reklama 11B

Konec vydřené srsti. Vyzkoušeli jsme chránič hrudníku od Decathlonu

ikonka

Možná to taky znáte. Zejména, když je kůň na zimu ostříhaný, tak při dekování vznikají často na hrudníku vydřená místa od hrany deky. Tomu však lze snadno předejít. Přesvědčili jsme se o tom při redakčním testování produktu z Decatlonu.
06.12.2021 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B

 
Po několika měsících nás zástupci společnosti Decasport provozující síť prodejen Decathlon oslovili, zda bychom opět otestovali jeden z jejich produktů. Chránič hrudníku, který se prodává jako univerzální doplněk k dekám na koně, jsme velmi uvítali, neboť s vydřenými místy od dekování máme z minulosti bohaté zkušenosti. Navíc výrobek dorazil v ideální dobu, jelikož jsme naší redakční klisnu před nedávnem nechali ostříhat a začali ji tak denně dekovat. 
 
Opět hned na úvod upozorňujeme, že testování produktů probíhá nezávisle a testující jezdec nemá nárok na žádnou finanční odměnu. Zboží mu bylo zapůjčeno na omezenou dobu a pouze v případě, že bude s produktem maximálně spokojen a chce ho dál používat, tak se zápůjčka může prodloužit tzv. na dobu neurčitou.
 
V tomto případě však asi nemůžeme příliš hovořit o testujícím jezdci, neboť produkt na vlastní kůži pozná pouze samotný kůň. Dozorující osobou byla jako při několika předešlých testech spolumajitelka společnosti Equinet s.r.o., Barbora Malinovská, která poskytla pro redakční potřeby závěrečné hodnocení.
 

Nepřehlédněte: Miroslav Trunda testoval třmeny od Decathlonu každý den s osmi koňmi

 

Jako první je potřeba si odpovědět na otázku, zda kůň kromě deky potřebuje ještě chránič hrudníku. Pokud je váš kůň náchylný o odírání, pak jednoznačně ano. Když je ostříhaný, tak se od deky v oblasti krku a hrudníku odře velmi snadno, a ne každá deka má vycpávky z tzv. beránku. 
 
„Když pomineme estetickou stránku vydřených míst, tak jistě vašemu koni není příjemné, pokud ho deka odírá až na kůži. Proto je určitě v takových případech na místě pořídit chránič,“ říká Barbora Malinovská. „Deky na koně střídáme nejen v závislosti na počasí, ale také když je potřeba deku vyprat. Pak se takový výměnný chránič hrudníku určitě hodí,“ pokračuje.
 
Chránič hrudníku od Decathlonu je vyroben ze syntetického beránku s dvousetgramovou vatovou výplní. Je vhodný pro všechny typy dek a prodává se v univerzální černé barvě. „Pro toho, kdo dbá na to, aby měl vše sladěné do jedné barvy, pak možná není ideální, že chránič nemůže pořídit v barvě deky, ale univerzální černá nevypadá špatně na většině dek. K produktu je proto potřeba přistupovat především z praktického hlediska. Snažila jsem se na internetu najít obdobný produkt, a i ty jsou pouze v černé variantě,“ upozorňuje Barbora. 
 
Jedna barevná varianta se jistě vyplatí i z ekonomického hlediska pro výrobce, což v důsledku může příznivě poznat na ceně i kupující. Decathlon navíc myslel na šetrnost k životnímu prostředí. Jak uvádí v popisu produktu, vnější materiál s odolností 600D je šetrný k životnímu prostředí díky použití technologie „Dope Dye“ v procesu výroby. Jedná se o typ barvení, kdy je snížena spotřeba barviva, vody i energie nutné pro obarvení, aniž by byla ovlivněna kvalita materiálu. Textilní produkty vyrobené z vláken barvených „Dope Dye“ mají vyšší stálost barev jak na světle, tak i během praní. Odolnější jsou také vůči otěru. Tolik informace od výrobce a prodejce.
 

Psali jsme: Test: Odnímatelný chránič břicha Fouganza vyzkoušela Rozálie Sovová

 
Pojďme na samotné testování. Abychom mohli 100% konstatovat, že chránič funguje spolehlivě, tak bychom potřebovali produkt testovat dlouhodobě. My článek píšeme zhruba po dvou týdnech používání, což každopádně může alespoň napovědět, zda se srst odírá, či nikoliv. Odpověď je zcela jednoznačná: „Po vydřené srsti není zatím ani náznak, takže po dvou týdnech jsem spokojena a pevně věřím, že tomu bude i po měsíci a také na konci zimy, kdy přestaneme dekovat,“ konstatuje Barbora Malinovská.
 
Při prvním nasazování jsme zjistili, že pokud deka sedí na těle koně upnutě, pro nasazení chrániče je lepší si deku rozepnout, má-li tedy hrudní část rozepínací. Jestli ne, tak stačí deku lehce posunout dopředu a chránič provléknout. Určitě je dobré zmínit, že chránič je kompatibilní s většinou modelů stájových dek.
 
Zapínání je na tzv. druk, resp. patentku. Neznáte-li ani jedno z označení, pak vězte, že jde o cvoček, kde se dvě protilehlé strany do sebe zacvaknou. Tento druh zapínání je odlišný od obdobných produktů dohledatelných na internetu, které se zapínají na suchý zip. Jestli je vhodnější jedna, nebo druhá varianta, záleží asi spíše na vkusu. „Zapnutí na patentku se zdá zcela dostačující. Při testování se nikdy druk sám od sebe nerozepnul, a to ani v případech, kdy se kobyla válela ve výběhu či ležela ve stáji,“ podotkla Barbora. 
 
Jelikož zima přišla letos velmi brzy i v podobě sněhových přeháněk, měli jsme možnost kvalitu produktu posoudit i při nepřízni počasí. „Naše klisna chodí v podstatě denně do výběhu. Zpravidla nyní používáme deku vhodnou do stáje i do výběhu, a to při teplotách od mínus dvaceti pěti do plus třinácti stupňů, a tudíž podkoní nemusí deky ráno vyměňovat. Chránič je samozřejmě dobré používat také po celý den, a tak jej nechává na dece. Když první prosincový víkend přišly vydatné sněhové přeháňky, koně zrovna byli ve výběhu. Kvalitní deka lehce tající sníh nepropustila a beránek na chrániči byl mokrý pouze na horním okraji. Vodu nepropustil, i když výrobce upozorňuje, že výrobek není nepromokavý,“ dozvídáme se. Pokud dojde časem k zašpinění, tak lze chránič s beránkem prát v pračce na maximálně 30 °C.  Postupovat by se mělo velmi šetrně, tudíž se chránič nemá sušit v bubnové sušičce a nemá se ani žehlit. Zakázané je také chemické čištění. 
 

Čtěte také: Redakční test uzdečky Fouganza Jump 900. Na první pohled zaujala

 
Co se týče ceny, tak chránič pořídíte v Decathlonu za 749 Kč. „To je v podstatě shodná cena jako u konkurence, ale tam chránič vizuálně vypadá o dost levněji. Je pouze částečně prošívaný, a i beránek vypadá méně bohatě. Je to však jen zcela subjektivní dojem. Na internetu jsem našla ještě jeden chránič u zahraničního prodejce. V přepočtu cena vyšla opět totožně a zde byl beránek pouze po okrajích chrániče. Takže z pohledu financí vychází vše nastejno, ale na e-shopu bych volila tento testovaný model,“ porovnává Barbora. 
 
A jaké je tedy závěrečné hodnocení? „S chráničem hrudníku jsem opravdu moc spokojena a věřím, že poskytuje mé klisně větší komfort. Určitě bych jej ráda používala dál a doporučuji ho všem majitelům, jejichž koně jsou stejně jako ten můj náchylní na odírání,“ dodává Barbora Malinovská.
 
Foto: Josef Malinovský, ilustrační snímky poskytl Decasport



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE