reklama 11C

Historie hal v ČR: jedno století brněnské haly

Třetí vozatajské kolo Zimního Jezdeckého poháru ČJF se koná v Brně v hale areálu VFU. Únorový pohár je jediným letošním závodem v brněnské hale, a tím je hala mezi ostatními tak trochu nenápadná. Má však zajímavou a dlouhou historii.
03.02.2017 11:22  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

V Brně se jezdí vozatajský Zimní Jezdecký pohár ČJF. Foto: archiv Jezdci.cz

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno byla založena v roce 1918 a vznikla v prostorách tehdejších vojenských jezdeckých kasáren. Takže stávající jezdecká hala v areálu opravdu ještě pamatuje výcvik vojenských koní za vlády císaře Františka a doby Rakouskouherské monarchie. V původním areálu byly jezdecké haly dvě, ta větší byla časem přebudována na moderní tělocvičnu a menší jezdeckou halu čekal horší osud.
 
Nějakou dobu byla využívána pro sklad krmiva, postupně do byly vestavěny kanceláře a sklady. Teprve v roce 2012 byla díky iniciativě tehdejšího rektora VFU Brno prof. Večerka navrácena její skutečná funkce a hala byla opět uvedena do provozu. Ortopedické centrum a jízdárna, jak je projekt obnovy jezdecké haly oficiálně nazýván, je obohacen i o moderní zázemí pro odběr ejakulátu hřebců a laboratoř, kde se připravují inseminační dávky.
 
Budova plní hned několik funkcí, ale především zde probíhá pedagogický proces. Vyučuje se zde v praktických cvičeních nový studijní program Ochrana zvířat a welfare. Pro studenty všech tří fakult univerzity, kteří nemají s koňmi zkušenosti, se každý semestr otevírá předmět péče o koně a jezdectví, kde se budoucí veterináři mají možnost s koňmi seznámit a usnadnit si tak pozdější studium na klinice. Studenti, kteřímají s jezdectvím zkušenosti, pak mají možnost rozvíjet svoje dovednosti v různě pokročilých hodinách jezdectví nebo se seznámit s jinými formami sportu jako je například vozatajství, jízda v dámském sedle, či akademické jezdectví.
 
V horním patře budovy se nachází seminární místnost využívaná pro cvičení hned několika studijních předmětů. Kvalitní povrch haly a uzavřený prostor využívají pro diagnostiku nejrůznějších onemocnění i lékaři z Kliniky chorob koní. V dolní části zázemí haly, jak už bylo zmíněno, se nachází Středisko pro odběr ejakulátu hřebců, využívané nejen pro přípravu inseminačních dávek, ale i pro diagnostiku poruch plodnosti hřebců. Prostorná laboratoř s velkým bezpečnostním oknem přímo u odběrového fantomu umožňuje i přítomnost studentů, kteří se tak na celém procesu mohou přímo podílet.  
 
Doplňující činností jsou pak nejrůznější praktické semináře, ať už jezdecké, vozatajské, voltižní,  specializovaná podkovářská školení, výuka dornovy metody či dalších fyzioterapeutických praktik na koních či psech. Probíhají zde studentská setkání jako je pravidelný Majáles, Veterinární vánoce či akce pro děti – Mikuláš, prázdninové soustředění se sportem. Velké zázemí zde našli i příznivci psích agility a hned několik brněnských klubů zde pořádá pravidelný výcvik v zimním období.
 
Hala je otevřená pro mnoho různých aktivit a pořádání vozatajských soutěží je jednou aktivitou, která zde již našla svoji tradici.
 
Vnitřní plocha jízdárny je přibližně 24 x 56 m. Po jedné její dlouhé straně se táhne prostorný vyvýšený ochoz a nad krátkou stranou v prvním patře je široká galerie. Hala má své vlastní kvalitní ozvučení i do venkovních prostor, denní světlo ze tří stran, kvalitní umělé osvětlení, automatický kropící systém a dostatečné odvětrávání. Koně se v jízdárně pohybují po speciálním povrchu, který byl poprvé představen na OH v Aténách. Tento povrch se využívá na vrcholových mezinárodních soutěžích a je tvořen jemným křemičitým pískem smíchaným s geotextílií.  
 
Z oficiálních akcí ČJF se zatím počítá pouze se Zimním Jezdeckým pohárem spřežení ČJF, který se pojede 25. února. 
 
Text: MVDr. Markéta Sedlinská



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE