reklama 11D

Stoprocentní Bartoš: S Lodgian Whistlem vyhrál Úvodní cross country

ikonka

Lodgian Whistle s Josefem Bartošem dokonale ovládl Úvodní cross country Koroka v Pardubicích. Svěřenec Josefa Váni odvodil první jedničkový kros sezony a ve finiši před sebe nikoho nepustil. V rámcovém programu získal Jakub Kocman titul žokeje.
08.05.2023 17:44  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Jediný start absolvoval žokej Josef Bartoš na pondělním mítinku v Pardubicích a proměnil ho ve vítězství start-cíl ve vrcholu dne Úvodní cross country Koroka. Trojnásobný vítěz Velké pardubické triumfoval s desetiletým Lodgian Whistlem ze stáje Statek Chyše-Váňa, na dalších místech se seřadili Imphal, Royal Gino a favorit Gatsby.

"Já jsem se rozehřál ráno v Chuchli, kde jsem jezdil tři koně v tréninku. Pokud jezdec absolvuje jeduný start za den se zkušeným koněm, zažívá spíše pohodu," konstatoval Bartoš, který se odpoledne zúčastnil i tradičního setkání vítězů Velké pardubické.

V sedmičlenném poli prvního jedničkového krosu domácí sezony přitom se svěřencem Josefa Váni původně nechtěl vodit. "Když jsem na startu viděl, že v dostihu není žádný lídr, musel jsem změnit taktiku, kterou jsme si řekli s trenérem Váňou, a vzal jsem to na sebe," poznamenal Bartoš.

 

Čtěte také: Velký návrat Salt Mix. Jarní cenu klisen vyhrála šampionka s Liškou

 

První kilometr se s energickým ryzákem lehce přetahoval, ale postupně se odchovanec Ladislava Jezdinského v dostihu usadil. O jednoho z nejvážnějších soupeřů přišel už na irské lavici, kde Her Him ztratil Rostislava Benše.

V prostřední pasáži 4550 metrů dlouhého dostihu došlo k několika kolizním situacím. Za lesíkem padl Derby Plus a na dropu měl Jan Odložil co dělat, aby se po doskoku udržel v sedle slovenského Royal Gina. V cílové rovině kladl vítězi největší odpor Imphal v sedle s Jaroslavem Myškou, dřívějším stálým jezdcem Lodgian Whistlea.

"Jarda mi po doběhu hned pogratuloval, přál mi to. Dnes měl kvalitního koně a už před dostihem mi bylo jasné, že nám bude zatápět. Naštěstí jsme mu včas stihli utéct," usmíval se Bartoš.

Dalším cílem Lodgian Whistlea by měla být červnová kvalifikace na Velkou pardubickou. "Pokud bude zdravý, chtěli bychom to s ním zkusit a tam se uvidí, co bude dál," potvrdil trenér Josef Váňa.

Novopečený žokej Jakub Kocman

V pondělním rámcovém programu se dařilo majiteli Jiřímu Charvátovi, slavícímu double díky pětiletému Coupstarovi z tréninku Pavla Tůmy a o tři roky staršímu Korfu připravovanému Alžbětou Faltejskovou. V sedle obou valachů byl žokej Jan Faltejsek.

Čekání na své padesáté vítězství ukončil ve čtyřkovém krosu na 4300 metrů Jakub Kocman, který si dojel pro titul žokeje na desetileté Babilonii. Svěřenkyně Veroniky Lempochnerové v barvách VL Racing Syndikátu velkým finišem o hlavu zachytila Čáryjapea, třetí finišovala při svém krosovém debutu někdejší dvojnásobná klasická vítězka Dylanka.

V úvodních proutěných překážkách na 3200 metrů poprvé v kariéře zvítězila pětiletá Wonder Woman ze stáje Lokotrans. Polosestra výborného Aigle Vaillanta v sedle s Martinem Liškou po boji o délku porazila Dabinga.

Úspěšná změna disciplíny se podařila sériovému vítězi Naardenovi ze stáje Gaudium. Svěřenec Heleny Vocáskové po čtyřech loňských vítězstvích nenašel přemožitele ani při svém debutu ve steeplechase. V Poháru BICZ holding na 3500 metrů triumfoval pod Janem Kratochvílem velmi lehce o 7 délek před Tarsamis a Kuberou.

Foto: Ivan Krejza




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE