reklama 11B

Kompletní zpráva FEI k epidemii EHV-1. Povinné očkování zavádět nebude

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace FEI vydala třetí a poslední část ucelené zprávy k epidemii koňského herpesviru EHV-1 v roce 2021. Ze závěru veterinární komise a speciální pracovní skupiny vyplývá mimo jiné, že FEI povinnou vakcinaci zavádět nebude.
01.07.2022 14:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

 

Mezinárodní jezdecká federace FEI zveřejnila 30. června třetí a poslední část zprávy o průběhu epidemie koňského herpesviru (EHV-1) v roce 2021 v kontinentální Evropě. Tato závěrečná část zprávy se zaměřuje na další zmírňování rizik EHV-1, včetně závěrů z revakcinace EHV-1 prezentované na FEI sportovním fóru dne 26. dubna 2022.
 
Navrhovaný přístup je ústředním tématem této části zprávy. Konkrétně řeší, zda by FEI měla či neměla navrhnout povinné očkování, a pojednává o důležitosti posílených opatření bezpečnosti. 
 
Třetí část také zahrnuje významnou zpětnou vazbu od pracovní skupiny FEI Veterinary Epidemiology Working Group a FEI veterinární komise a informace o dvou relevantních zprávách od Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).
 
Ačkoli to nebylo jednomyslné, v rámci pracovní skupiny FEI Veterinary Epidemiology Working Group panovala shoda, že v současné době neexistuje dostatečné vědecké zdůvodnění pro doporučení povinného očkování. 
 
Vzhledem k tomu, že současné vakcíny jsou také neúčinné proti neurologické formě EHV-1 – Equine Herpes Myeloencephalopathy (EHM) – bylo dohodnuto, že je třeba provést další výzkum, aby byl umožněn vývoj vylepšených vakcín. Skupina podporuje zúčastněné strany, aby samy rozhodovaly o vakcinaci svých koní.
 
Skupina byla jednomyslná ve svém názoru, že implementace vylepšených opatření biologické bezpečnosti by byla v současnosti nejlepší finanční investicí, která zvýší celkový standard na FEI závodech a poskytne koním ochranu před dalšími infekčními chorobami a také neurologickým EHV-1.
 
Na základě této rady, spolu s další zpětnou vazbou od virologů a imunologů a zprávou, kterou si FEI objednala od světově uznávaného specialisty na infekční onemocnění koní profesora Lutze Goehringa, Veterinární komise FEI dospěla k závěru, že nepodporuje povinné očkování, ale plně podporuje zvýšená opatření biologické bezpečnosti jako nejlepší metodu prevence a zmírnění propuknutí EHV-1. Komise také doporučuje osobní volbu a zdůraznila, že národní federace a zainteresované strany mají právo očkovat své koně proti této nemoci.
 
Veterinární komise FEI se domnívá, že s ohledem na současnou míru proočkovanosti, omezené dodávky vakcín a problémy dodavatelského řetězce pro distribuci vakcín do některých částí světa a pokračující výzkum vylepšených vakcín by globálního očkování mohlo být dosaženo do roku 2025. 
 
„Dnešní zveřejnění závěrečné části zprávy k EHV-1 je významným milníkem, protože znamená konec důležité – a velmi smutné – kapitoly v historii naší komunity, ale kapitoly, ze které jsme se všichni tolik naučili,“ řekl veterinární ředitel FEI Dr. Göran Åkerström, spoluautor celé zprávy.
 
„Ale také to znamená nový začátek, protože postup podrobně popsaný v naší zprávě je založen na těchto zkušenostech a je potěšující vidět, že druhá ze dvou nedávných zpráv Evropského úřadu pro bezpečnost potravin zadaných Evropskou unií účinně schvaluje protokoly FEI k ochraně koní před infekčními nemocemi, zejména EHV-1. Je dobré vědět, že splňujeme prakticky všechna kritéria EU a budeme pokračovat ve spolupráci s jezdeckou komunitou, abychom zajistili udržení nejvyšší možné úrovně biologické bezpečnosti na všech akcích FEI.“
 
Prezident FEI Ingmar de Vos vyjádřil poděkování celé komunitě. „Tolik jednotlivců a organizací velkoryse věnovalo tolik svého času a finančních zdrojů, aby nám všem pomohli překonat tuto krizi, a to jak fyzicky na místě s postiženými koňmi, tak z administrativního a logistického hlediska. Pomáhali v době vypuknutí krize i v následujících měsících,“ řekl.
 
První část zprávy FEI byla publikována 28. února 2022. Poskytuje forenzní posouzení ohniska, včetně řady událostí, příčin, rolí a odpovědností a analýzy. Část 1 má téměř 100 stran příloh.
 
Druhá část zprávy zveřejněné dne 22. dubna 2022 spolu s více než 200 stranami příloh pokrývá zavedená opatření biologické bezpečnosti, která umožnila bezpečný návrat soutěží po šestitýdenním omezení mezinárodního sportu v kontinentální Evropě nařízené FEI. Část 2 se navíc zabývá stanovami a sankčním systémem EHV-1, prvky následně začleněnými do Veterinárních předpisů FEI 2022 a uzavírá řadu klíčových doporučení. Celkem má zpráva FEI k epidemii tři části.
 
Zdroj: Mezinárodní jezdecká federace
 
Ilustrační foto: Stefano Grasso / LGCT



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE