reklama 11D

Nejprve zrušila Velkou národní. Teď Anglie zastavuje veškeré dostihy

ikonka

Virus Covid-19 přerušil sezonu ve většině evropských zemí s rozvinutým dostihovým průmyslem. Mezi posledními zastavuje provoz Velká Británie. Americké Kentucky Derby bylo přeloženo z první květnové soboty na 5. září.
17.03.2020 14:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Ještě v pondělí závodiště Aintree doufalo, že se Velká národní bude moci konat alespoň za "zavřenými dveřmi". Během dne oznámená vládní opatření proti masovým shromážděním v rámci boji s nákazou Covid-19 však pořadatele přiměly letošní ročník zrušit a v úterý bylo oznámeno přerušení celé britské sezony s platností od středy do konce dubna. Dochází k tomu jen několik dní poté, co podle plánu proběhl překážkový festival v Cheltenhamu.
 
Ostrovní turf se svým úterním rozhodnutím přidává k Francii a Německu, které přerušení dostihového provozu oznámily již v pondělí. V Irsku, Austrálii, Spojených arabských emirátech nebo Hongkongu se nadále běhají dostihy bez diváků. Na situaci průběžně reagují i Spojené státy, kde byla část dostihů včetně dražeb v Keenelandu zrušena a termín Kentucky Derby se přesouvá na 5. září.
 
"Toto je celonárodní krize, jakou většina z nás nikdy nezažila. Jsme sport, který je hrdý na své spojení s venkovskými komunitami a regionálním byznysem, který podporuje naše odvětví. Naší hlavní zodpovědností je však zdraví veřejnosti, našich zákazníků a přímých účastníků dostihového provozu. Proto jsme se na základě nejnovějšího vládního doporučení rozhodli přerušit sezonu," uvedl šéf BHA Nick Rust.
 
"Dostihová scéna je rodina a vím, že se v následujících dnech, týdnech a měsících semkneme a budeme se vzájemně podporovat. Čekají nás těžké časy a naší prioritou teď musí být, abychom se nadále zvládli starat o své koně," dodal.
 
Tiger Roll to zkusí v roce 2021
 
Zásadní změnu postoje britské autority předznamenalo zrušení mítinku v Aintree, do kterého zbývaly už jen tři týdny. "Vzhledem k zásadnímu významu Velké národní pro celý dostihový průmysl jsme pracovali na plánu, jak i za nynějších okolností dostih uspořádat, ale ve světle nových opatření by to nebyl dobrý tah. Zdraví veřejnosti má přednost. Jsme si vědomi, že pro mnoho lidí pracujících v našem sportu a pro miliony diváků, kteří se na Velkou národní těšili, je to velké zklamání. Bohužel se však nacházíme v těžkých časech a musíme se chovat zodpovědně," řekl Sandy Dudgeon, zástupce Jockey Clubu.
 
V letošním ročníku se měl o historický hattrick ve Velké národní pokusit vítěz dvou předchozích ročníků Tiger Roll. Jeho trenér Gordon Elliott už v Racing Postu připustil, že s hnědákem zabojuje o třetí úspěch v příštím roce. Jediným trojnásobným vítězem Velké národní zatím zůstává Red Rum, který triumfoval v letech 1973, 1974 a 1977.
 
Sázkový obrat na samotnou Velkou národní představuje jedno procento všech dostihových sázek ve Velké Británii a právě díky Tiger Rollovi se letos očekával ještě větší impuls. Kromě bookmakerů nyní počítá ztráty zejména místní ekonomika v oblasti kolem Liverpoolu. Dubnový mítink v Aintree láká přímo na místo 150 000 diváků, celosvětové publikum Velké národní se odhaduje na 500 milionů lidí.
 
 
Foto: Aintree racecourse



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE