reklama 11C

TOP10 překážkových dostihů: V "roce zapomnění" zářili Faltejsek a Váňa

ikonka

Mohla by to být záludná otázka dostihového kvízu: Kdy získal Jan Faltejsek svůj první titul českého překážkového šampiona? Mnohé čtenáře možná překvapí, že až letos. Komentujeme letošní překážkové šampionáty a elitní desítky v hlavních kategoriích.
01.12.2020 13:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
V roce 2020 se na českém území konalo 83 překážkových dostihů, o plnou třetinu méně než v předchozí, Covidem-19 nepoznamenané, sezoně. Překážkové stáje postihla letošní krize ještě citelněji než ty rovinové. Jejich nejistota trvala déle a měly užší manévrovací prostor.
 
Mezi červnem a polovinou října se nakonec podařilo odběhnout prakticky všechny významné dostihy včetně Velké pardubické a jejích kvalifikací, ale nabídka se ztenčila o některé menší dráhy (Kolesa, Světlá Hora) a trenéři se museli více než kdykoli předtím zaměřit na priority bez většího předchozího ladění formy.
 
Komentovat za těchto okolností letošní překážkové šampionáty není nic snadného. O jejich pořadí a složení se do značné míry rozhodlo v Pardubicích, kde se odehrálo 52 z 83 vypsaných dostihů, zatímco regionální dráhy tentokrát hrály menší roli než jindy.
 

Čtěte také: Nejkrásnější rozlučková party. Almond Eye odešla jako pravá hvězda

 
To všechno přispělo k vyrovnanosti letošních tabulek i k některým odchylkám oproti minulým sezonám. Je pro tento zvláštní rok příznačné, že v době, kdy bilancujeme po sezoně, je část přímých aktérů už měsíc a půl "zazimovaná" a zbytek intenzivně pendluje mezi Itálií a Českem. Letošní šampionáty jsou pro ně poměrně vzdálená minulost.
 
 

TOP10 překážkových jezdců (iSport)

 
1. Jan Faltejsek (11)
2. Lukáš Matuský (8)
3. Jaroslav Myška (8)
4. Pavel Složil ml. (6)
5. Jan Kratochvíl (6)
6. Adam Čmiel (6)
7. Josef Bartoš (5)
8. Jan Odložil (4)
9. Jakub Kocman (4)
10. Ondřej Velek (4)
 
Na svůj první český titul dosáhl Jan Faltejsek. Těžiště zájmu jedné z největších žokejských hvězd moderní české historie a pětinásobného vítěze Velké pardubické vždy leželo na zahraničních drahách, a tak o tuzemský šampionát obvykle nebojoval. Letos však zažil jednu z nejlepších sezon kariéry, během níž vedle množství zahraničních vítězství na koních trenérů Pavla Tůmy a Pavlíny Baštové pravidelně bodoval i v Česku. Z 11 domácích vítězství je třeba vyzdvihnout Zlatý pohár s Anakingem a Zlatou sponu tříletých s Roncalem.
 
Velké úspěchy opět slavil i v Itálii. Na Northerly Windovi vyhrál Grande Steeple Chase di Milano (Gd1) a dojel druhý v Gran Premio Merano, tři graded úspěchy slavil v sedle sériového vítěze First Of All a pro Josefa Váňu mladšího vedl Notti Magiche při triumfu v Grande Steeple-chase d’ Europa (Gd1).
 
V závěru tohoto roku Faltejsek může přidat ještě titul italského šampiona. V poslední době se mu vyhýbala zranění a jezdí ve velké pohodě. V domácích i italských vrcholech opakovaně předvedl výborný odhad tempa a rutinu, v níž má ve své kategorii jen málo srovnatelných soupeřů.
 
Podobně hvězdný rok má za sebou vicešampion Lukáš Matuský. Nejlepší slovenský překážkový jezdec současnosti dosáhl 8 vítězství z 37 startů a operoval tak s podobnou úspěšností nad 20 procent jako Faltejsek.
 
Z Matuského letošních úspěchů samozřejmě vyniká triumf ve Velké pardubické s Hegnusem, ale získal i Poplerův memoriál na Dajuce a dařilo se mu také v zahraničí. Na Cosmic Magic vyhrál Crystal Cup ve Wroclawi, se Stukem ovládl Gran Corsa Siepi di Merano (Gd1). Vedle Radka Holčáka mu dávali příležitost i František Holčák, Radim Bodlák a další.
 
Spokojen může být i třetí Jaroslav Myška, jehož hlavní hvězdou byl vítěz Ceny Labe Evžen. S Lodgian Whistlem dominoval stylem start - cíl ve třetí kvalifikaci na Velkou pardubickou. Na koních chystaných manželkou Štěpánkou se mu dařilo zejména v Pardubicích, ale koncem června si na Pour Vous Et Nous připsal i Gd3 vítězství v Meranu.
 
Nejen ve zmiňované kvalifikaci na Velkou pardubickou se opět ukázalo, jak důležitými faktory současné překážkové scény jsou Myškův cit pro tempo, poziční šikovnost a jezdecká důslednost.
 
Průlomový rok zažil Pavel Složil mladší. Na českém území vytěžil osm vítězství a stále více začíná být využíván i v zahraničí, kde do uzávěrky tohoto článku přidal dalších deset úspěchů. Kromě Červnové Cross Country Válečníka na domácím odchovanci Medicovi triumfoval především v listopadovém Premio Gran Corsa Siepi di Milano (Gd1) se Skins Rockem.
 
Ve Velké pardubické zaskočil na poslední chvíli za zraněného Martina Lišku a skončil s Talentem na čtvrtém místě. Kuriozitou je jeho letošní titul německého šampiona, k němuž mu vzhledem k hrstce překážkových dostihů u našich sousedů stačilo jedno vítězství a jedno druhé místo.
 
Jan Kratochvíl dosáhl na českém území jen 6 ze svých 21 vítězství a vzhledem k intenzivním výjezdům do Itálie měl jen omezenou možnost promluvit do domácího šampionátu. Až na jednu výjimku však šlo o jedničkové dostihy - Cenu Vltavy, Stříbrnou trofej, Memoriál Evy Palyzové či sedmé vítězství za sebou v Prvomájové steeplechase. V Itálii byly jeho největšími letošními úspěchy Gran Corsa Siepi Nazionale (Gd1) v sedle Beau Saonois a Premio Staffe d’Oro na Pour Vous Et Nous.
 
Poprvé v kariéře se nejlepší desítky jezdců dostal Adam Čmiel. Stájový jezdec Radka Holčáka sedmi vítězstvími vyrovnal svou dosud nejúspěšnější sezonu 2018 a třebaže na první jedničkový úspěch stále čeká, v sedle Bugsieho Malone si splnil sen a dokončil Velkou pardubickou. Na Apple’s Kamikadze finišoval třetí v Ceně Vltavy.
 
Josefa Bartoše letos pronásledovala zranění. Po úspěšné první polovině sezony měl první nucenou pauzu od poloviny srpna, dalších pět týdnů vynechal po úspěšné obhajobě vítězství s L’Estranem v Gran Premiu. Na českých drahách tak stihl vyhrát jen 5 dostihů, nejméně od roku 2003.
 
Stojí však za tím minimální počet startů - Bartoš doma absolvoval pouze 24 dostihů, což znamená téměř 21 procentní úspěšnost. Mimo jiné si připsal Úvodní Cross Country Koroka na Dusigroszovi, první kvalifikaci s Theophilosem a pražský Zlatý pohár EŽ Praha v sedle Capivariho. K tomu přidejme 27 zahraničních vítězství včetně šesti na graded scéně.
 
O tom, že Jan Odložil se usadil v české špičce, svědčí angažmá na Theophilovi ve Velké pardubické, v níž nahradil právě zraněného Josefa Bartoše. Trenér Josef Váňa po něm sáhl opakovaně, mimo jiné ho angažoval i na vítěze čtvrté kvalifikace na Velkou pardubickou Sottoventa.
 
Jinak se však populární "Čenda" v roce 2020 spíše trápil, na domácích drahách zaznamenal nejméně vítězství za poslední čtyři roky. Bilanci si vylepšil třemi úspěchy ve Wroclawi a dvěma v Bratislavě, díky nimž se stal šampionem na Slovensku.
 
Zranění několika renomovaných kolegů znamenalo šanci i pro Jakuba Kocmana, který se po přestávce opět vrátil do nejlepší desítky. Nasbíral čtyři vítězství včetně prvního jedničkového triumfu na Dusigroszovi ve Velké mostecké steeplechase a dostal šanci na No Time To Lose ve Velké pardubické.
 
Po čtyřech letech slavil vítězství na českém území Ondřej Velek. Při několika výletech ze svého švýcarského působiště vytěžil čtyři úspěchy, které ho řadí na desáté místo letošní statistiky. Na outsiderce Engele získal Cenu Laty Brandisové, dvě "čárky" přidal na koních Heleny Vocáskové.
 
Za branami TOP10 překážkových jezdců tentokrát zůstali Marek Stromský či loňský šampion Marcel Novák, který vyhrál jen dva dostihy. Zranění nepustilo výš ani Jiřího Kouska.
 
 

TOP10 překážkových trenérů

 
1. Josef Váňa st. (12)
2. Pavel Tůma (9)
3. František Holčák (7)
4. Radek Holčák (7)
5. Štěpánka Myšková (6)
6. Helena Vocásková (5)
7. Stanislav Popelka (4)
8. Jana Šimonová (3)
9. Tomáš Váňa (3)
10. Vladimír Derych (3)
 
Od roku 1995 se v čele šampionátu překážkových trenérů ocitla jen dvě jména - Josef Váňa a Helena Vocásková. Váňa letos obhájil loňský titul a celkem dominuje této statistice už po čtyřiadvacáté. Letos mu k tomu stačilo dvanáct vítězství, z toho deset se zrodilo na jedničkové úrovni.
 
Čistě výsledkově to byla další úspěšná sezona, kdy byli tahouny stáje koně jako Theophilos, Aeneas, Dusigrosz či mladý talent Chelmsford. Samotný Josef Váňa však bude navzdory množství úspěchů na tento rok zřejmě vzpomínat se smíšenými pocity. Ve druhé polovině sezony přišel kvůli fatálním zraněním o Ange Guardiana a Sottoventa, v souvislosti s nepodařenou Velkou pardubickou pak čelil velkému mediálnímu tlaku.
 
O síle trenéra Pavla Tůmy a centrály Dvorce, kde stojí koně majitele Jiřího Charváta, svědčí jednoduchý fakt, že jeho dvorní jezdci Jan Verner a Jan Faltejsek získali v obou disciplínách šampionské tituly.
 
Samotný Tůma se letos více soustředil na překážky a může opět vykázat působivé statistiky. Na českém území vyhráli jeho svěřenci každý třetí dostih, do něhož nastoupili a dařilo se jim také v Itálii. Dalším cenným faktorem je, že za hlavními úspěchy stáje stojí vesměs mladí překážkáři - Northerly Wind, First Of All či Roncal.
 
František Holčák bodoval především v rovinových dostizích, ale překážková část stáje ho vytáhla na třetí místo trenérské statistiky. Hlavní hvězdou byl Mustamir, vedle Pardubic se Holčákovým překážkářům dařilo zejména ve Slušovicích.
 
Pod největšími úspěchy Velkých Karlovic v této disciplíně je letos podepsán Radek Holčák. Kromě vítěze Velké pardubické Hegnuse zářili jedničkoví vítězové českého chovu Dajuka a zejména letos třikrát úspěšný Stuke, jehož série vyvrcholila v Gran Corsa Siepi di Merano (Gd1).
 
O koních Štěpánky Myškové byla řeč už v souvislosti s manželem Jaroslavem jako prvním jezdcem centrály Valy u Přelouče. Omlazené sestavě koní dominuje talent na vzestupu Evžen, velkou práci však Myškovi udělali i s koňmi jako Chrystal Cross či Popinjay.
 
Šampionská centrála Němčice se letos více méně soustředila na rovinové dostihy, v překážkových dostizích zaznamenala jen devět startů. Z nich však svěřenci Heleny Vocáskové vytěžili pět vítězství, což znamená úspěšnost 55,6 procenta a šesté místo v šampionátu. Na této bilanci se podíleli přesně tři koně: dvojnásobní vítězové Saul, Westernerka a někdejší zimní favorit Albatros.
 
Sedmý Stanislav Popelka patřil k trenérům, kteří letos operovali prakticky jen během české sezony, tedy od června do poloviny října. Tahouny stáje byli Imphal a Apas Rocka, v klíčových dostizích roku se však stáji nedařilo podle představ. Stretton doběhl ve Velké pardubické až osmý, Mahony byl zadržen.
 
Na osmém místě statistik se nachází zdánlivě nové jméno, neboť Jana Junková se letos provdala a nyní figuruje ve startovních listinách jako Jana Šimonová. Koně ze stáji v Rašovicích letos absolvovali 21 startů, nejméně za posledních šest let. Mezi třemi úspěchy z Pardubic a Lysé nad Labem vyniká jedničkový triumf Medica v Červnové Cross Country Válečníka.
 
Tomáš Váňa měl na překážkách dobrý rok, stálý "inventář" jeho stáje Aztek dvakrát bodoval na jedničkové scéně, naposled v Křišťálovém poháru. Jedním vítězstvím v Netolicích podpořil statistiku svého trenéra i Fabryan.
 
Poprvé v kariéře se do nejlepší desítky překážkových trenérů dostal Vladimír Derych, který zaznamenal nejvíce vítězství za 25 let kariéry. Vrcholem byl úspěch Alegorie ve dvojkové Ceně Registany, Libuška doběhla čtvrtá v Ceně Laty Brandisové.
 
 

TOP10 majitelů na překážkách

 
1. Ševců - 1 246 000 Kč
2. Dr. Charvát - 1 029 400 Kč
3. Nýznerov - 1 010 500 Kč
4. VADUAL - 466 000 Kč
5. EŽ Praha a.s. - 431 600 Kč
6. K-K Metal a.s. - 403 400 Kč
7. DS Pegas - 381 200 Kč
8. Joly - 365 100 Kč
9. DS Kabelkovi - 360 000 Kč
10. Englicovi a Kulhánkovi - 282 500 Kč
 
Šampionem překážkových stájí bývá v Česku majitel Velké pardubické a letos tomu není jinak. Františkovi Ševců k titulu stačily Hegnusovy dva starty. Přes hranici milion korun se dostaly ještě dvě stáje. Kromě zmíněného Jiřího Charváta to byly ještě modro-bílé barvy stáje Nýznerov majitele Karla Zatloukala, který měl na dráze především druhého z Velké pardubické Playera.
 
Z trojice startujících koní slovenské stáje VADUAL byl nejúspěšnější bronzový ve Velké pardubické Vandual, hvězdou EŽ Praha a.s. byl především Medic.
 
Velký rok má za sebou owner-breeder Pavel Kochan a jeho stáj K-K Metal a.s., jejíž nejlepší kůň Stuke paradoxně v Česku nestartoval. Jediné překážkové vítězství DS Pegas obstaral vlastní odchovanec Dark Sun, tahounem stáje Joly byl Dusigrosz.
 
Elitní desítku uzavírají "stáje jednoho koně" - v případě DS Kabelkovi to je čtvrtý z Velké pardubické Talent, Englicovi a Kulhánkovi disponují Evženem.
 
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE