reklama 11C

Na sport s koňmi zapomeňte. NSA vydala výklad k zákazu volného pohybu

ikonka

Od pondělí 16. března se hojně diskutuje, zda a jak lze s koňmi pracovat během zákazu volného pohybu osob na území ČR. Národní sportovní agentura vydala výkladné stanovisko k usnesení vlády, z něhož lze lépe odvodit konkrétní omezení.
17.03.2020 15:35  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A
 
Národní sportovní agentura (dále jen „NSA“) v reakci na vyhlášení nouzového stavu, respektive navazujících krizových opatření, vydává následující výkladové stanovisko k Usnesení vlády č. 215 ze dne 15. března 2020 o přijetí krizového opatření o zákazu volného pohybu na území ČR (dále jen „usnesení č. 215“):
 
Vláda usnesením č. 215 s účinností ode dne 16. března 2020 od 00:00 hod. do dne 24. března 2020 do 6:00 hod. zakázala volný pohyb osob na území celé České republiky s výjimkou důvodů uvedených v čl. I písm. a) až j) usnesení č. 215.
 
Z výše uvedeného vyplývá, že fakticky jsou po dobu stanovenou krizovým opatřením zakázané
• veškeré sportovní akce na území ČR a
• veškeré organizované i neorganizované sportovní aktivity na území ČR s výjimkou individuálního pobytu (pohybu) v přírodě nebo parcích (viz čl. I písm. h) usnesení č. 215).
 
Dle čl. I písm. a) usnesení č. 215 zákaz nedopadá na cesty do zaměstnání, resp. k výkonu výdělečné činnosti profesionálních sportovců, pro které sportovní činnost představuje zcela či zčásti výdělečnou činnost. Vlastní sportovní příprava profesionálních sportovců však může probíhat výhradně v uzavřených sportovních zařízeních, neboť sportovní činnost není uvedena mezi výjimkami ze zákazu volného pohybu osob na veřejně dostupných místech dle čl. I písm. g) usnesení č. 215. NSA v této souvislosti důrazně doporučuje profesionálním sportovcům maximálně přizpůsobit výkon své činnosti krizovým podmínkám a řídit se doporučeními dle čl. III usnesení č. 215.
 
Za profesionálního sportovce může být považována pouze osoba, pro kterou představuje sportovní činnost výdělečnou činnost dlouhodobě – jakékoliv jednání, kdy by určité osoby byly formálně či ad-hoc vydávány za profesionální sportovce za účelem odůvodnění jejich volného pohybu, bude jednoznačně považováno za obcházení zákazů vyplývajících z krizových opatření, tj. za jednání protiprávní se všemi důsledky z toho plynoucími. NSA upozorňuje, že porušení povinností uložených v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu může být trestným činem.
 
Připomeňme, že mezi výjimky ze zákazu volného pohybu osob patří zajištění péče o zvířata, tudíž i o koně. Ministerstvo zemědělství na dotaz České jezdecké federace upřesnilo, že jako péči o zvířata lze chápat i opohybování koně. 
 
Z výše uvedených informací lze tedy odvodit, že pohybování koní by mělo být v rozsahu nezbytném k zajištění jejich zdraví, ale mezi takové zabezpečení již nepatří např. výcvik pod instruktorem nebo příprava na sportovní výkony. Ta je dle výkladu Národní sportovní agentury povolena pouze profesionálním sportovcům v uzavřených areálech. Profesionální instruktoři (trenéři) jistě taktéž mohou dále vykonávat své zaměstnání, resp. živnost. Trénovat však mohou opět jen profesionální sportovce, či se v rámci své profese podílet na pohybování koní a zajištění péče o ně, pokud toto nemůže obstarat přímo jejich majitel, či jiná pověřená osoba.
 
Zdroj: NSA a ČJF



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE