reklama 11B

Odchází legenda. I Beerbaum zažil chvíle, na které je lepší zapomenout

ikonka

Ludger Beerbaum končí s mezinárodním sportem. Jestli existuje ve světě parkuru jezdec, který je žijící legendou, je to on. Němec má na svém kontě úctyhodnou sbírku titulů. Aktivní v reprezentaci byl přes třicet let a zažil toho opravdu hodně.
06.07.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Ludger Beerbaum se začátkem července rozloučil s mezinárodním sportem. Vybral si k tomu CHIO v Cáchách. Kde jinde by měl jezdec, který je synonymem německého parkurového skákání, absolvovat svou poslední velkou soutěž.
 
Už v roce 2016 odešel Ludger Beerbaum z reprezentace, aby na šampionátech a v Pohárech národů přenechal místo kolegům. Od té doby se s jednou výjimkou účastnil jen závodů CSI. Teď končí i s nimi a skákat chce už jen na regionálních akcích. Pojďme si připomenout jeho bohatou kariéru.
 
 

Opora reprezentace

Narodil se v roce 1963 v Severním Porýní - Vestfálsku. Jezdit začal na poníkovi v osmi letech a přes úspěchy už v juniorském věku se dopracoval do vrcholných soutěží určených pro seniory. V záloze měl byznys, věnoval se studiím na obchodní škole. Koně však zcela převládli. 
 
Za svou kariéru nasbíral neuvěřitelnou kolekci trofejí a medailí. Na olympijských hrách startoval poprvé v roce 1988 v pětadvaceti letech a v sedle koně The Freak, jehož původně jezdil další známý skokan Hugo Simon, si dojel pro zlato v hodnocení týmů. O čtyři roky později už to bylo individuální první místo. Obsadil ho na olympiádě v Barceloně v roce 1992 a jeho parťákem byla Classic Touch.  
 
Za další čtyři roky nato odjížděl znovu se zlatou medailí z družstev. Tehdy Beerbaum sedlal fenomenální klisnu Ratinu Z. A na nejvyšší příčky vystoupal i na dalších hrách v pořadí, v roce 2000 v Sydney. Opět to byla soutěž družstev a tentokrát podržel německou sestavu ve dvojici s hřebcem Goldfeverem. Stejného hřebce sedlal i v Aténách 2004. Beerbaum tam však byl diskvalifikován. V Hong Kongu v roce 2008 vyšel naprázdno a v Londýně nestartoval. Poslední medaili má z her z Ria, kde s Casellem patřil k bronzovému družstvu. Jeho první a poslední hry tak dělilo bezmála třicet let.
 

Čtěte také: Ratina Z jako neřízená střela. S fenomenální klisnou byla těžká práce

 
Úspěchy sbíral i na dalších důležitých akcích. Mistrem Evropy se jako jednotlivec stal dvakrát, jednou byl v individuálním pořadí druhý a dvakrát třetí. Čtyřikrát nechyběl v německé sestavě při jejich vítězství na evropském šampionátu. Spolu s kolegy byl také dvakrát na nejvyšší příčce na mistrovství světa. 
 
Vyhrál finále Světového poháru, třikrát byl vyhlášen jezdcem roku, jednu z nejvíce ceněných Velkých cen při German Masters ovládl osmkrát v kariéře. Opakovaně byl v pozici světové jedničky na žebříčku FEI.
 
I potom, co v roce 2016 odstoupil z reprezentace, zůstal mezi účastníky nejtěžších parkurů světa. Třeba na okruhu Global Champions, kde jen loni ovládl dvě Velké ceny. Třikrát v historii finálového Prague PlayOffs se mu povedlo dostat do prestižní Super Grand Prix. V roce 2018 v ní dojel druhý. 
 
 

Plejáda koňských hvězd

Ke špičkovým jezdcům patří špičkoví koně. V Beerbaumově stáji, jež leží v Riesenbecku nedaleko Osnabrücku, tomu nebylo jinak. Za svůj život se v mezinárodním sportu předvedl s několika hvězdami. Ať už to byla už zmíněná Ratina Z, valach Goldfever nebo olympijská vítězka Classic Touch, jíž měl vlastně jen „na chvíli“ půjčenou.
 
Ratina Z byla miláčkem publika a velkou koňskou superstar, ale ať její první jezdec ve vrcholovém sportu Piet Raymakers, nebo právě Beerbaum, se s ní museli naučit nejprve komunikovat. „Měla zvláštní povahu. Měla svou hlavu a nebylo jednoduché jí zvládnout. Trvalo nám docela dlouho, než jsme si porozuměli,“ řekl o ní Němec. Společně však dobývali svět, vyhráli finále World Cupu, získali týmové zlato na olympiádě i Světových jezdeckých hrách, zvítězili v individuálním i týmovém hodnocení mistrovství Evropy. „Šla proti všem lidským zákonům, byla výjimečná, velmi talentovaná, žádný jiný kůň se jí nemohl vyrovnat.“
 
S Goldfeverem si odvážel zlatou medaili ze soutěže družstev z olympijských her v Sydney, jedinou individuální zlatou medaili z olympiády vybojoval ovšem v sedle Classic Touch, a to z Barcelony o osm let dřív. S holštýnskou hnědkou by toho nejspíš dokázal mnohem víc, kontrakt ale říkal, že po hrách ji musí vrátit majiteli. V posledních deseti letech zářil třeba s bělkou Chiarou, o kterou přišel předčasně v roce 2019. Dařilo se mu i s Chamanem, Casellem, Gothou nebo ryzákem L´Espoirem.
 
 

Nešťastné Atény

Ani Beerbaumovi, který se dá bez nadsázky označit jako jeden z největších jezdců všech dob, se nevyhnuly problémy a poklesky. Na olympiádě v Aténách v létě 2004 byl jeho kůň Goldfever po posledním týmovém kole testován na zakázané látky s pozitivním výsledkem. Našel se betamethason. Beerbaum byl přesvědčený, že látka se nacházela v masti, kterou použili na podrážděnou kůži. Veterináři FEI uznali, že koně nemohla nijak ovlivnit při jeho výkonu a poskytnout mu výhodu. Nicméně pravidla jsou jasná a dvojice byla diskvalifikována. Tím původně vítězní Němci bez jeho výsledku klesli na třetí místo, zlato brali Američani, stříbro získali Švédi.
 
Druhá situace, kdy se Ludger Beerbaum, respektive jeho stáj a personál dostali na stránky nejen jezdeckých médií, je mnohem čerstvější. Začátkem ledna 2022 odvysílala německá televize RTL reportáž o barování koní v jeho areálu. 
 
Už v květnu roku 2021 podala Německá jezdecká federace kvůli podezření na možné týrání zvířat trestní oznámení na neznámou osobu. RTL tehdy Německé jezdecké federaci předložila videa, ale dle federace z nich nebylo patrné, kdo konkrétně se na zachycených metodách podílí, ani zda je zachycená tréninková metoda skutečně zakázaným barováním nebo takzvaným tušírováním, což je pravidly tolerováno. 
 

Psali jsme: Beerbaum oslavuje. Šampion Goldfever se dožívá úctyhodného věku

 
Tým RTL Extra pod vedením investigativního novináře Güntera Wallraffa pokračoval ve sbírání materiálů, a to za pomoci infiltrace reportérky mezi zaměstnance jezdeckého areálu. Ta se tam pak pohybovala se skrytou kamerou, natočila několik kontroverzních tréninků, a mimo jiné objevila bariéry s hranami nebo podezřelé bariéry pokryté hroty z tvrdé gumy.
 
Účast Ludgera Beerbauma na nedovolených praktikách se neprokázala, neplynul mu z toho tedy žádný konkrétní postih. Nicméně v Německu, kde je jezdectví jedním z nejpopulárnějších sportů, kauza dlouho rezonovala. 
 
Ludger Beerbaum nadále závodil na mezinárodní úrovni. V sezoně 2022 dokonce jednou zaskočil zpátky v reprezentačním týmu, když absolvoval Pohár národů při CSIO5* v Hicksteadu. Mimochodem dvě náročná kola zdolal s Milou s jediným zaváháním.
 
V rámci Global Champions League byl v posledních letech postupně členem Cannes Stars a Berlin Eagles. Berlínští orli se sezonou 2023 zanikli a vznikli Riesenbeck International. Beerbaum je vlastníkem družstva a opět plánoval nastupovat pravidelně v túře, ale začátkem března při prvním kole v Dauhá utrpěl zlomeninu nohy, kterou bylo třeba řešit operativně.
 
Nedávno Beerbaum navíc ze svého ligového celku úplně odstoupil a v neděli 2. července absolvoval svou poslední pětihvězdovou Grand Prix. V Cáchách mu děkovaly narvané tribuny. „Mohu se ohlédnout za skvělými časy jako jezdec, procestoval jsem celý svět a mám úžasné zážitky. Nyní nadešel čas uvolnit místo pro mladší generaci,“ uvedl v oficiálním prohlášení. „Je pro mě potěšením udělat tento pro mě nelehký krok na nejkrásnějším turnaji světa.“
 
Přestože na své cestě nejprestižnějšími závody zažíval i turbulentní situace, zůstává Ludger Beerbaum navždy součástí historie skokového sportu. Snad každý fanoušek koní si vybaví jeho jméno, když se řekne Německo a parkurové skákání. 
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE