reklama 11D

TOP10 rovinových dostihů: Verner a Vocásková dokázali, že jsou stálice

ikonka

Žokej Jan Verner, trenérka Helena Vocásková a stáj MUDr. Evy Nieslanikové jsou rovinovými šampiony za rok 2020. Pojďte se s námi podívat, kdo všechno se dostal do rovinových TOP10 a jak si klíčoví aktéři vedli v tomto mimořádně obtížném roce.
26.11.2020 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Poslední týdny každé dostihové sezony bývají ve znamení bojů o šampionáty, velkou pozornost poutají každý rok zejména jezdecké tabulky. V roce, kdy všechny oblasti života poznamenala pandemie Covidu-19, však nic není jako obvykle a také letošní šampionáty dospěly ke svému rozuzlení téměř neslyšně a bez větší divácké pozornosti.
 
Výrazně se na tom podepsal fakt, že od poloviny října byl nuceně přerušen veškerý dostihový provoz a dlouhé čtyři týdny nebylo jasné, zda sezona mezitím už neskončila. V případě překážkových dostihů to tak nakonec bylo, rovinové odvětví se dočkalo alespoň dodatečně vypsané tečky minulou sobotu v Chuchle Areně Praha.
 
Ani zbylé parametry sezony 2020 nebyly větším bojům o šampionské tituly nakloněné. První dostihy proběhly po dlouhé nejistotě až 18. května a na jaře bylo možné operovat jen s provizorní termínovou listinou. Běžnému stavu se dění na závodištích začalo přibližovat až v létě, než rychlé zhoršení epidemiologické situace na začátku podzimu zase utnulo vyhlídky na dokončení sezony podle původních plánů.
 

Čtěte také: Osmý v supertěsném doběhu. Ignacius Reilly mě nezklamal, hodnotí Luka

 
Na osmi závodištích se během 36 mítinků odběhlo 293 dostihů s celkovým objemem dotací 32,25 milionů korun. Rovinová sezona trvala necelých pět měsíců čistého času, překážková ještě o několik týdnů méně.
 
Logický pokles všech klíčových ukazatelů se promítl do výrazného omezení možností startů. Krizová situace přiměla Jockey Club ČR dát v rovinovém provozu prioritu klasickým a ročníkovým zkouškám, na překážkách pak kvalifikačnímu cyklu Velké pardubické.
 
Řada konkrétních koní včetně těch špičkových letos měla z různých důvodů jen omezené pole působnosti. Příkladem je dvojnásobný šampion sprinterů Mr Right, nuceně expandující mezi mílaře. Méně svých dosthů než obvykle našli v částech zkrácené sezony debutanti a začínající koně s minimem zkušeností.
 
Navzdory všemu řečenému si i letošní šampionáty zasluhují pozornost, neboť stále odrážejí dění na tuzemských závodištích. Pojďme si je pozorně prostudovat. Začínáme rovinovými dostihy.
 
 

TOP10 rovinových jezdců (Lázně Poděbrady Cup)

 
1. Jan Verner (18)
2. Tomáš Lukášek (15)
3. Simona Laubeová (13)
4. Beysim Ferhanov (12)
5. David Liška (11)
6. Martina Havelková (10)
7. am. Sabina Mokrošová (10)
8. Jiří Palík (9)
9. Adam Florian (9)
10. Vendula Korečková (8)
 
Na svůj první titul šampiona rovinových jezdců po zásluze dosáhl Jan Verner. Mimořádně konzistentní a spolehlivý jezdec, který v šampionátech posledních let posbíral dvě druhá, dvě třetí a po jednom čtvrtém a pátém místě, bodoval po celou sezonu. První vítězství získal na druhém letošním mítinku a poslední osmnácté na tom závěrečném.
 
Verner je freelancerem a zároveň se v posledních letech může opřít o koně stáje Dr. Charvát a trenéra Pavla Tůmy. Letos to znamenalo mimo jiné vítězství s Faliraki v Ceně tříletých klisen a úspěch s Mr Rightem ve Svatováclavské ceně. Kromě toho po něm ochotně sáhl František Holčák a nabídl mu Arcturuse ve Velké ceně českého turfu, samotný Verner si cení také letošní nominace na Evropském poháru žokejů.
 
K silným stránkám muže, který už dva roky nedostal žádnou sankci, patří psychická odolnost a minimální váha 52 kg, díky níž absolvoval druhý největší počet dostihů v letošní sezoně. S vyježděnými dotacemi 1,87 milionu korun vévodí i pomyslné tabulce podle zisku. Rozhodující krok k titulu udělal na předposledním rovinovém mítinku v Mostě, kde získal double.
 
Předčasným rozhodnutím Lázně Poděbrady Cupu znamenal říjnový odjezd Tomáše Lukáška na zimní angažmá do Kataru. Byl to totiž právě Lukášek, kdo na jaře a v létě kraloval veškerým statistikám. Už na zahajovacím mítinku sezony v Mostě ovládl čtyři dostihy a připsal si jedničkové úspěchy v Memoriálu Rudolfa Deyla, Gomba handicapu či Memoriálu Vlastimila Smolíka.
 
Jeden z nejúspěšnějších českých žokejů moderní historie však vzhledem k jistotě podzimního přesunu do Kataru nijak zvlášť s šampionátem nekalkuloval. Od druhé poloviny srpna přijímal stále více nabídek z jiných zemí středoevropského regionu, mimo jiné vyhrál Maďarské derby na Faustovi, Jarnú cenu kobýl s Centou nebo dva jedničkové dostihy v rámcovém programu Slovenského derby.
 

Jan Verner: Titul šampiona? Janáček s Lukáškem to sledovali za mě

 
Na třetí místo statistiky se dostala Simona Laubeová, která zároveň vyhrála bflow Ladies Cup. Většinu ze svých třinácti vítězství slavila na koních své domovské stáje Rabbit Trhový Štěpánov a trenéra Allana Petrlíka. Nejúspěšnějším dnem pro ni byl 3. říjen v Brně, kdy získala hattrick. Na jedničkové scéně dostala příležitost pouze v Ceně tříletých klisen na Monjouet.
 
Po roční přestávce se do TOP10 rovinových jezdců vrátil Beysim Ferhanov, jemuž k tomu díky koním z Němčic a vysoké úspěšnosti 29,3 procenta stačilo jen 41 startů. Podle počtu vítězství se jedná o jeho druhou nejúspěšnější českou sezonu. Bulharského jezdce však již tradičně brzdily časté sankce včetně odnětí licence za nadměrné použití bičíku.
 
Předloňský šampion David Liška na jaře odešel z Bošovic, pro které ještě stihl vyhrát s Ignaciusem Reillym Velkou dubnovou cenu. Ve druhé polovině sezony dostával příležitost zejména od Heleny Vocáskové. Výsledkem byly úspěchy na Tularce a Cena Masise s Gianninou, ve více jedničkových dostizích však musel vzít zavděk outsidery z různých stájí. Kvůli říjnovému návratu do Dubaje se ani on vážněji nezapojil do boje o nejvyšší příčky šampionátu.
 
Loňská vítězka Ladies Cupu Martina Havelková dělí svůj čas mezi ježdění a trénování. V letošní sezoně odjezdila 144 dostihů, což je zdaleka nejvíce ze všech tuzemských jezdců. Vrcholem bylo bezesporu jedničkové vítězství s Cacophonousem, s nímž na podzim úspěšně zamířila do Paříže a Milána.
 
Jedním z objevů sezony je amatérská jezdkyně Sabina Mokrošová, která 24. května slavila s Coltynem své první vítězství na české půdě a v následujících měsících přidala dalších devět, díky nimž suverénně kralovala amatérům. Její letošní statistiky obstojí i vedle profesionálů.
 
Jiří Palík tradičně dělí svůj čas mezi několik zemí, v Česku byl k vidění především na koních trenérů Radka Holčáka a Miroslava Nieslanika. Loňský šampion Adam Florian na jaře skončil ve stáji Lokotrans a ve druhé polovině sezony ne vždy seděl na nejlepších koních. Navzdory výraznému poklesu vítězství oproti minulé sezoně si aspoň částečně spravil chuť na podzim, kdy vyhrál s Cape Freedomem a Welluncou dva jedničkové dostihy a skončil druhý v celkovém hodnocení Evropského poháru žokejů.
 
Elitní desítku jezdců uzavírá Vendula Korečková, respektive v případě nezapočítání amatérky Mokrošové se do ní dostal ještě se zdravotními problémy laborující Jan Rája. Trojnásobný český šampion, který se na závodištích stále častěji objevuje v roli asistenta trenéra, stihl 51 startů, z nichž vytěžil 8 vítězství včetně Tattersalls Mile na Ignaciusovi Reillym. Na konci léta zvažoval konec jezdecké kariéry, po naléhání své stáje však rozhodnutí ještě odložil.
 
 

TOP10 rovinových trenérů (Nutrin Cup)

 
1. Helena Vocásková (22)
2. Allan Petrlík (18)
3. Václav Luka (14)
4. Miroslav Nieslanik (11)
5. Zdeněk Seménka (7)
6. Čestmír Olehla  (7)
7. Zdeno Koplík (5)
8. Pavel Tůma (5)
9. Ludvík Haris (5)
10. Arslangirej Šavujev (5)
 
Ani mezi trenéry se neodehrálo žádné větší drama. Helena Vocásková kráčela za čtvrtým rovinovým titulem rozhodně už od úvodního mítinku v Mostě, na němž slavila hattrick. S více než třicetiprocentní úspěšností přidávala další úspěchy až do konce září, posledního svěřence vyslala do dostihu 10. října. Sportovními vrcholy letošní němčické sezony byla vedle úspěchu Barthesy ve Slovenském Oaks jedničková vítězství dvouleté Gianniny a formu držící Tularky.
 
Allan Petrlík nasbíral s koňmi Rabbitu Trhový Štěpánov 18 vítězství v provozních dostizích a s vysokým počtem startujících na závěrečném chuchelském mítinku si udržel teoretickou naději ještě zaútočit na titul, to se však nakonec nepodařilo. Ve vrcholech sezony ho reprezentovala pátá z Jarní ceny klisen Rabbit Breath, jedničkové umístění získaly i dvouleté Rabbit Manduro a Rabbit Coulsty.
 
Pozdní start sezony a související omezení přiměly věnovat větší pozornost českým dostihům Václava Luku, který se jinak soustředí hlavně na Francii. Kůň roku Nagano Gold se sice doma neukázal, ale na jedničkové scéně bodovali Ignacius Reilly a Ramssio, Muguruza se stala zimní královnou a Markoni LP vyhrál Velkou červnovou cenu, což v součtu znamenalo 2 miliony korun na vyběhaných dotacích a jednu z nejúspěšnějších Lukových domácích sezon za poslední dobu.
 
Miroslav Nieslanik zopakoval a v některých ohledech dokonce překonal úspěšný loňský rok. Jedničkovým vítězstvím ve Velké letní ceně se ozdobila Maverana, v řadě dalších velkých dostihů se barvy MUDr. Evy Nieslanikové dokázaly umístit. K tomu přičtěme první vítězství v Německu a Itálii a některé velmi ambiciózní starty na evropské blacktype scéně.
 
Pátý Zdeněk Seménka disponoval dvojkovými vítězkami Lady Roseburg a Storm De Nuit, stejně jako spolehlivým Coltynem. Čestmír Olehla prožil s koňmi DS Pegas famózní jaro ve znamení klasického vítěze Ratea a třídového Black Canyona, kteří se postarali o čtyři z pěti jedničkových vítězství stáje. Na podzim kadence úspěchů červeno-bílých barev zeslábla, Vert Liberte nicméně získal Gerschův memoriál.
 
Zdeno Koplík dosáhl na vítězství v  klasickém Oaks s výbornou Zariyannkou. Za polovinu zbývajících vítězství stáje je zodpovědná spolehlivá Manolla, která se letos nadechla k životní formě. Rovinovou část stáje Pavla Tůmy táhla jedničková vítězka Faliraki.
 
Šampion roku 2017 Ludvík Haris v létě odešel ze střediska Darhorse, na jedničkové i blacktype scéně je nicméně zastoupen díky své jediné registrované svěřenkyni Imsexyandiknowit. Arslangirej Šavujev čekal na první letošní vítězství až do 20. září. Pak ale přišel poslední zářijový víkend a čtyři jedničkové triumfy včetně EJC Leram Million, EJC Lokotrans Middle a Velké ceny Prahy.
 
 

TOP10 majitelů na rovině

 
1. MUDr. Eva Nieslaniková - 1 726 050 Kč
2. Russian Racing Syndicate - 1 377 800 Kč
3. BORMANN - 1 125 000 Kč
4. Dr. Charvát - 1 038 400 Kč
5. DS Pegas - 981 650 Kč
6. Leram - 812 400 Kč
7. Rabbit Trhový Štěpánov - 808 300 Kč
8. Lokotrans - 745 450 Kč
9. Meridian - 659 050 Kč
10. UTRIN - 584 500 Kč
 
Oranžovo-bílé barvy MUDr. Evy Nieslanikové letos byly nepřehlédnutelným faktorem. Jejich reprezentanti zaznamenali na českém území 99 startů, z nichž vytěžili 11 vítězství. V řadě dostihů včetně těch jedničkových byli v početní přesile, například do Oaks nominovala rodina Nieslanikových trojici klisen a v derby měla dva koně.
 
Sestava Russian Racing Syndicate byla výrazně komornější. O svém druhém místě v letošní statistice rozhodla díky jedničkovém hattricku na Evropském poháru žokejů. Politicum vyhrál druhý nejbohatší rovinový dostih EJC Leram Million, Cape Freedom zaskočil soupeře v EJC Lokotrans Middle.
 
Trojice úspěchů derby-vítěze Opasana katapultovala na třetí místo žebříčku slovenskou stáj BORMANN v majetku Reného Borovského, pro kterou byly tuzemské starty původně východiskem z nouze.
 
Někdejší prezident Jockey Clubu Jiří Charvát měl tentokrát úspěšnější rok v překážkovém provozu. Na rovině se opíral především o šampiona sprinterů Mr Righta a svou tříletou odchovankyni Faliraki. Nadějí do příštího roku je slovenská zimní královna Devoir Rien, dcera dvojnásobné klasické vítězky Dumnonie.
 
DS Pegas Jiřího Trávníčka získala klasickou Velkou jarní cenu díky Rateovi, svůj vysoký standard odváděl Black Canyon a prostřednictvím Vert Liberte měla potenciální hvězdu i mezi letošními dvouletými.
 
Na Francii specializovaná stáj Leram majitele Milana Kříže byla v Česku viditelná díky zimní královně Muguruze a účastnici čtyř klasických dostihů Fraze. Troizilet doběhl druhý v EJC Leram Million.
 
Rabbit Trhový Štěpánov stihl největší počet startů (107) i vítězství (18) a bude vyhlížet potenciální naděje mezi letošními dvouletými klisnami. Růžové barvy Lokotransu majitele Karla Jalového získaly na českém území tři vítězství, což je nejméně od roku 2010. Jedno z nich se však zrodilo v Jarní ceně klisen s Eternity, která posléze vyhrála i slovenskou Velkou jarní cenu. Barabash se prosadil na dvojkové úrovni, zatímco veterán Ideal Approach vozil kvalitní výsledky z Německa.
 
Stáj Meridian manželů Hany a Petra Poledníkových měla na dráze hlavně Troop Commandera, s nímž obhájila triumf ve Slovenském derby a získala třetí příčku v české modré stuze. Na tuzemských drahách ji reprezentovali také vítěz Velké ceny českého turfu Arcturus a nadějný dvouletek Arion.
 
Vítězka St. Legeru Vivienne Wells katapultovala na desáté místo majitelské statistiky stáj UTRIN Daniela Touška, respektive její německou filiálku.
 
 
Foto: Pavla Pechmanová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE