reklama 11D

Reakce FEI na video RTL o barování. Znázorněné metody jsou nepřípustné

ikonka

Ve středu 12. ledna jsme informovali o reportáži, kterou odvysílala o den dříve německá televize RTL. Zachycuje v ní tréninky ve stáji Ludgera Beerbauma, při nichž mělo docházet k barování. Nyní přinášíme stanovisko Mezinárodní jezdecké federace.
13.01.2022 18:00  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Mezinárodní jezdecká federace FEI vydala ve středu 12. ledna prohlášení k reportáži, kterou o den dříve odvysílala německá televize RTL, a o níž jsme také informovali. Reportérka týmu RTL Extra natočila několik videí, která zachycují tréninky ve stáji německého jezdce Ludgera Beerbauma. Dle záběrů mělo v jeho areálu docházet k barování.
 
Vyjádření jezdce i Německé jezdecké federace jsme již publikovali, nyní přinášíme reakci Mezinárodní jezdecké federace FEI.
 
 

Prohlášení FEI v celém znění:

FEI si je vědoma obvinění vznesených v dokumentu vysílaném na RTL v Německu dne 11. ledna 2022 a v této věci provádí šetření. Již jsme v kontaktu s Německou jezdeckou federací a budeme s ní nadále úzce spolupracovat, abychom mohli posoudit vhodný postup. 
 
Welfare koně je ústředním bodem všeho. Důrazně odsuzujeme všechny tréninkové metody a praktiky, které jsou v rozporu s welfare koně. FEI má zavedena přísná pravidla na ochranu dobrých životních podmínek koní, která umožňují podnikat opatření jak na závodech FEI, tak i jinde. FEI absolutně odsuzuje jakoukoli formu zneužívání koní a tréninkové metody zobrazené na videu RTL jsou naprosto nepřijatelné z hlediska dobrých životních podmínek koní a jsou v rozporu s pravidly FEI.
 
Článek 142 Všeobecných pravidel FEI uvádí: Nikdo nesmí koně zneužít během závodu nebo kdykoli jindy. „Zneužití“ znamená činnost nebo opomenutí, které způsobuje nebo pravděpodobně způsobí bolest nebo zbytečné nepohodlí koně, včetně, ale nejen, barování koně.
 
Článek 243.1 skokových pravidel FEI uvádí: Všechny formy krutého, nelidského nebo hrubého zacházení s koňmi, které zahrnují nejen různé formy barování, jsou přísně zakázány. Článek 243.2.1 dále uvádí popis toho, co FEI považuje za barování.
 
Zdroj: FEI
 
Ilustrační foto: Kukasz Kowalski / FEI
 
 

Co je to barování?

Výraz „barování“ zahrnuje veškeré umělé techniky, které mají vést k tomu, aby kůň skákal výše a pozorněji. Není prakticky možné vyjmenovat všechny způsoby barování, ale obecně jde ve většině případů o to, že Sportovec a/nebo jeho pomocníci ze země (za jejichž chování je Sportovec odpovědný), udeří koně přes nohy buď něčím manuálně (nezáleží na tom čím nebo kdo) nebo úmyslně způsobí, že se kůň udeří sám ať už tím, že mu postaví příliš vysoké a/nebo široké skoky, umístí nevhodně odskokovou bariéru, připraví klusové bariéry nebo prvky kombinace v nesprávných vzdálenostech, přehnaně tlačí koně do odskoku nebo ho naopak přidrží nebo se jakkoliv snaží znesnadnit koni překonání cvičné překážky bez toho, že by jí shodil.

Zdroj: skoková pravidla České jezdecké federace




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE