reklama 11D

Zazou je na cestě domů, stálo mě to 18 tisíc dolarů, tvrdí Kadyrov

ikonka

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov napsal na Telegramu, že ukradeného hřebce Zazou vykoupil přes prostředníky od ukrajinské tajné služby a kůň je na cestě domů. Vítěz grupy 1 před více než dvěma měsíci zmizel uprostřed noci ze stáje centra Darhorse.
16.05.2023 00:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Příběh zmizení plemeníka Zazou z centra Darhorse v Krabčicích má po více než dvou měsících pokračování. Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov v pondělí napsal na sociální síti Telegram, že je hřebec v pořádku a údajně se nachází na cestě za svým majitelem. Z jeho krádeže obvinil ukrajinské tajné služby a českou policii. Ta se podle agentury ČTK k celému případu vyjádří v úterý.

"Na začátku roku mě přes prostředníky oslovili zástupci ukrajinských tajných služeb, kteří mi nabídli odkoupení Zazou. Věděli o mé náklonnosti k tomuto koni a nemýlili se - samozřejmě jsem souhlasil," tvrdí Kadyrov v příspěvku, k němuž přiložil starou fotografii se Zazou z dob jeho dostihové kariéry.

"Ukázalo se, že tajné služby měly odvážný plán – jeho krádež z české stáje jednoduše zinscenovaly ve spolupráci s českou policií. Připomínám, že tehdy všem připadalo divné, jak mohl drahý kůň jednoduše zmizet. Ukazuje se, že může. Nyní je Zazou na cestě domů. A jeho návrat mě stál, pozor, 18 tisíc dolarů! Ano, ano, právě na tuto částku ho tehdy české orgány činné v trestním řízení odhadovaly," dodal Kadyrov.

 

Psali jsme na jaře: Zazou beze stopy zmizel. Noční únos Kadyrovova hřebce šetří policie

 

Zmizení šestnáctiletého Zazou, kterého Česko před několika lety na základě mezinárodních sankcí zmrazilo spolu s dalším Kadyrovovým majetkem, bylo nahlášeno policii v sobotu 4. března.

"Neznámý pachatel měl odcizit koně plemene anglický plnokrevník ze stáje v Krabčicích, kdy v prostorách pro ustájení koní odstranil z posuvných dveří jistící řetěz s karabinou a chovného hřebce odvedl. Šestnáctiletý hnědák má na čele znak ve tvaru nepravidelné hvězdy bílé barvy a část pravé zadní nohy pod spěnkovým kloubem je rovněž barvy bílé. Hodnota chovného zvířete je vyčíslena bezmála na 400 tisíc korun," uvedla tehdy mluvčí krajského policejního ředitelství Ústeckého kraje.

V německém hřebčíně Fährhof narozený Zazou patřil ke Kadyrovovým oblíbeným koním. Čečenský vůdce ho koupil na jaře 2012 s cílem uspět v tehdejším nejbohatším dostihu světa Dubai World Cupu, kde Zazou obsadil páté místo.

Celkem syn výborného Shamardala absolvoval 36 dostihů, devětkrát zvítězil a na dotacích vyběhal přes 1,2 milionu eur. Jeho největším úspěchem byl triumf v grupě 1 Premio Roma, na grupové scéně se prosadil ještě čtyřikrát. V závěrečné fázi kariéry ho trénoval Arslangirej Šavujev právě v Krabčicích, kde byl hnědák v roce 2016 zařazen do chovu.

Nezvykle hladká akce

Kadyrov se ostře vymezoval už proti zahrnutí hřebce mezi zmrazený majetek. Po březnové krádeži reagoval emotivně na Telegramu, kde se pozastavoval nad samotným zmizením Zazou, ale i nad policejním odhadem jeho hodnoty.

"Žádám vás, abyste nezlehčovali hodnotu mého koně. Toto umělé podceňování jistě souvisí s nějakým finančním podvodem těch, kdo zodpovídají za jeho péči. Ušlechtilý Zazou stojí minimálně 10 milionů dolarů. Někdo si nyní pěkně mne ruce, když se nyní dozvěděl jeho skutečnou cenu," zlobil se Kadyrov.

Detaily případu nasvědčovaly domněnce, že pachatelé disponovali výbornou znalostí areálu, neboť noční akce proběhla nezvykle hladce. V krabčické stáji zůstala podle informací Jezdci.cz jak hřebcova stájová ohlávka, tak průkaz totožnosti.

 

 

Co napsal Ramzan Kadyrov na svůj Telegram

 

Přátelé, mám dobrou zprávu!

Pamatujete se na příběh o krádeži mého koně Zazou, který jako první v roce 2014 nesl tíhu evropských sankcí, stal se obětí západní svévole a byl léta vězněn v jedné z českých stájí? Tak teď se dá konečně říct, co se tehdy skutečně stalo. Nebojte se, Zazou je v pořádku.

Na začátku roku mě přes prostředníky oslovili zástupci ukrajinských tajných služeb, kteří mi nabídli odkoupení Zazou. Věděli o mé náklonnosti k tomuto koni a nemýlili se – samozřejmě jsem souhlasil. Abych byl upřímný, myslel jsem si, že Zazou bude předán nějak oficiálně, se zrušením sankcí a podobně. Ukázalo se ale, že tajné služby měly odvážný plán – jeho krádež z české stáje jednoduše zinscenovaly ve spolupráci s českou policií. Připomínám, že tehdy všem připadalo divné, jak mohl drahý kůň jednoduše zmizet. Ukazuje se, že může.

Nyní je Zazou na cestě domů. A jeho návrat mě stál… pozor: 18 tisíc dolarů! Ano, ano, právě na tuto částku ho tehdy české orgány činné v trestním řízení odhadovaly. Vzhledem k jeho skutečné hodnotě a vynikajícímu rodokmenu jsou to pouhé haléře!

Takže přátelé, pokud potřebujete něco přivézt z Evropy, obraťte se na ukrajinské tajné služby. Rychle, profesionálně, levně, obejít sankce! :))

Zdroj: Telegram, účet Ramzana Kadyrova

 

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }