reklama 11A

Věra Lánová: Příprava na zimu se neobejde bez posílení imunity koně

ikonka

/PR článek/ Závodní sezona pomalu končí a nastává podzim, čas mashů a bylinných směsí. Udržet koně v dobré kondici i zimně není vždy jednoduché. Kvalitní a vyvážené krmivo je základ, bez kterého se žádný kůň po sezoně neobejde.
13.10.2023 11:30  |  Rubrika: Ostatní  |  
REKLAMA
| FANCLUB
reklama 12D

 
Širokou nabídku bylinkových směsí má e-shop Koňské bylinky.cz, jehož zakladatelkou a majitelkou je Věra Lánová. V rozhovoru prozradila, jak se postupně obchod rozšiřoval nejen z hlediska obchodních prostor, ale především v rámci nabídky sortimentu. Ten se v současné době zdaleka neomezuje jen na bylinky pro koně. 
 
Jak jste přišla na myšlenku otevřít si zrovna obchod s bylinkami pro koně?
Hlavním impulsem byl dnes již dvacetiletý valach Gambrinus, kterému jsem se snažila zajistit přírodními produkty zkvalitnění jeho života. V té době se na českém trhu přírodní preparáty téměř nedaly koupit a pokud ano, tak jen v omezené míře. Postupně se přidávali další lidé, kterým jsem různé bylinky doporučovala a pak nějak přišel dotaz, zda bych nechtěla vytvořit e-shop s bylinami pro koně. Tak vznikl před třinácti lety e-shop se základními bylinkami a třemi druhy krmiv. Postupně jsem začala přidávat další produkty, ale kapacita mých prostor byla omezená a veškerý sortiment se mi v domácích podmínkách nevešel. Asi před sedmi lety jsme proto otevřeli vlastní prodejnu. Zvolila jsem záměrně Lysou nad Labem, jelikož nejen v Lysé, ale i v blízkém okolí je mnoho koní a stájí. Nejprve jsme sídlili vedle výstaviště a zhruba po roce se přestěhovali do našich současných prostor.
 
Mohla byste prozradit, jak jste se vlastně dostala ke koním?
Ke koním jsem se dostala poprvé v šesti letech, a to díky mému otci, který mě k nim přivedl. Nejprve jako každé dítě jsem si prošla čištěním koní a stáje a až poté jsem se za odměnu mohla svézt. První zkušenosti jsem měla na poníkovi jménem Jirka a později i na velkém Honzovi. Nakonec jsem u těch čtyřnohých kamarádů zůstala celý život.
 
Přichází podzim, a ačkoliv je ještě stále pěkné počasí, musíme se pomalu připravovat na ochlazení a zimu. Jaké bylinky nebo bylinné produkty si na toto období připravujete? Jsou nějaké, které jdou v chladném období více na odbyt? A co byste doporučila ošetřovatelům a majitelům koní, kteří chladné počasí hůře snášejí?
Osobně všem majitelům hlavně sportovních koní nejdříve doporučuji bylinky na očištění organismu, což je důležité po sezoně, kdy koně většinou podporujeme různými přípravky k lepším výkonům. Často doporučuji ostropestřec mariánský, který velmi dobře detoxikuje játra, stejně tak je velice dobrá kurkuma, jež působí jako silný antioxidant, podporuje imunitu, zlepšuje trávení a působí i jako prevence před žaludečními vředy. Ty jsou v poslední době velice častým problémem u koní.
 
V další řadě je potřeba připravit koně na zimu tím, že jim podpoříme imunitní systém různými sirupy na podporu imunity nebo jednotlivými bylinkami či našimi směsmi. Z jednotlivých bylinek lze používat například třapatka, resp. echinacea, dále šípek (oplodí), heřmánek, lapacho, vilcacora a další. Z naší nabídky můžeme doporučit bylinkovou směs na podporu imunity ať už v klasické sypké formě nebo v granulované. Veškeré naše bylinky jsou v potravinářské kvalitě, a proto je mohou používat i jezdci. Mnoho majitelů si vaří čaj se svým koněm, protože chtějí ochutnat, co svému miláčkovi dávají. 
 
Studené a vlhké počasí bývá zátěžové i pro jezdce. Měla byste nějakou bylinkovou radu i pro ně? 
Zima klepe na dveře a je fajn se na ní dobře připravit po všech stránkách. Ať už u koní nebo u lidí je potřeba zvýšit vitamín C, který v přírodní formě nalezneme v šípku či v plodech černého bezu, jeřabině (plod), lichořešišnici, a rakytníku. Stejně tak se dají použít i bylinkové směsi ke zvýšení imunity.
 
A pokud odhlédneme od chladného ročního období, jaké bylinné přípravky považujete za opravdu účinné? 
Jak jsem psala do jednoho koňského časopisu, za mě je skvělá kurkuma. Tu můžeme používat i v preventivních případech a zároveň jako bylinku, která pomáhá hojit sarkoidy. Kurkumu bychom však neměli používat v letním období, jelikož prohřívá organismus. Za mě je tedy top od podzimu do jara. Velmi pozitivně mě překvapila lapacho kůra a vilcacora, jsou to bylinky skvěle podporující právě zmiňovaný imunitní systém a pocházejí z Peru.
 
Kde vlastně bylinky sháníte? Sbíráte také nějaké sama? 
Bylinky nakupujeme od českého dodavatele, jelikož se snažíme podporovat české firmy. Mnoho bylin pochází přímo z České republiky, některé se dovážejí ze zahraničí. Producenty jsou Čína, Indie, Afrika, Španělsko, Chorvatsko, Albánie a některé bylinky sbírají tzv. sběrači, kteří je nosí do výkupu. Bylinky sama nesbírám, to už je trochu sci-fi. Musela bych mít opravdu velké pole, abych mohla pěstovat bylinky v takovém množství, které potřebujeme pro naše zákazníky. Na chalupě u svých rodičů však mám bylinkovou zahrádku, ta ovšem není určená pro koníky, ale pro lidskou spotřebu.
 
Kde mohou zájemci najít podrobnější informace o bylinné léčbě koní? Jsou u nás dostupné nějaké odborné publikace na toto téma?
Mnoho informací naleznou zájemci na našich webových stránkách www.konskebylinky.cz a vhodným pomocníkem je i náš nový katalog s přehledem jednotlivých bylinek doplněným o rady, na co a jak se používají. Chystám se napsat i knížku a předat dosavadní zkušenosti dalším lidem, kteří využívají přírodní léčbu. Mnoho informací se každopádně dá dohledat na zahraničních webech. 
 
Můžete na závěr prozradit více o kompletní nabídce obchodu Koňské bylinky.cz? 
Naše kamenná prodejna je hlavní základna Koňských bylinek a putují odtud bylinky a krmiva všem zákazníkům e-shopu, ale také našim velkoobchodním partnerům. Spolupracujeme s osmi velkoobchodními partnery v České republice, máme dvě výdejní místa v Plzni a v Semilech a dva partnery na Slovensku. Pravidelně uskutečňujeme závozy přímo do stájí, jezdíme pravidelně každý měsíc několik tras. Velmi oblíbená je například trasa do Chebu, Karlových Varů, jižních, západních i severních Čech a samozřejmě po Praze a středních Čechách.
 
V kamenné prodejně zákazníkům pomáháme ať už s výběrem bylinek nebo vhodného krmení, které je také součástí naší nabídky. V současné době nabízíme čtrnáct druhů našich krmiv a čtyřiadvacet bylinkových směsí. V našem sortimentu zákazníci naleznou krmné směsi vhodné pro konkrétní účely. Absolutní bestseller je směs na přibrání, kterou máme v sortimentu od úplného začátku. Dále pak mohu zmínit krmení pro schvácené koně, cushingáře, muchaře a podobně. 
 
Pro naše zákazníky se snažíme sortiment rozšiřovat dle jejich přání a potřeb. Kromě bylinek a krmení máme k dispozici základní jezdecké vybavení jako jsou čištění, ohlávky, masky, vodítka a tak dále. V rámci služeb nabízíme také praní a opravování dek. Spolupracujeme s firmou Topvet, která nám dodává především sirupy pro koně a pejsky, dále se společností Mikrop dodávající vitamíny. Od několika firem nabízíme i kosmetiku pro koně. V sortimentu máme i produkty pro hospodářská zvířata jako jsou králíci, slepice a další. V neposlední řadě si na své přijdou majitelé pejsků, kteří krmí Barfem. Ještě musím zmínit, že máme pro naše zákazníky k dispozici půjčovnu, v níž jsou holící strojky, masážní pistole, magnetické kamaše nebo třeba vysavač na koně. 
 
Foto: poskytla Věra Lánová, Koňské bylinky.cz



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE