reklama 11C

V Lausanne se diskutovalo o programu pro olympijské hry v Paříži 2024

ikonka

V Lausanne proběhlo FEI Sport Forum. Delegáti řešili olympijský program pro rok 2024 i minimální kvalifikační výsledky požadované pro všechny tři disciplíny. Značnou pozornost přitáhl nový projekt týkající se standardu mezinárodních závodů.
29.04.2022 09:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 

FEI Sport Forum složené ze zástupců národních federací, Mezinárodní jezdecké federace, jezdců, veterinářů a dalších delegátů jednalo v Lausanne 25. a 26. dubna. Tradiční zasedání, které každoročně přináší řadu důležitých podnětů a postřehů, projednávalo letos hlavně olympijský formát pro hry 2024.
 
Z diskuze v sekci týkající se parkurového skákání vzešlo několik návrhů. FEI se vrací k programu soutěží z her v Riu. Tedy nejprve se pojede soutěž družstev, až po ní budeme znát také individuální medailisty. Opačný časový harmonogram, jenž zažilo loni Tokio, se neosvědčil.
 
Dalším bodem je hodnocení prvního kola (kvalifikace) jednotlivců, která se v Paříži pojede na body i čas. Do sboru rozhodčích oproti Tokiu přibyde jeden člen.
 
Předmětem diskuze bylo i takzvané MER, tedy minimální výsledek dokládající výkonnost účastníků. Skokani pomýšlející na olympiádu budou muset nasbírat tři takové výsledky na vybraných závodech. V soutěži do 155 centimetrů mohou dovézt maximálně čtyři trestné body, na stošedesátce je to osm trestných bodů.
 
O MER se hovořilo také v rámci všestrannosti. V tomto případě musí olympionik splnit požadovaný výsledek na třech závodech, a to na CCI4*L (nebo CCI5*L) plus minimálně dvou CCI4*S. 
 
U drezury se zřejmě zvýší požadovaný počet procent u kvalifikačního výsledku MER pro olympiádu z 66 % na 67 %. Způsob přidělení vybraných závodů CDI, kde bude možné získat MER, zůstane stejný jako pro Tokio. Počet týmů, které na olympiádě pojedou Grand Prix Special (finále družstev), naroste z osmi na deset. 
 

Projekt standardu mezinárodních závodů

 
FEI rozjela nový projekt pro standardy mezinárodních závodů. V Lausanne ho představil Tim Hadaway. Obsáhlá diskuze se pak týkala prakticky všech oblastí v pořádání mezinárodních závodů.
 
FEI se hodlá zaměřit na několik klíčových bodů v rámci akcí pod jejich hlavičkou. Jsou jimi například kvalita pokrytí místa internetem a servis v podobě startovních listin a výsledků. Dále povrchy, místa vyhrazená k lonžování a jejich úroveň, mycí boxy, kvalita ustájení nebo zázemí pro ošetřovatele.
 
Zástupce Mezinárodního klubu parkurových jezdců IJRC olympijský medailista Kevin Staut si vzal slovo na téma bezpečnost a ostraha stájí. Kritizoval úroveň bezpečnosti na nižších závodech CSI2* a CSI3*, kdy doslova uvedl, že na takových akcích „má přístup do stájí příliš nepovolaných osob, které tam nemají, co dělat“. A že není výjimkou potkat u boxů děti se sladkostmi v ruce. Naopak vyzdvihl, že na mítincích čtyř a pěti hvězd jsou koně skutečně dobře zabezpečeni. Za pravdu mu dal Peter Bollen – šéf Asociace organizátorů mezinárodních akcí. 
 
Do diskuze se přidal i špičkový drezurní jezdec Patrik Kittel, který měl „domácí úkol“, a to hodnotit na závodech CDI úroveň zázemí. Jeho zkušenost ze dvou akcí v poslední době je ta, že na jedné vůbec nikdo nekontroloval přístup osob do stájí. Jednalo se o závody vysoké úrovně.
 
Projekt přivítala i Lucy Katan, zakládající předsedkyně Asociace ošetřovatelů. Asociaci jako nově vzniklý spolek uznala oficiálně FEI právě při tomto zasedání v Lausanne. Lucy Katan uvedla, že i malé úpravy mohou přinést velké změny pro ošetřovatele. Řekla, že za posledních dvacet let se z pohledu ošetřovatelů zlepšilo jen málo. „Ošetřovatelé pracují velmi tvrdě a mnoho hodin denně. Když jsem pracovala před dvaceti lety pro drezurního jezdce, vzpomínám, jak jsem ho mohla pozorovat, když se občerstvuje výborným jídlem se sklenkou vína v ruce, zatímco pro nás byl ve stájích problém sehnat jen obyčejný šálek kávy. Je smutné, že se dodnes mnoho nezměnilo,“ uvedla Katan.
 
Všechna projednávaná témata se odrazí do dalších kroků Mezinárodní jezdecké federace FEI.
 
Foto: oficiální fotobanka FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE