reklama 11D

Osmý v supertěsném doběhu. Ignacius Reilly mě nezklamal, hodnotí Luka

ikonka

Čtyřletý Ignacius Reilly ve středu debutoval na umělé dráze v Deauville. V silně obsazeném listed doběhl pod Eddym Hardouinem osmý, jen 2 1/4 délky od vítěze Sky Powera. Trenér Václav Luka byl s výkonem hřebce na konci náročné sezony spokojen.
25.11.2020 18:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
All-weather dráha v Deauville na sklonku listopadu tentokrát českým zástupcům nepřála. Pět koní trenéra Václava Luky v úterý a ve středu marně usilovalo o dotované pozice. "Nedá se nic dělat. Počasí je tady momentálně o hodně lepší než doma a už to samo o sobě člověku zvedne náladu,” hlásil přímo z Deauville Luka, který tentokrát osobně cestoval se svými svěřenci.
 
Z českého pohledu nejsledovanějším dostihem bylo středeční listed Prix Lyphard (1900 m, 36 000 eur), ve kterém nastoupil ke čtvrtému startu ve francouzském blacktype bělouš Ignacius Reilly. Vítěz letošní Velké dubnové ceny a Tattersalls Mile předvedl při svém debutu na umělém povrchu kvalitní výkon, ve vyrovnaném doběhu to však tentokrát stačilo jen na osmou příčku.
 
Výrok rozhodčích zněl "krátký krk - hlava - hlava - hlava - krátká hlava - 1/2 - 1 1/4".
 

Podcast s Martinou Růžičkovou: Ježdění dostihů bylo můj život

 
Eddy Hardouin usadil hřebce Syndikátu V3J u bariéry uprostřed balíku koní a do cílové roviny točil v blízkém druhém sledu. Ve finiši patřil Ignacius Reilly ke zrychlujícím koním, ale v poslední stovce metrů neodolal náporu soupeřů na vnější straně dráhy.
 
Na vítězného tříletka Sky Power ztrácel asi 2 1/4 délky. Velké pořadí koní bez předchozích blacktype umístění dotvořili Winter Reprise a Bugle Major. Na čtvrtém místě doběhl německý Aviateur, poslední grupový vítěz v kariéře žokeje Filipa Minaříka. Za českým zástupcem zůstalo několik třídových soupeřů včetně gr.3 vítězky Villa Rosa.
 
"Ignacius Reilly měl velmi dobrý průběh dostihu. Nebyl tam však ten progres ve finiši, na který jsme u něj zvyklí. Nejsem zklamaný, zaběhl na úrovni známky 42 a kousek od vítěze, čímž opět potvrdil svou třídu. Samozřejmě bych ale byl radši, kdyby v závěru přidal ještě to svoje zrychlení," hodnotil Luka.
 
Hřebec na jaře nadchl jistým úspěchem ve Velké dubnové ceně, v níž se sešla prakticky kompletní mílařská špička. Následně při listed vystoupeních v Compiegne a Clairefontaine sahal po statusu blacktype koně a začátkem září přidal vítězství v pražské Tattersalls Mile.
 
Právě tuhý boj s Mr Rightem a Torque Powerem v rámcovém programu Českého derby mohl podle Luky na bělouši zanechat stopy. "Mám trochu pocit, že se mu od té doby nechce bojovat. Ale třeba by to dnes při defenzivnějším průběhu vypadalo jinak, jsou to všechno jen dohady. Ignacius Reilly každopádně znovu ukázal, že je u nás top mílařem," dodal Luka.
 
Solidní debut Besiberri
 
V Deauville debutovali také dva zajímaví dvouletí. Mysak Miky ze stáje Cajdašrot v úterý doběhl desátý na distanci 1500 metrů, klisna Besiberri se o den později uvedla v barvách stáje Leram devátým místem v dostihu klisen na 1900 metrů.
 
"U Myšáka se bohužel nepodařil start, to mě mrzelo hodně. Naopak Besiberri odskočila dobře a měla perfektní dostih. Před ní doběli Sea The Starsové a Dark Angelové, určitě jsme s jejím debutem spokojení," konstatoval Luka.
 
Naprázdno tentokrát vyšla pětiletá Rousse ze stáje Hana Veselá. Někdejší vítězka Velké ceny českého turfu skončila devátá v classe 2 na 1900 metrů.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE