reklama 11C

Stává se jezdectví sportem pro bohaté, nebo tomu tak bylo vždycky?

ikonka

Jezdectví patří k finančně nejnáročnějším sportovním disciplínám. Dostatečná finanční rezerva a zázemí schopné poskytovat služby nejvyšší kvality jsou nezbytností, bez kterých se na sportovní špici nikdy nedostanete.
21.10.2023 06:30  |  Autor: Ulrika Kopřivová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
Sportovní jezdectví patří k finančně nejnáročnějším sportům vůbec. Koně sice provázejí lidstvo už asi 4.000 let, ale nic se nezměnilo na tom, že vlastnictví koně vždy bylo a dosud je znakem určitého společenského a ekonomického statusu. 
 
Koně vždy patřili k ceněnému majetku, ať už jako dopravní prostředek, hospodářské zvíře nebo svého druhu válečná zbraň. Například ve středověku byli nejdražší koně váleční, jejich cena odpovídala dvěma běžným koním jezdeckým nebo třem tažným. 
 
V dnešní době jsou nejdražší špičkoví koně sportovní a dostihoví. Vůbec nejvyšší zveřejněná prodejní cena sportovního parkurového koně byla přes 15 milionů dolarů za koně Palloubet d’Halong, nejdražším drezurním koněm byl Totilas, údajně prodaný za 10 milionů eur, a podle serveru myfirstclasselife.com je za historicky nejdražšího dostihového koně považován Fusaichi Peguas, vítěz Kentrucky Derby 2000, jehož prodejní cena se prý pohybovala kolem 70 milionů dolarů. Tyto ceny se ovšem běžného smrtelníka opravdu netýkají. Jak je to s cenami „dosažitelných“ rekreačních a sportovních koní? 
 

Nepřehlédněte: Jezdectví není jen sport. Život s koňmi dodá fyzické i duševní zdraví

 
Než se rozhodnete si koně pořídit, je třeba počítat s tím, že pořizovací náklady na koně představují jen špičku ledovce ve vztahu ke všem dalším nákladům, spojeným s koňským životem. Nejlevněji koupíte hříbata bez zkušeností nebo sotva obsednuté mladé koně. Takoví koně jsou ovšem vhodní pouze pro zkušeného chovatele a jezdce. Šikovného rekreačního koně pořídíte se štěstím i okolo 50 až 60 tisíc korun. Cena rekreačních koní se pohybuje většinou v rozmezí 40 až 90 tisíc. Výrazně staršího koně, vhodného na klidnější procházky, i za cenu kolem 30 tisíc korun. 
 
Pokud máte v úmyslu si pořídit hotového koně vhodného do sportu, počítejte s tím, že k výše uvedeným sumám musíte připsat minimálně jednu nulu. Na koupi starého koně ovšem příliš neušetříte, takový kůň vám jednak brzy odejde do koňského důchodu, a kromě toho často trpí různými zdravotními problémy, stejně tak jako staří lidé. Díky tomu se vám výrazně prodraží náklady za veterináře a léky. 
 
Léčení koně je ostatně vždy poměrně drahá záležitost, ať už s ohledem na jeho velikost a nutné množství medikamentů, nebo s ohledem na podstatně problematičtější ošetřování, než když vám onemocní například jezevčík. I v případě zcela zdravého koně se veterinárním nákladům nevyhnete. Koně musíte očkovat, odčervovat, jednou za rok zkontrolovat zuby a další.
 
Když musí být kůň převezen na kliniku například s kolikou, tak náklady šplhají k desítkám a nezřídka i ke stovkám tisíc. K dalším nákladům můžete připočíst i různé suplementy, výživové a kloubní doplňky. Rovněž je třeba počítat s pravidelnými návštěvami kováře. Jeho návštěvu potřebujete každých 6 až 8 týdnů. Záleží, v jakém stavu jsou kopyta vašeho koně. Zda má podkovy dvě, nebo čtyři, případně chodí naboso. Strouhání vás bude stát asi 500 až 1.500 Kč, kování podle počtu podkov 600 až 3.500 Kč
 

Doporučujeme: Jak udržet vysokou výkonnost jezdce? Nezbytný je dostatek odpočinku

 
Pro mnoho lidí mimo jezdeckou komunitu bývá překvapením, že ani pořízení poníka pro nejmenší jezdce není levnou záležitostí. Pokud máte doma malého jezdce toužícího po vlastním poníkovi, čeká vás stejné rozmýšlení jako u velkého koně. Chcete obyčejného poníka na vyjížďky do lesa – nebo sportovního ponyho s potenciálem do mistrovských soutěží? Běžný kříženec pony bez původu se dá pořídit i kolem 20 tisíc, cena sportovního pony s určitou výkonností prakticky vždy překračuje hranici 150.000 korun. 
 
Pořizovací cena koně není ovšem hlavním důvodem toho, proč je jezdectví považováno za koníček vhodný pouze pro ty dobře situované. Je třeba se zastavit u provozních nákladů vlastnictví koně. Pokud nemáte možnost mít koně doma, budete muset vašeho koně někde ustájit. 
 
Po celé zemi jsou stovky komerčních i rodinných stájí různých typů. Záleží hodně na tom, v jaké oblasti bydlíte, ale dá se říct, že v okolí větších měst budete platit víc než v odlehlejších oblastech. Z hlediska času i peněz je třeba zohlednit i to, jak daleko chcete ke koni dojíždět ze svého bydliště, a jestli chcete pro svého koně boxové ustájení, či upřednostníte zpravidla levnější celodenní pastevní ustájení. Není to pouze otázka ceny. Ne každé ustájení je totiž vhodné pro každého koně.
 
Od zvoleného typu ustájení, zázemí stáje, jízdárna, krytá hala, zda máte k dispozici box či ne, a velikost výběhů se odvíjí cena ustájení, kterou každý měsíc platíte. Jednoduché pastevní ustájení bez zázemí můžete sehnat i v řádu nižších tisíců korun, pokud ale potřebujete box, nebo máte sportovního koně, počítejte s částkou, která se může vyšplhat i na 15.000 korun a více za měsíc.
 
Některé stáje nabízí doplňkové služby, jako například práci s koněm ať už lonžování, opohybování či přiježďování zkušeným trenérem. To oceníte v případě, kdy sami nemůžete jezdit například kvůli úrazu, delší nemoci nebo dovolené. Samozřejmě budete potřebovat výstroj a výbavu pro sebe i koně. Nákup veškeré výbavy jak pro vás, tak i pro vašeho koně. Tu můžete pořídit levně i draze, něco také z druhé ruky
 
 
 
 
Základní výbava jezdce:
• jezdecké rajtky = 500 – 5.000 Kč
• perka / vysoké jezdecké boty1.000 – 15.000 Kč
• bezpečnostní vesta = 700 – 5.000 Kč
• jezdecká helma = 1.500 – 25.000 Kč
 
Základní výbava koně:
• sedlo + třmeny + třmenové řemeny + podbřišník + podsedlová dečka = 15.000 Kč až 100.000 Kč
• ohlávka a vodítko + uzdečka a udidlo = 3.000 Kč a více
• deky: odpocovací, zimní, pláštěnka, síťovaná = 600 Kč až 5.000 Kč
 
 
 
 
Všechny tyto náklady se týkají jak koní sportovních, tak rekreačních. Kolik stojí ale samotný jezdecký sport? Výsledky výzkumu finanční náročnosti sportů v ČR zařadilo jezdectví do páté nejnáročnější skupiny: Sportovní svazy s velmi vysokou finanční náročností provozování sportů z hlediska výstroje. 
 
Vypočítané průměrné roční náklady na potřebné sportovní vybavení typického patnáctiletého sportovce nebo sportovkyně věnující se sportovnímu odvětví na výkonnostní úrovni mohou být ve výši nad 100.000 Kč ročně, což nezahrnuje náklady na samotný provoz koně.
 
Pro zajímavost – spolu s Českou jezdeckou federací jsou v této kategorii Aeroklub České republiky z.s., Autoklub České republiky, Český svaz jachtingu, Český svaz moderního pětiboje z. s., Český svaz vodního motorismu, z.s. a Letecká amatérská asociace České republiky.
 

Nepřehlédněte: Kondice a zdravotní stav jezdce si zaslouží značnou pozornost a péči

 
Co vás tedy bude stát účast na závodech? Každý sportovec potřebuje trenéra. I ten nejzkušenější. Trenér může působit přímo ve vaší stáji nebo za vámi dojíždět. V druhém případě musíte k ceně hodiny s trenérem připočítat i cestovné. Ceny za trénink závisí by mělo záviset na kvalitě a zkušenostech trenéra. Cena začíná obvykle okolo 300 Kč na hodinu, ale může vyšplhat i na 1.000 Kč a víc. Připočítejte položky, jako startovné na závodech, přeprava koně tam a zpět ať už vlastním přepravníkem, či tím zapůjčeným, krmivo v místě závodu, ubytování pro vás i koně.
 
Jezdectví patří k finančně nejnáročnějším sportovním disciplínám. Proto dostatečná finanční rezerva a zázemí schopné poskytovat služby nejvyšší kvality jsou nezbytností, bez kterých se na sportovní špici nikdy nedostanete. 
 
Každý vrcholový sport je časově náročný, ale snad žádný jiný tak definitivně nezmění celý život sportovce i jeho rodiny. Takže na závěr ještě jednou: Pořízení koně představuje jen první z řady dalších investic, které vás čekají po celý život zvířete. A nepůjde jen o investice finanční, nýbrž i časové, energetické a citové. Jezdectví je totiž sportem výjimečným. Nejenom svojí historií. Především díky své jedinečnosti založené na mezidruhové komunikaci, ale také tím, že soutěžní výkon jezdce zásadně ovlivňuje kůň. A kůň je ten, kolem kterého se to celé točí. 
 
Foto: FEI, Martin Dokoupil



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz | EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.
 
Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.
 
Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.
 
Komunity na síti
 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 
Máme rádi parkury Jezdci.cz
 
Máme rádi dostihy Jezdci.cz
 
Máme rádi drezuru Jezdci.cz
 
Máme rádi vozatajství Jezdci.cz
 
Máme rádi všestrannost Jezdci.cz
 
Máme rádi reining a western Jezdci.cz
 
Máme rádi voltiž Jezdci.cz
 
Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz
 
Máme rádi pony sport Jezdci.cz
 
FB Jezdci.cz
 
FB Jazdci.sk
 
FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz

reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE