reklama 11C

"Sdělení se nezakládá na pravdě". Policie se vyjádřila ke kauze Zazou

ikonka

České úřady odmítají komentovat tvrzení čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, že se policie podílela na "únosu" plemeníka Zazou z hřebčína v Krabčicích. Ministerstvo zahraničí označilo Kadyrovova tvrzení na sociálních sítích za součást ruské propagandy.
17.05.2023 14:58  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov v pondělí nařkl na sociálních sítích Policii ČR, že se na začátku března spolu s ukrajinskými tajnými službami podílela na odvezení hřebce Zazou ze stájí v Krabčicích. Česká republika se k tvrzení blízkého spojence ruského prezidenta Vladimira Putina, které nelze nezávisle ověřit, staví zdrženlivě.

Ministerstvo zahraničí podle svého mluvčího Daniela Drakea nebude reagovat s tím, že ruskou propagandu nekomentuje. Server Jezdci.cz oslovil s žádostí o vyjádření i policejní prezidium. Redakci nakonec odpovědělo krajské policejní ředitelství Ústeckého kraje.

"Je pochopitelné, že „šokující“ sdělení na Telegramu vyvolává zájem médií. Stejně tak musí být zřejmé, že na tyto konstrukce nebudeme jakkoliv reagovat. Informace se nezakládají na pravdě," uvedl vedoucí tiskového oddělení mjr. Kamil Marek.

 

Čtěte více: Zazou je na cestě domů, stálo mě to 18 tisíc dolarů, tvrdí Kadyrov

 

Policisté podle něj po zmizelém Zazou nadále pátrají. "Věc prověřujeme pro podezření ze spáchání trestného činu krádeže. Pokud budeme mít nějaké informace ke zveřejnění, samozřejmě tak učiníme," dodal Marek.

Jak však tento týden s odvoláním na zdroj blízký policii napsal server Lidovky.cz, kriminalisté momentálně nemají žádnou konkrétní stopu a v brzké době se zřejmě dá očekávat odložení případu.

Samotný Kadyrov přišel na sociálních sítích Telegram a VK s protichůdnými verzemi o průběhu událostí, ze zmizení šestnáctiletého Zazou nicméně viní ukrajinské tajné služby a českou policii. "Na začátku roku mě přes prostředníky oslovili zástupci ukrajinských tajných služeb, kteří mi nabídli odkoupení Zazou. Věděli o mé náklonnosti k tomuto koni a nemýlili se - samozřejmě jsem souhlasil," napsal Kadyrov na Telegramu.

“Nyní je Zazou na cestě domů. A jeho návrat mě stál, pozor, 18 tisíc dolarů! Ano, ano, právě na tuto částku ho tehdy české orgány činné v trestním řízení odhadovaly,” podotkla prominentní postava ruského režimu.

Kadyrov ke svému pondělnímu příspěvku přiložil starší společnou fotografii se Zazou z dob jeho dostihové kariéry. Zda se v blízké budoucnosti chystá zveřejnit i aktuální snímek, které by přinejmenším potvrdil hřebcův současný pobyt v Čečensku, neuvedl.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz (Zazou vpravo)




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }