reklama 11B

Equinews: Vivienne Wells v roli favoritky vyhrála klasický St. Leger

ikonka

V Německu trénovaná Vivienne Wells splnila roli favoritky a vyhrála klasický St. Leger. Jan Verner ovládl Lázně Poděbrady Cup a poprvé v kariéře se stal šampionem rovinových jezdců. Podrobnosti přináší Equinews.
24.11.2020 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

EQUINEWS SLEDUJTE ZDE (KLIKNĚTE)

 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony každý týden zpravodajský pořad Equinews, který vysílají mj. také kanál Sport 5 a Televize Seznam. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 
 

Chuchle Arena Praha hostila odložený St. Leger. Vyhrála Vivienne Wells

Dostihová sezona 2020 se přece jen dočkala slavnostní tečky. Více než měsíc poté, co opatření proti šíření Covidu-19 přerušily dostihový provoz, se v sobotu 21. listopadu konal závěrečný mítink v Chuchle Areně Praha.
 
V celém areálu platila přísná hygienická opatření. Přístup na závodiště měl tentokrát jen nejnutnější personál, kromě diváků museli zůstat doma i majitelé startujících koní. Vedle šesti dalších rovinových dostihů se konečně mohl odběhnout i klasický St. Leger. Jasnou favoritkou byla v Německu trénovaná hnědka Vivienne Wells ze stáje Utrin, proti níž nastoupilo pět domácích a jeden slovenský soupeř.
 
Klisna trenéra Bohumila Nedorostka při svých druhých místech v Českém i Slovenském derby a tuzemském Oaks vždy pracovala na špici. Její stálý žokej Alexander Pietsch však tentokrát využil aktivity outsiderky Dicke Berty s Janem Vernerem a zařadil se na druhé místo. Za nimi cválali Joganville, Avignon, Kenshibu, slovenská Agata Christie a pole uzavíral Cote Jardin. Dicke Berta, která strávila letošní sezonu v dostizích IV. kategorie, vydržela na první pozici jen zhruba kilometr. Když na protilehlé rovině Alexander Pietsch potřeboval začít zrychlovat, posunul Vivienne Wells na špici a od té doby měla favoritka všechno pod kontrolou.
 
Do cílové roviny točila se zhruba délkovým náskokem na Joganvilla a na měkké dráze pohodlně odešla od soupeřů. Pietsch sice sáhl k bičíku, ale nejlepší vytrvalkyně v poli měla stále dost sil, aby odrazila nápor utočících koní. Vivienne Wells zvítězila lehce o 7 délek před Cote Jardinem, na dalších místech se seřadili český odchovanec Avignon, Joganville a Agata Christie. Pro vlastní odchovankyni rodiny Touškových to bylo první vítězství kariéry, zároveň se postarala i o premiérový klasický úspěch svého trenéra Bohumila Nedorostka.
 
V rámcovém programu dostali velký prostor dvouletí koně. V Ceně EBF na 1600 metrů nastoupilo hned několik potenciálních kandidátů na průnik do širší ročníkové špičky. Jeden z nich, Hazarder nakonec odmítl vstoupit do boxů a spolu s Narmií vůbec neodstartovali.
 
Pro suverénní vítězství si doběhl ryzák francouzského chovu Locomotive pod žokejem Adamem Florianem. Svěřenec Grega Wroblewského ze stáje polského majitele Wieslawa Jakuba Kartuse porazil bezmála o čtyři délky Mandarina, třetí doběhla Rabbit Manduro.
 
Dvouletým českého chovu byla určena Cena společnosti Dibaq - výrobce značky Fitmin na 1400 metrů. Tady nenašel soupeře počtvrté startující Fabrijan Erste. Vlastní odchovanec stáje Rabbit Trhový Štěpánov dominoval lehce o 8 délek před klisnami Iris a Ramsyí.
 
V mílové Ceně Jockey Clubu ČR se do Velké Chuchle vítězně vrátil někdejší šampion dvouletých hřebců King Archie. Mezitím již čtyřletý ryzák stáje Dr. Charvát, který loni laboroval se zdravotními problémy, se v sedle s Janem Vernerem prosadil jistě o 3 3/4 délky. Druhé místo získal outsider Kapitain Joe a třetí doběhla Rabbit Toronado.
 
Hrdinou trojkové Ceny Nadačního fondu Jockey Clubu ČR na 1600 metrů se stal Tropical Bond s amatérkou Sabinou Mokrošovou. Devítiletý veterán stáje FVE Relay JK Levín potěšil své početné příznivce a vybojoval třinácté vítězství kariéry. Na daších místech doběhli Rabbit Make a Orssio.
 
Posledním letošním dostihem na českém území byla Závěrečná cena sezony 2020, V. kategorie na 1400 metrů. Hrstka přímých účastníků na tribuně a diváci doma u obrazovek viděli pohledný souboj tří koní.
 
Vítězně z něj nakonec vyšel Singapore Spice, kterého přímo ve Velké Chuchli připravuje nejstarší český trenér Jaroslav Drlík. V sedle osmiletého valacha opět exceloval Alexander Pietsch. Druhé Rabbit Win chyběla na vítězství hlava, o další krátkou hlavu zpět finišoval třetí Admiral Piett.
 
 

Rozuzlení jezdeckých šampionátů. Titul šampiona získal Jan Verner

Závěrečný dostihový den sezony přinesl zároveň rozuzlení v jezdeckých šampionátech. Vítězství v Lázně Poděbrady Cupu a svůj první titul šampiona rovinových jezdců si pohlídal Jan Verner.
 
 
Jan Verner letos na českých závodištích vyhrál 18 dostihů a předstihl o tři vítězství dlouho vedoucího Tomáše Lukáška.
 
V Bflow Ladies Cupu pro jezdkyně se poprvé v kariéře prosadila Simona Laubeová. Stájová jezdkyně Rabbitu Trhový Štěpánov prožila dosud nejlepší sezonu, s 13 vítězstvími se dostala i na třetí příčku v celkovém šampionátu.
 
Mezi trenéry obhájila své tituly z předchozích dvou sezon Helena Vocásková. Koně z východočeských Němčic letos vyhráli 22 rovinových dostihů, což bylo o 4 více než svěřenci Allana Petrlíka. Třetí skončil Václav Luka.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE