reklama 11B

Myslím, že Gangster je připravený dobře, těší se Tretera do O2 areny

ikonka

Vedle českých účastníků olympijských her dostal tzv. divokou kartu k účasti při GC Prague Playoffs i Vladimír Tretera, který letos s valachem Gangsterem startoval mj. na mistrovství Evropy. Pár dní před odjezdem do Prahy nám poskytl krátký rozhovor.
13.11.2021 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A


Vladimír Tretera je jediným českým jezdcem, který sice nestartoval na olympijských hrách v Tokiu, ale stejně jako naši olympionici získal od Czech Equestrian Teamu zdarma možnost startovat v hlavní soutěžní kategorii CSI5* při galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs. 

Pozvání dostal za reprezentaci při mistrovství Evropy, ale dařilo se mu i při mnoha dalších závodech. „Na sezonu 2021 budu mít vzpomínky určitě dobré. Celý rok byl velmi vydařený a koně podávali moc dobré výkony. Budu na to rád vzpomínat,“ konstatoval v úvodu rozhovoru. 

S desetiletým valachem Gangsterem v/h Noddevelt se představil hned v několika Pohárech národů, včetně finále EEF Nations Cup ve Varšavě. „Cílem bylo určitě mistrovství České republiky a nějaké mezinárodní závody. Povedlo se nám však také skákat při Pohárech národů a třešničkou na dortu bylo mistrovství Evropy,“ říká. 

Zatímco na evropském šampionátu sbíraly české dvojice především zkušenosti na té nejvyšší úrovni, ve finále evropské týmové série dosáhl náš národní tým na skvělé druhé místo. „Na finále Poháru národů vzpomínám rád. Začalo to s prvním kolem v holandském Peelbergenu, následovala Budapešť a poté přišla ona slavná Varšava. Finále bylo veliký zážitek. Myslím si, že nám hodně lidí nevěřilo, že to takto může dopadnout. My jsme se však tak semkli, že se výsledek dostavil. Dostali jsme se pro příští sezonu do první divize a za to jsem moc rád. Byl to super zážitek,“ vzpomíná Tretera a zároveň přiznává, že to pro něj znamenalo obrovský výkonnostní vzestup. 

„Tyto závody mě spolu s Gangsterem nás posunuli strašně moc. Závody této obtížnosti obecně posouvají dvojice dál, a i my jsme se dostali o další kroky dopředu. Ta náročnost závodů je úplně jiná než tady v České republice,“ přiznává. Na druhou stranu Vladimír Tretera rád startuje před domácím publikem, a tak si ani přes řadu reprezentačních povinností nechtěl nechat ujít nároční šampionát v Olomouci, kde se snažil obhájit titul z roku 2020. „Mistrovství České republiky pro mě znamená také strašně moc a pokud to je možné, tak se ho vždy rád účastním. Letos jsem to musel udělat tak, že Ganstera zastoupila Glierite. Ale myslím si, že se toho zhostila velmi dobře. Byli jsme třetí a byl jsem za to rád.“

 

 

Nyní se již těší na další závody před českými fanoušky. Těch v pražské O2 areně bude mnohonásobně více než v olomouckém Equine Sport Centru, byť i tam bývá tradičně skvělá atmosféra. „Startovat při pětihvězdovém CSI během Global Champions Prague Playoffs je pro mě samozřejmě veliká výzva. Je to sen každého jezdce se dostat na takovéto závody. Ta atmosféra a možnost jezdit mezi takovýmito jezdci je úplně perfektní záležitost. Touto cestou bych chtěl také poděkovat Czech Equestrian Teamu, že mi dal tuto možnost. Pro mě je to čest na takovém mítinku závodit,“ uvádí. 

Kvůli mítinku v Praze přizpůsobil svůj závodní program na konci sezony. „Původně jsem chtěl jet na dva týdny do Itálie ještě na venkovní závody, ale když přišlo toto pozvání, tak jsem upravil svůj plán, a nakonec jsem vyrazil na dva týdny do Rakouska na mezinárodní závody do Lince a Ebreichsdorfu,“ prozrazuje. „Myslím si, že Gangster je připravený dobře. Ukazoval to i na zmíněných dvou halových závodech. V Linci překonal čistě Grand Prix a skončili jsme na šestém místě. V Ebreichsdorfu udělal v Grand Prix smolnou chybičku, ale zase jsme byli druzí v kvalifikaci. Příprava byla dobrá, teď se všechno ukáže až na místě v O2 areně,“ dodává Vladimír Tretera.

Foto a video: Josef Malinovský




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE