reklama 11A

S Tavetou mi to fungovalo od prvního parkuru, říká Anna Lani Novak

ikonka

Anna Lani Novak získala s holštýnskou klisnou Tavetou-HS dva mistrovské tituly. V roce 2016 se účastnily mistrovství Evropy v Irsku a připsaly si také dobrá umístění při zahraničních Grand Prix. V rozhovoru tuto výjimečnou klisnu představila blíže.
15.01.2021 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

„Moje kariéra je na uvažování nad životní koněm ještě poměrně krátká, ale když se nad tím více zamyslím, tak momentálně je pro mě nejvíce výjimečná klisna Taveta-HS, která už si užívá svůj zasloužený důchod,” říká Anna Lani Novak. Holštýnská klisna Taveta-HS se narodila v roce 2005 po hřebci Conteur, z matky po Latino. Nejprve v jejím sedle několik sezon startoval Rudolf Doležal a po přechodu Anny Lani Novak z poníků na velké koně se Taveta-HS stala stájovou jedničkou právě této nadějné mladé jezdkyně.  
 
 
Jak a kde jste se potkali poprvé a jaké byly vaše společné začátky? 
 
Poprvé jsem Tavetu viděla v zimě v roce 2015 při zkoušení v Brně. Vybavuji si, že nám to spolu fungovalo od prvního parkuru, kterým jsme si hned splnily část kvalifikace na mistrovství České republiky.  
 
 
Čím si vás tato klisna získala? V čem jste si nejvíc rozuměly a proč jste si padly do oka? 
 
Taveta byla a stále je velká osobnost, a to v pozitivním i negativním slova smyslu. Potřebovala hodně respektu a nesnášela veškerou jízdárenskou práci. Musela mít vždy zvláštní režim a já jsem jí „nechávala žít”, díky čemuž jsme spolu skvěle vycházely a udělala pro mě hodně. Taveta mě naučila trpělivosti s hysterickými kobylami, což se mi teď dost hodí u mé aktuální stájové jedničky Last Minute 64, která jí je dost podobná.  
 
 
Měla nějaké speciální libůstky ve stáji nebo pod sedlem? 
 
Když na to teď vzpomínám, tak musela mít Taveta neustále něco speciálního. Párkrát ve stáji ukopla napáječku, pod sedlem vyhazovala a lítala jako splašená se svou hlavou dosahující podobné úrovně, kde byla ta moje. Nesnášela déšť a také jsme kvůli ní museli koupit větší přepravník s diagonálním stáním, protože do normálního odmítala často nastoupit. 
 
 
Co všechno jste spolu zažili, vybavíte si nějaké veselé historky nebo zajímavé zážitky?  
 
Zajímavých zážitků bylo s touto klisnou také spoustu. Když pršelo, tak jí stájníci museli při cestě z výběhu dávat přes hlavu mikinu, aby ji vůbec do té stáje dovedli. Někdy jsme ji také nemohli delší dobu naložit a jednou jsme kvůli tomu dorazili na finále Českého skokového poháru asi pouhých dvacet minut před startem a parkur jsem se učila z plánku v autě. 
 

ČTĚTE TAKÉ: Pařenicová: Na Calledě jsem měla ráda její pracovitost a chuť závodit

 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce?  
 
Velmi si cením zisku dvou mistrovských titulů při mistrovství České republiky. Prožily jsme společně i spoustu zahraničních výjezdů, z nichž považuji za vzácnou účast na mistrovství Evropy v roce 2016 v Irsku a v neposlední řadě i vítězství v dětské Grand Prix v Salzburgu. 
 
 
Jaký byl Tavety další osud? Jak těžké bylo vaše odloučení?  
 
Taveta je nyní na pastvinách a připravuje se na roli matky. Mám jí kousek od domu, takže loučení nebylo zase tak těžké, nicméně její odchod ze sportu jsem samozřejmě oplakala. 
 
 
Foto archiv Anny Lani Novak 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE