny. Rád by opět startoval v Praze

 
Klisna Mom´s Toupie de la Roque ovšem zkráceným kurzem dokázala procválat za vydatné asistence jejího jezdce nejen bez penalizace, ale také nejrychleji. „Je to neuvěřitelný pocit, zvlášť s Mom´s Toupie de la Roque. Dnes pro mě udělala všechno. Cítil jsem, že už je to dlouho, co jsme společně dosáhli na dobrý výsledek a dnešní vítězství je doslova třešnička na dortu. Jsem opravdu velmi šťastný. Moc jsem chtěl vyhrát, jsme téměř na konci sezony a Super Grand Prix je vždy fantastická soutěž. Jsem tedy moc rád, že budu znovu její součástí,“ svěřil se hned po skončení londýnské Velké ceny.
 
„Z Prague Playoffs se stala už legenda, co se týče Global Champions Tour a Global Champions League. V Praze je fantastická hala, skvělá organizace a dechberoucí atmosféra. Jako jezdci si to tam opravdu pochvalujeme. Jde tam o sport nejvyšší úrovně a velmi rádi tam soutěžíme,“ dodal na adresu pořadatelů tohoto vrcholného mítinku, který se uskuteční v pražské O2 areně od čtvrtka 17. do neděle 20. listopadu. Podrobnosti o programu a prodeji vstupenek jsou na webu www.pragueplayoffs.com.
 
Foto: Josef Malinovský
Video: Radim Kaller

Má Pieter Devos větší šanci vyhrát s Prague Lions GCL Super Cup, nebo LGCT Super Grand Prix jednotlivců?

celkem hlasů: 5

Hlasování skončilo.

GCL Super Cup 0 / 0%
LGCT Super Grand Prix 5 / 100%



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE