reklama 11D

Historie hal v ČR: největší historická jízdárna

V tomto dílu rubriky pro vás máme historický bonbónek. Tentokrát jízdárna, které se budeme věnovat nepatří mezi ty, v kterých se trénuje či závodí. Jde o největší historickou jízdárnu v České republice ve Světcích v západních Čechách.
16.01.2017 13:45  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Jízdárna ve Světcích, které leží 3 km od Tachova, je největší historickou krytou jízdárnou v České republice. Její vznik se datuje do druhé poloviny 19. století, kdy Alfréd I. Windischgrätz nechal postavit zámek ve Světcích, a téměř současně s tím zadal projekt na jízdárnu. Ta byla dokončena v roce 1861.
 
Po 2. světové válce přešla do majetku Československého státu a začala chátrat. V 80. letech minulého století byla dokonce v takovém stavu, že byla doporučena k demolici. Po roce 1989 se přístup k památkám obecněvčetně tétovýrazně změnil, a objekt získalo město. K celkové rekonstrukci došlo mezi lety 2000 až 2009. Nyní jízdárna slouží mimo jiné k různým kulturním akcím
 
Co se týká jejích parametrů, tak výška jízdárny je 26,3 m, rozměry jezdecké plochy jsou 20 x 40 m. Ve své době byla stavba naprostou raritou. V suterénu se nacházela kovárna, byt kováře, sklady, uhlena. Ustájit se v dalo 24 koní. V patře pak byly lóže i toalety.
 



Štítky: halySvětce
reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE