reklama 11C

Historie hal v ČR: haly v Hradištku jedou naplno

Připravili jsme pro vás rubriku, ve které se zaměříme na haly v České republice, a to zejména v areálech, kde se aktivně závodí i v zimě, nebo takové, které mají zajímavou historii. Začínáme v Hradištku u Sadské, kde odstartuje Zimní jezdecký pohár.
07.01.2017 11:06  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Větší hala v Hradištku bez potíží dovoluje pořádat vozatajské závody. Foto: archiv Jezdci.cz

Hradištko u Sadské je bezpochyby jedním z nejvytíženějších areálů, co do závodních aktivit. Také v zimě pořadatel nezahalí, a rok co rok připravuje řadu jezdeckých mítinků
 
V roce 2017 právě v Hradištku startuje halová sezóna a s seriál Zimního jezdeckého poháru. V sobotu 28. ledna se tam pojede první vozatajské kolo. Využity k tomu budou dokonce dvě kryté haly, kterými organizátor disponuje
 
První krytou halu vybudovali v Hradištku v roce 2003 společnými silami a z vlastních prostředků. O deset let později vyrostla v areálu druhá hala, na níž dokázal oddíl sehnat částečně prostředky z programu Rozvoj venkova z MZe ČR.
 
První hala byla projektována už s cílem využití k závodním aktivitám, druhá, určená pro drezuru, pak zpravidla slouží během závodů jako opracoviště. Rozměry starší a zároveň větší haly jsou 30 x 66 m, z toho využitelná plocha pro koně je 27 x 60 m. Zbytek slouží jako tribuny a zázemí pro diváky. Menší hala rozměr 22 x 50 m a v obou je kvalitní pískový povrch Hipotex.
 
Ten je třeba stále udržovat, důležitá je vlhkost, takže je třeba podle potřeby kropit. Vláčení každý druhý den je samozřejmostí. Halám škodí volné pobíhání koní i lonžování, a tak v Hradištku plánují do budoucna vybudovat kruhovku pro lonžování. 
 
Jedná se o poměrně nové haly, ale ani klub v Hradištku nemine postupná rekonstrukce. Pravděpodobně dojde k výměně osvětlení za ledky, budou obnoveny nátěry a v plánu je výměna písku za bílý s geotextilií. Možná dojde i k rozšíření jezdecké plochy. 
 
Podívejme se však do nejbližší budoucnosti. Hala v Hradištku zažije již koncem ledna první vozatajské kolo Zimního jezdeckého poháru 2017, koná se 28. ledna. Túra se tam vrátí pak ještě dvakrát, a to v únoru, kdy se pojedou parkurová kola. Celkem se v tamní hale budou konat čtvery skokové halové závody. 
 
V plánu je v zimě 2017 také několik jezdeckých soustředění a dokonce jedny psí závody.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE