reklama 11D

Crado von Wichenstein je můj velký pan učitel, říká Nyna Bartoňková

ikonka

Třetím rokem vloni startovala Nyna Bartoňková společně s valachem Crado von Wichenstein, který dříve sbíral úspěchy s Markem Klusem. Nyna Bartoňková označila Crada za svého životního koně a učitele, který ji dostal v parkuru na úroveň 140 centimetrů.
03.01.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

Výjimečným a nezapomenutelným koněm je pro Nynu Bartoňkovou Crado von Wichenstein. Je to třináctiletý valach plemene švýcarský teplokrevník, po hřebci Contendro I, z matky po Cento. „Crado je můj velký pan učitel. S ním jsem se dostala od menších parkurů až na takto obtížnou úroveň 140 centimetrů. Je to obrovský srdcař a dělá pro mě opravdu všechno,” popisuje svého životního koně Nyna Bartoňková.  
 
 
Jaké bylo vaše první setkání? Čím vás právě Crado von Wichenstein oslovil?  
 
Vzpomínám si, že už jako malá jsem ho pozorovala v časopisu Jezdectví a koukala jsem na přenosy EquiTV, když s ním startoval Marek Klus. Už v té době se mi moc líbil a poprvé na živo jsem ho viděla při startu ve Velké ceně Litomyšle. Crada pro mě objevil Zoltán Tóth a hned při první zkoušce jsem věděla, že je to ten pravý kůň přímo pro mě.  
 
 
Jak probíhaly vaše společné začátky? Kdy se dostavil první společný úspěch?  
 
Crado pro mě na začátku byl trochu složitěji jezditelný, převážně kvůli své veliké síle. Potom jsme s mým trenérem Markem Klusem vymysleli ideální typ uždění, vše začalo klapat a dobře se vyvíjet. Hned v ten samý den, kdy jsme Crada přivezli, tak jsme jeli na oblastní mistrovství, kde jsme skončili na druhém místě.  
 
 

ČTĚTE TAKÉ: Hasnedlová: Kewin mě naučil důvěřovat koním. Hodně pro mě znamenal

 
 
Jaké jsou vaše další společné úspěchy?  
 
Celkově si moc vážím toho, že jsem se s ním dostala až na takto vysokou úroveň a jsme schopni spolu překonat náročné parkury. S Cradem jsem absolvovala své první juniorské CSI v Olomouci, při kterém jsem dokonce v jedné kvalifikaci na Grand Prix obsadila čtvrté místo a v roce 2019 jsme skončili na skvělém třetím místě při mistrovství České republiky.  
 
 
Co konkrétního vás Crado naučil a vy jste toho mohla dále využít v práci s dalšími svými koňmi?  
 
Určitě mě naučil důvěřovat. Je to velmi silný a schopný kůň a vím, že když s ním najedu na jakýkoliv skok, tak on se mě bude snažit za každé situace podpořit. Dále mě naučil se nebát při překonávání větších skoků, ale to spolu s tou důvěrou velmi úzce souvisí.  
 
 
Můžete popsat, jaké má Crado základní charakteristické rysy a znaky?  
 
Je to velmi silný, chytrý a milý valach. Občas má docela vtipné chování, stále si myslí, že je hřebec. Dále je trochu rozmazlený a miluje hlavně moji mamku. Moc rád se mazlí a má rád všechno, co se dá sníst.  
 
 
Kde máte ustájeného Crada a své další koňské svěřence?  
 
Své koně mám ustájené téměř v centru Brna na Veveří v areálu TJ Moravan, což je stáj Roberta Smékala. Podmínky pro práci tam máme naprosto vyhovující, na vše máme klid a zázemí pro trénink a přípravu koní na závody je také výborné.  
 
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: MVDr. Eva Klementová: Jak bych mohla nevěřit v osud, když mám Manžela

 

Jaké další koně si aktuálně připravujete pro příští sportovní sezonu?  
 
I nadále budu v příští sezoně startovat s osmiletým belgickým teplokrevníkem Matissem. Nedávno jsme si také z Německa dovezli nového koně, kterého dříve jezdil Michael Jung. Je to sedmiletý valach Django S po hřebci Diarado. Ten by měl s Cradem v následující sezoně tvořit dvojici a doplňovat ho na větších závodech. 
 
 
Co plánujete na následující parkurovou sezonu? Jaké jsou vaše ambice?  
 
Rozhodně bych se chtěla převážně účastnit mezinárodních závodů, které budou pořádány v Čechách i v zahraničí. Ve hře je samozřejmě i mistrovství České republiky, přičemž už spíše uvažujeme o olomoucké kategorii U25.  
 
 
Foto archiv jezdkyně  a Zenon Kisza 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE