reklama 11A

Německem hýbe skandál. RTL natočila barování v Beerbaumově stáji

ikonka

V úterý 11. ledna odvysílala televize RTL reportáž, v níž zachycuje tréninky koní ve stáji německé parkurové hvězdy. Znázorněné metody nápadně připomínají zakázané barování. Hvězdným jezdcem, u něhož se natáčelo, není nikdo jiný než Ludger Beerbaum.
12.01.2022 19:00  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
MIMOŘÁDNÁ ZPRÁVA
| FANCLUB
reklama 12C

 

Německá televizní stanice RTL odvysílala v úterý 11. ledna reportáž pořízenou ve stáji hvězdného parkurového jezdce. Není jím nikdo jiný než Ludger Beerbaum, několikanásobný mistr světa i Evropy, držitel čtyř zlatých medailí z olympijských her a ikona jezdeckého sportu s přesahem daleko za hranice Německa.
 
V jeho jezdeckém areálu v Riesenbecku mělo docházet k barování, na které už před časem upozornil reportéry RTL zdroj z okolí Ludgera Beerbauma. V květnu roku 2021 podala Německá jezdecká federace kvůli podezření na možné týrání zvířat trestní oznámení na neznámou osobu. RTL tehdy Německé jezdecké federaci předložila videa, ale dle federace z nich nebylo patrné, kdo konkrétně se na zachycených metodách podílí, ani zda je zachycená tréninková metoda skutečně zakázaným barováním nebo takzvaným tušírováním, což je pravidly tolerováno.
 
Tým RTL Extra pod vedením investigativního novináře Güntera Wallraffa pokračoval ve sbírání materiálů, a to za pomoci infiltrace reportérky mezi zaměstnance jezdeckého areálu. Ta se tam pak pohybovala se skrytou kamerou, natočila několik kontroverzních tréninků, a mimo jiné objevila bariéry s hranami nebo podezřelé bariéry pokryté hroty z tvrdé gumy. 
 
K situaci se opakovaně vyjádřila Německá jezdecká federace: „Bereme toto obvinění velice vážně. Právě proto pečlivě rozebereme záběry odvysílané v úterý večer a následně vyvodíme patřičné závěry, jak dále postupovat. Aby bylo možné provést seriózní posouzení skutečností, je zapotřebí veškerých videozáznamů a důkazních materiálů. Znovu proto vyzýváme RTL, aby nám toto zpřístupnila v plném rozsahu,“ říká generální sekretář Sönke Lauterbach. A zdůrazňuje: "Už nyní, nezávisle na odvysílané televizní reportáži, můžeme jasně říci, že používání hranatých břeven, jakož i bariér s důlky nebo hroty je nepřijatelné a není v souladu se základními zásadami férového jezdeckého sportu."
 
Federace chce ve věci postupovat třemi směry. Jednak prověří, zda lze zahájit disciplinární řízení. Dále s ohledem na trestní oznámení podané v roce 2021 bude informovat státního zástupce o reportáži RTL, aby mohli posoudit skutkový stav na základě zákona o ochraně zvířat. Do třetice bude pokračovat v práci speciální komise zřízená v roce 2021, která se zabývá tréninkovými metodami v jezdeckém sportu, zejména tušírováním.
 

Co je to barování?

Výraz „barování“ zahrnuje veškeré umělé techniky, které mají vést k tomu, aby kůň skákal výše a pozorněji. Není prakticky možné vyjmenovat všechny způsoby barování, ale obecně jde ve většině případů o to, že Sportovec a/nebo jeho pomocníci ze země (za jejichž chování je Sportovec odpovědný), udeří koně přes nohy buď něčím manuálně (nezáleží na tom čím nebo kdo) nebo úmyslně způsobí, že se kůň udeří sám ať už tím, že mu postaví příliš vysoké a/nebo široké skoky, umístí nevhodně odskokovou bariéru, připraví klusové bariéry nebo prvky kombinace v nesprávných vzdálenostech, přehnaně tlačí koně do odskoku nebo ho naopak přidrží nebo se jakkoliv snaží znesnadnit koni překonání cvičné překážky bez toho, že by jí shodil.

Zdroj: skoková pravidla České jezdecké federace

 
Velká barovací aféra otřásla Německem už v roce 1990, kdy německá asociace na ochranu zvířat pomohla usvědčit z používání této hrubé metody Paula Schockemöhleho. Na základě toho zanesla Německá jezdecká federace barovaní jako zakázanou metodu do pravidel. „Pokud jsou současná obvinění oprávněná, musí být Ludger Beerbaum vyloučen z jezdeckého svazu a musí mu být uložen zákaz držení zvířat. Odpovědné orgány nyní musí jednat,“ nechal se slyšet prezident asociace na ochranu zvířat Thomas Schröder.
 
Prohlášení vydal i Ludger Beerbaum a stojí v něm mimo jiné: „Příspěvek od RTL Extra je prokazatelně v mnoha ohledech chybný a dehonestující. Samozřejmě proti tomu podnikneme právní kroky. Je nepřijatelné, že na mém soukromém pozemku probíhalo tajné natáčení.“ Dále uvádí: „Pohoda koní je pro mě a můj tým nejvyšší prioritou. Pouze kůň, s nímž je náležitě zacházeno, je o něj odborně pečováno, je řádně krmen, trénován a veden, může podávat sportovní výkony. Koně jsou pro nás tím hlavním. Den co den se o ně staráme,“ stojí v textu, v kterém dále Ludger Beerbaum prohlašuje, že při trénincích zachycených na videu v reportáži RTL nejde o barování, ale právě o tušírování prováděné zkušeným trenérem. Předmět, který osoba koně dle jeho slov tušíruje odpovídá svými rozměry, formou a vahou požadavkům, jak je definují německá pravidla jezdeckého sportu.“ Případ budeme dále monitorovat. 
 
Zdroj: RTL, Reiterrevue.de
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE