reklama 11B

Jaroslav Staněk: Soumrak SCHČT

ikonka

Ve čtvrtek 26. dubna 2018 se uskutečnila v Humpolci celostátní konference SCHČT, při níž došlo k důležitému rozhodnutí delegátů. Předseda SCHČT ve svém příspěvku, který zaslal redakci Jezdci.cz, toto rozhodnutí označil de facto za zánik svazu…
21.05.2018 00:47  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12D
 
JUDr. Ing. Jaroslava Staňka, CSc. jsme požádali, zda by bylo možné zaslat zápis z uvedené konference SCHČT. Ten však doposud nebyl vyhotoven, ačkoliv se již blíží měsíční lhůta, do kdy se tak musí stát. Požádali jsme proto současného předsedu SCHČT (z tzv. humpoleckého předsednictva) alespoň o sdělení základních informací k průběhu konference. Ty shrnul v níže uvedeném příspěvku. Pro svaz jako takový nevyznívají vůbec optimisticky…
 

Soumrak SCHČT

Na konferenci SCHČT konané 26. dubna delegáti rozhodli, aby se SCHČT vzdal statusu uznaného chovatelského sdružení pro vedení plemenné knihy českého teplokrevníka. Bude tedy nyní na ministerstvu zemědělství, komu vedení této plemenné knihy svěří. Záměr delegátů byl předat vedení plemenné knihy ASCHK, jak tomu bylo již v minulosti. Takové bylo i doporučení delegátů, avšak tímto doporučením ministerstvo není vázáno.
 
K tomuto zásadnímu a závažnému rozhodnutí dospěli s ohledem na složitou finanční situaci, do které se svaz díky insolvenčním návrhům především subjektů spřízněných s bývalým předsednictvem svazu dostal. I když návrh současného předsednictva, se kterým předstoupilo před delegáty, byl jiný, delegáti rozhodli takto.
 
Předsednictvo delegátům navrhlo v několika variantách vyřešit insolvenční ohrožení svazu jednorázovým mimořádným členským příspěvkem. Delegáti tento návrh předsednictva nepřijali, a to především pod vlivem několika málo (spíše jediného) vystoupení delegátů, kteří se odvolávali na možné další pohledávky, které z minulého období mohou proti svazu přijít. A tak, aby se vyhnuli možnému překvapení dalších uplatněných pohledávek, rozhodli raději o faktickém zániku svazu v důsledku nedostatku finančních prostředků na jeho činnost.
 
Vedle uvedeného nebezpečí dalších uplatněných pohledávek však zřejmě významnou roli při rozhodování delegátů hrála i skutečnost, že peníze z mimořádného členského příspěvku by vlastně získali ti, kteří nepříznivý stav svazu zavinili. Tuto argumentaci lze sice pochopit, avšak ve srovnání s tím, že se prakticky takovým rozhodnutím uzavírá mnohaletá existence svazu, lze tohoto rozhodnutí litovat.
 
Přitom v návrhu předsednictva byl mimořádný členský příspěvek v nezbytné výši pro zachování činnosti svazu cca 1 300 Kč na člena. I když chápu, že pro některé členy může být obtížné tuto částku ve prospěch svazu věnovat, avšak pro většinu jistě ne. A přitom by prakticky odvrátila současné insolvenční ohrožení. Svaz by si mohl zažádat o dotace za I. Q 2018 ve výši cca 750 000 Kč. Tím by se situace nejen stabilizovala, ale umožnila by i pořádání tradičních chovatelských akcí, jako jsou soutěže KMK, přehlídky, ZZV apod. Tyto akce bude možné uspořádat jen díky iniciativě jiných svazů. 
 
Bohužel, delegáti rozhodli jinak a toto rozhodnutí je pro svaz závazné. Zřejmě až po oficiálním ukončení konference si někteří uvědomili, co vlastně bylo schváleno. Ale to již bylo pozdě. Díky tedy vystoupení několika málo delegátů z chovatelského hlediska významnosti spíše prostřední tak i letití významní chovatelé dopustili de facto zánik svazu.
 
Přitom běží různá soudní řízení, která mohou v příznivém případě finanční situaci svazu zcela vyřešit. Avšak pokud svaz do doby těchto rozhodnutí zanikne, bude již pozdě cokoliv v této věci dělat. 
 
Lze tedy jen litovat rozhodnutí delegátů konference. Chápu, že se nikomu nechce vydávat vlastní peníze. Avšak podstata spolku je v tom, že se lidé spolčí za účelem lepšího dosažení svých zájmů. Svaz je jejich svazem a měli by za ním stát v dobách dobrých i zlých. Pokud si tento fakt neuvědomovali delegáti konference, pak je těžké předpokládat, že si to uvědomí řadoví členové.
 
JUDr. Ing. Jaroslav Staněk, CSc.
předseda SCHČT



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE