reklama 11D

Ošetřovatelé koní mají mezinárodní asociaci. Formálně ji uznala FEI

ikonka

Mezinárodní jezdecká federace (FEI) formálně uznala International Grooms Association, tedy Mezinárodní asociace ošetřovatelů koní. Na FEI Sport Forum zástupci obou institucí podepsali memorandum o porozumění.
27.04.2022 10:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Prezident FEI Ingmar De Vos a zakládající ředitelka International Grooms Association™ (IGA) Lucy Katan uznali vznik IGA podpisem memoranda o porozumění (MOU) během FEI Sports Forum, které se konalo začátkem týdne ve švýcarském Lausanne.
 
Nezávislá nezisková profesní asociace IGA byla založena s cílem dosáhnout větší reprezentace a kariérního uznání pro podkoní, resp. ošetřovatele koní, a také zlepšit jejich pracovní podmínky, zejména na jezdeckých akcích, kde jsou běžnou normou dlouhé hodiny pracovního nasazení.
 
Podpora poskytovaná IGA bude zahrnovat pokyny ohledně pravidel zaměstnávání, odpovědí na často kladené otázky týkající se náboru, informace pro podkoní pracující takzvaně na volné noze a další. „Dnešní podpis memoranda je vyvrcholením mnoha let diskusí a plánování. Znamená začátek nové éry pro mezinárodní podkoní,“ řekl prezident FEI Ingmar De Vos.
 

Psali jsme: Nováková: Mezi koňmi nedělám rozdíly. Všichni si zaslouží stejnou péči

 
„Toto je cesta, která začala v roce 2017 prvním setkáním při FEI Grooms Working Group a začala se formovat na loňském Sportovním fóru, kdy komunita plně podpořila vytvoření IGA. To, co dnes vidíme, je výsledkem velkého množství tvrdé práce a vytrvalosti a rád bych využil této příležitosti a poděkoval členům FEI Grooms Working Group a Lucy Katan za její vizi a vedení při vytváření této důležité organizace. IGA položila základy pro to, aby komunita ošetřovatelů koní rostla, vyvíjela se a měla silný hlas v dlouhodobém rozvoji jezdeckého sportu. Spoléhám na podkoní, stejně jako na národní federace, sportovce, organizátory, funkcionáře a majitele koní, aby tato aktivita měla úspěch.“
 
Od svého založení v roce 2009 výroční cena FEI nazvaná „Best Groom Award“ vzdává hold tvrdé práci ošetřovatelů napříč disciplínami FEI. FEI také vyvinula vzdělávací nástroje a zdroje, které pomáhají ošetřovatelům koní v jejich každodenní prací. Vzdělání bylo klíčem k vytvoření mezinárodních standardů fungování, které jsou akceptovány a dodržovány podkoními na všech úrovních.
 
V roce 2015 FEI Solidarity vytvořila vzdělávací kurz pro podkoní, který se skládá ze tří osobních setkání a jednoho praktického hodnocení. V průběhu let již 280 podkoních po celém světě využilo těchto kurzů, které poskytují praktické školení poskytované technickým odborníkem. IGA bude nyní spolupracovat s FEI Campus, aby poskytovala ošetřovatelům informace o antidopingu, biologické bezpečnosti a obecném managementu stájí.
 
„Toto je chvíle, kdy konečně dostávají mezinárodní podkoní hlas v rámci FEI a na závodech,“ řekla Lucy Katan, která sama dříve vykonávala práci podkoní na mezinárodní úrovni. „Cílem je, aby se IGA stala hlasem mezinárodních ošetřovatelů. Zároveň uznává veškerou práci, kterou je třeba věnovat tomu, aby koňští sportovci našeho sportu byli šťastní, zdraví a podávali co nejlepší výkony.“
 

Čtěte také: Johana Černá má koně vždy na prvním místě. Tu práci dělám pro ně, říká

 

Podkoní z celého světa se nyní mohou stát členy IGA prostřednictvím oficiálních webových stránek Asociace, které mají adresu https://internationalgrooms.org. Každá disciplína FEI bude mít také čtyři až šest zástupců pracujících v rámci tohoto odvětví, aby podpořili postavení mezinárodních podkoních. Tito zástupci budou mít za úkol, aby mentorovali nové podkoní a vytvořili centrum podpory pro ty, kteří jsou v oboru noví. „Kariéra ošetřovatele koní by měla být považována za nedílnou součást úspěchu každého jezdeckého týmu a jezdeckého sportu,“ řekl předseda Grooms Consultative Group, bývalý podkoní a bývalý člen výkonné rady FEI Frank Kemperman.
 
„Úspěšný mezinárodní jezdec není nic bez kvalitního koně. Ale kvalitní kůň není nic bez výjimečného ošetřovatele. Jde o to být tým. Sportovec, kůň a podkoní jsou klíčem k úspěchu toho druhého. Doufáme, že národní federace a jejich sportovci rozšíří zprávu a povzbudí své mezinárodní podkoní, aby se připojili k IGA,“ dodal.
 
Zdroj: FEI
Ilustrační foto: Jenda Andrash / ESC Olomouc, foto: tisková informace FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE