reklama 11A

Pořád show posouvám a zdokonaluji, říká Lorenzo. Brzy přijede do Prahy

ikonka

„Létající Francouz“ Lorenzo přijede se svojí světoznámou koňskou show do Prahy. Vystoupí při listopadové Global Champions Prague Playoffs. Bude to pro něj velká premiéra v O2 areně, na kterou se moc těší, byť velkých akcí zažil již opravdu mnoho.
16.09.2022 09:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D


Pětačtyřicetiletý Laurent Serre, jehož v koňském světě všichni znají jako Lorenza, účinkoval se svými koňmi snad ve všech nejvýznamnějších přehlídkách, výstavách a show po celém světě. Za dva měsíce si odškrtne jedno z mála prázdných políček na mapě koňských mega akcí, na nichž ještě nebyl. Ve dnech 17. až 20. listopadu bude totiž vystupovat při galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs.

Jeho fantastické výkony s koňmi mohli opakovaně obdivovat diváci při Equitaně v německém Essenu, která je považována za Mekku mezi koňskými show, výstavami a veletrhy. V posledních několika letech nechyběl ani při nestarší akci svého druhu Fieracavalli ve italské Veroně. Mezi další výrazné destinace v jeho termínové listině patří Cheval Passion ve francouzském Avignonu, Olympia Horse Show v Londýně i historické Grand Palais v srdci Paříže.

Nevystupuje však jen na těch největších, či nejprestižnějších akcích. Jak nám prozradil, neodmítá účast i na menších show. Ostatně před patnácti lety se v předvánočním období prezentoval v poměrně komorním prostředí jezdecké haly na pražském Císařském ostrově a o dva roky později dorazil do vítkovické arény v Ostravě. Od té doby však své umění výrazně zdokonalil a také v jeho základní sestavě přibyli další koně. „Pamatuji si, že jednou, když jsem měl vystoupení v Česku, byla šílená zima, nějak kolem minus dvanácti stupňů. Všude, venku, ve stájích, zkrátka všude, byla hrozná zima. To si pamatuji. A vzpomínám si na Prahu, která má opravdu nádherné historické centrum,“ uvedl v úvodu rozhovoru. Současně se přiznal, že projekt GC Prague Playoffs, který vznikl teprve před čtyřmi lety, zatím nezná. „Zažiji to poprvé, ale vypadá to jako opravdu velká akce a velmi důležité závody.“

Vaše show se postupně vyvíjela. Můžete popsat, jaké nejdůležitější triky jste během let zařadil do programu?
To se nedá přesně říct. Člověk cvičí krok po kroku. Na začátku je vše složité a postupně se to stává snazší. Až když je to úplně snadné, mohu teprve začít přemýšlet nad nějakým novým trikem. Před tím se tím vůbec nezabývám. Když vidím video ze svých začátků, dělal jsem dva tři triky. Dnes je to, co jsem předváděl tehdy, jen opravdu malou částí celé mé show. Postupně přidávám více kombinací, přidávám víc technik. Je složité to vysvětlit. 
Hezký příklad je můj známý trik, který dělám od doby, kdy mi bylo šestnáct. To je High Jump, kdy skáču přes překážku, kterou koně podběhnou, já dopadnu zase zpátky na ně. Tento trik dělám mnoho let. Nikdy jsem ho nepřestal trénovat, snažím se ho zlepšovat. Nejdřív byli tři koně, pak čtyři, a tak dále. Pak jsem se jednou při něm dostal do potíží, přišel jsem o důležitého koně a na pár let jsem ho přestal dělat. A potom vznikla show založená více na klidu a kontrole. Do této show jsem pak High Jump zase přidal, ale bylo to kompletně jinak pojaté. Musí to být bezpečné, koně mě musí znát, musí mi důvěřovat. Co je pro mě ještě důležité, abych vymýšlel vystoupení a triky, které ode mě nikdo neokopíruje.

Na jaký moment kariéry vzpomínáte nejraději? Jaké místo, kde jste vystupoval, vám utkvělo v paměti?
Procestoval jsem celý svět. Byl jsem v Kanadě, vystupoval jsem na Rudém náměstí v Moskvě, to bylo neuvěřitelné. Dělal jsem show pro jordánskou královnu, měl jsem vystoupení v Kataru, Bahrajnu, Ománu. Zažil jsem opravdu bláznivé cesty. Vždy jsem se svými koňmi byl v letadle nebo v náklaďáku. Byl jsem skoro všude. Málem bych zapomněl na Malajsii. Předváděl jsem tehdy své triky na obrovském stadionu pro padesát tisíc diváků. Mezi nimi seděl panovník Malajsie. Přišlo mi to vždy docela normální, až do té doby, než přišel covid. Najednou to vypadalo, že už nikdy nic nebude jako dřív a já jsem si uvědomil: Páni, to bylo bláznivé!

 

 

Vybíráte si, kde budete vystupovat?
Popravdě, nevybírám si. Pokud mě lidé chtějí vidět, protože se jim moje práce líbí, tak nic neodmítám. Když se shodneme na všech podmínkách, tak jedu a předvedu jim rád své vystoupení. Jedu tam, kde mě chtějí vidět. Nikdy v životě jsem nezrušil žádnou show. Vystoupím i přesto, že jsem třeba nemocný.

Kolikrát za sezony máte vystoupení? Máte nějaký limit?
To není žádný rok stejný. Třeba před pandemií jsem vystupoval téměř bez přestávky. Obecně je to minimálně jedno město za měsíc, kde předvedu svou show. Ale třeba v zimě mám i tři až čtyři navštívená místa za měsíc, protože velké jezdecké halové závody se konají v tomto období. Průměrně se svou show projedu dvě města za měsíc.

Některá města navštěvujete opakovaně, třeba Veronu při Fieracavalli nebo Essen při Equitaně. Měníte nějak svůj program, v návaznosti na místo, kde vystupujete?
Ano, pořád svou show posouvám a zdokonaluji. Různě míchám triky a střídat kombinace cviků. Pořád se snažím něco měnit, i kvůli sobě. 

Aktuálně vystupujete se šestnácti koňmi. Plánujete počet koní rozšířit?
S šestnácti koňmi vystupuji pouze v mojí aréně. Když jedu na show kamkoliv jinam, vezu jen dvanáct koní. Jsem limitovaný možností transportu. Není problém přidat koně, komplikace je všechno kolem, tedy doprava, musíte mít víc kamionů, víc lidí, kteří vám pomáhají, musíte je ubytovat a tak dál.

Co považujete při svých show za nejsložitější? 
Nejsložitější je ta neustálá změna míst. Znovu a znovu se musí koně adaptovat. Na novou arénu, nové opracoviště, nová světla. A to je to nejkomplikovanější, protože nikdy nevíte, co se může stát. Když trénujete a vystupujete pořád na stejném místě, koně nemohou být překvapeni, a nemohou pak překvapit vás. Nebojí se nových věcí. Takže nejobtížnější je stále měnit místa, kde vystupujeme. A co není snadné, je najít lidi, kteří vám chtějí pomoct a chtějí pracovat.

Navštívil jste někdy Českou republiku mimo vaše aktivity s koňmi?
Ne, já cestuji vždy jen pracovně, takže na vystoupení s koňmi. Nikdy nebývá moc času, ale třeba v Rusku mi udělali výlet do Petrohradu, nebo třeba v Ománu a Jordánskou pro mě udělali túru. V Evropě to není ve zvyku, není čas. Třeba do USA jsem letěl před show zařídit průběh a podmínky, a to jsem navštívil Las Vegas a Montanu. Byl jsem dvakrát v Brazílii také jen zařizovat projekt, tak to jsem měl také turistické zážitky. Ale momentálně můj život není o turistice, možná v budoucnu.

Návštěvníci Global Champions Prague Playoffs Lorenza uvidí během této akce v O2 areně každý den. Ve čtvrtek, v pátek a v sobotu to bude po 17. hodině, v neděli již po půl druhé odpoledne. Informace o prodeji vstupenek a další podrobnosti jsou na stránkách pořadatele s adresou www.pragueplayoffs.com.
 
Foto: Heini Heitz Photographer 
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE