reklama 11A

Václav Mládek: Hned od začátku to klapalo. Čarmena je srdcař a profík

ikonka

Mladý parkurový jezdec Václav Mládek absolvoval v sezoně 2020 své první T parkury v sedle koní Nea a Classified Love. Za největší kariérní posun však vděčí klisně Čarmeně. Tu měl zapůjčenou na necelé tři sezony, během nichž ho provedla od Z až po ST.
07.02.2021 11:30  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Jedním z nejzásadnějších koní jezdecké kariéry Václava Mládka byla zkušená, v letošním roce již sedmnáctiletá klisna Čarmena. V době, kdy spolu začínali závodit, bylo Čarmeně jedenáct a Vaškovi patnáct let.
 
Jak došlo k tomu, že jste s Čarmenou začali společně startovat?
 
Sháněli jsme pro mě koně, který by se mnou začal chodit ZL a L a posunul mě o kousek dále. Nemohli jsme žádného najít, a tak mi Petr Vančura nabídnul Čarmenu, která byla u něj ve stáji, kde jsem měl zatím svého valacha. Čarmenu mi taťka pronajal a hned od začátku jsme jezdili na závody.
 
Takže jste si sedli hned od začátku?
 
Ano, hned od začátku to fungovalo. Čarmena je takový profík a srdcař, že si sedne hned s každým, a hned první závody s ním je schopná se umístit. Myslím, že hned z prvních závodu jsem přivezl dvě stužky. Byla to klisna, která hned od začátku dělala jen radost.
 
Můžete popsat její povahu? Má nějaké speciální zvyky?
 
Jak na ježdění tak na ošetřování je to strašně hodný kůň, který by neudělal žádnou levou. Na ježdění byla příjemná, tak akorát dopředná pro toho, kdo začíná chodit větší parkury. Na skákání byla ale nejlepší, tam neřešila vůbec nic, pouze to, co má skočit. Nikdy nezastavila, a to i pres to, že kolikrát jsem ji špatně přivedl, pořád chtěla skákat. Ta by snad odskákala s úplně každým. Jakmile na závodech odzvonili start, tak jela, hned to na ni člověk poznal. Jediná nevýhoda u ní byla, že se bála koní na opracovišti, ale postupem času mi to přišlo lepší a lepší. Na ošetřování a v boxe byla bezproblémová, i když přece jen jsem ji asi za ty společné tři roky trochu rozmazlil. Jejím speciálním zvykem je utíkat z výběhu - to zvládne dodnes.
 

ČTĚTE TAKÉ: Miriam Záveská: Treisy byla mašina. Často jsem se domů vracela pěšky

 

Vzpomenete si na nějaký společný okamžik, který vám utkvěl v hlavě?
 
Na Čarmenu mám hodně vzpomínek, ale okamžik, který nikdo nezapomene, je druhé kolo při našem společném mistrovství České republiky. Zapomněl jsem na jeden skok a zatočil na něj až na poslední chvíli. Jel jsem na to tak ze šikma, že každý jiný kůň by to oběhl. Čarmeně to bylo úplně jedno a skočila. Druhé kolo jsme šli čistě. Myslím, že na tohle nezapomene nikdo, kdo u toho byl. Už jen tohle vypovídá o tom, jak neuvěřitelně je charakterní. 
 
Kterých společnych úspěchů si nejvíc vážíte?
 
Největším úspěchem je zmiňované mistrovství České republiky. Bylo to moje první mistrovství a tenkrát jsem byl devátý. Měl jsem velkou radost. Ale nejzásadnější je, jak mě neuvěřitelně posunula v ježdění. Byla to sběratelka umístění. Velmi si cením také společně vyhraných S a ST. Moc s vážím toho, že jsem ji mohl jezdit.
 
Jak se má Čarmena dnes?
 
Pořád je ustájená v mojí domovské stáji JŠ Valdštejnská obora. Každý den ji mám na očích. Užívá si zaslouženého důchodu a plní roli matky.
 
Foto Šárka Votavová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE