reklama 11B

Jezdectví není jen sport. Život s koňmi dodá fyzické i duševní zdraví

ikonka

Jezdectví je zcela unikátní sport díky propojení člověka a koně. Jen velmi málo sportovních odvětví může nabídnout tak pozitivní psychologický dopad, jako jízda na koni. Jedinečná je i z fyzického hlediska. Zajišťuje intenzivní izometrický trénink.
14.09.2023 11:30  |  Autor: Ulrika Kopřivová  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12D
 
Dobří jezdci mají jedno společné, milují každou minutu své jezdeckého života. Jejich láska ke koním jim dodává fyzické i duševní zdraví. 
 
Sir Winston Churchill jednou řekl: „There is something about the outside of a horse that is good for the inside of a man.“ – „Na zevnějšku koně je něco, co je dobré pro nitro člověka.“ A měl určitě pravdu, nejen z fyzického, ale i z duševního hlediska.
 
Jízda na koni zajišťuje kombinaci kardiovaskulárního cvičení s obohacující mentální výzvou. Zlepšuje koordinaci rukou a očí a pomáhá zlepšovat reflexy, tonizovat tělo a svaly trupu. Odhlédneme-li však od fyzické zdatnosti, stimuluje také mnoho pozitivních psychologických pocitů, jako je citové spojení, soucit a štěstí. Jezdci na koních jsou silně motivováni pocitem pohody, který získávají z interakce s koňmi. Jen velmi málo sportů může nabídnout tak pozitivní psychologický dopad, jako je spolupráce se zvířetem v jezdectví.
 

Nepřehlédněte: Trpělivost, odhodlanost, odvaha. Osobnost jezdce čelí velkým nárokům

 
Snad každý, kdo někdy seděl na koni, může potvrdit, že nezůstanete v rovnováze pouhým sezením v klidu. Jízda na koni zajišťuje intenzivní izometrický trénink, zapojuje hluboké posturální svaly. Dokáže tonizovat svaly, o kterých dotyčný ani nevěděl, že existují. Ve studii, kterou si nechala vypracovat The British Horse Society (BHS), bylo jezdectví klasifikováno jako středně intenzivní cvičení – od hřebelcování až po skutečnou jízdu na koni. Samozřejmě netvrdí, že sportovec bude po jedné jízdě vypadat jako Arnold Schwarzenegger, ale jezdecké aktivity rozhodně budují pořádnou svalovou kondici. Jakýkoli typ cvičení uvolňuje endorfiny, které reagují s receptory v mozku, aby vyvolaly pocit euforie. BHS tvrdí, že více než 80 % jezdců na koních uvádí, že se po jízdě cítí: vesele, šťastně, uvolněně a aktivně.
 
Někteří jezdci dokonce považují jízdu na koni za léčebnou, často terapeutickou formu oproštění od reality. Spojení s koňským partnerem může mít pro člověka uklidňující účinek, jeho společnost v přírodě poskytuje pocit úniku. I pouhá přítomnost koně může vést k nárůstu hladiny serotoninu.
 
Jízda na koni buduje sebevědomí, protože zahrnuje zvládání, manévrování a komunikaci s mohutným tvorem. Úspěchy, kterých jezdec dosáhne se svým koněm, zvyšují sebedůvěru a zároveň zajistí komplexní trénink. 
 
Jízda na koni se nikdy nestane jenom nudnou povinností. Jezdectví přináší také nová přátelství, jak s koňmi, tak s lidmi. Jezdecké komunity jsou většinou velmi temperamentní a vřelé, jsou nadšené proto, co dělají, a tak poskytují obohacující společenský kruh. Ačkoliv není vždy všechno jen růžové, mnoho přátelství uzavřených ve stáji vydrží na celý život.
 
Nejlepším učitelem každého jezdce je kůň. Naučí totiž trpělivosti, a to nejen trpělivosti nutné při komunikaci s jiným živočišným druhem, ale i trpělivosti přijmout skutečnost, že cesta k cíli může být velmi dlouhá a komplikovaná. Trpělivost a pokora při dosahování vlastních cílů je do značné míry něco, co lidem poskytuje velké výhody v jiných aspektech života.
 

Čtěte také: Sportovní psychologie: Prozatím podceňovaná stránka jezdecké přípravy

 
Koně také u člověka budují statečnost. Koneckonců jsou to právě jezdci, kdo svěřuje svůj život do vůle půltunového zvířete, které si občas postaví hlavu. Neříká se nadarmo, že po pádu je nejlepší hned vyskočit zpět do sedla, aby strach neměl čas nad jezdcem získat nadvládu.
 
Život s koňmi učí převzít zodpovědnost za druhé. Mnozí jezdci dokonce kladou zájmy koně před ty vlastní, a nejde jen o zdravotní péči, pořízení nového vybavení či kvalitní výživu. Nic nevychová děti k zodpovědnosti lépe než to, když na něj spoléhá tak velký kamarád. Je to právě on, kdo na něj vždy trpělivě čeká ve stáji nebo v ohradě. 
 
Některým jezdcům velmi pomohlo ježdění a kontakt s koňmi při překonávání nemocí, depresí a úzkostí. A dalo jim to víru, že dokážou překonat i ty největší životní výzvy. Při ohlédnutí zpět si často lidé od koní uvědomí, že dosáhli cílů, ve které zpočátku ani nedoufali. Jezdectví zkrátka není jen sport, je to životní cesta.
 
Ilustrační foto: FEI/Dirk Caremans



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE