reklama 11D

Test: Odnímatelný chránič břicha Fouganza vyzkoušela Rozálie Sovová

ikonka

Pro skokové koně s dobrou prací předních končetin je okopávací kryt nedílnou součástí sportovního vybavení. Kožený chránič od Decathlonu v rámci testu s Jezdci.cz vyzkoušela jezdkyně Rozálie Sovová. Vyzdvihla jeho využitelnost na více koních.
09.09.2021 11:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Ostatní  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12C

 
Rozálie Sovová je letošní účastnice mistrovství Evropy a bronzová medailistka z mistrovství České republiky. V rozmezí dvou týdnů dostala k testování odnímatelný chránič břicha pro koně 500 Fouganza od Decathlonu. 
 
Je potřeba hned v úvodu podotknout, že jezdkyně v rámci testu neměla žádný nárok na finanční odměnu a výrobek jí byl zapůjčen na omezenou dobu. V případě, že by byla s produktem spokojena, může si ho ponechat tzv. na dobu neurčitou.
 

Psali jsme: Redakční test uzdečky Fouganza Jump 900. Na první pohled zaujala

 

Tento chránič břicha se od klasických protiokopávacích podbřišníků liší tím, že není jejich pevnou součástí. Jedná se o odnímatelný díl, který se nasazuje na klasický podbřišník. Právě v možnosti využití krytu s více podbřišníky vidí Rozálie největší výhodu. „Líbilo se mi, že jsem mohla kryt nosit na více koní, jelikož jeho využití není omezeno délkou podbřišníku. Mohla jsem ho tedy vyzkoušet jak na menších, tak větších koních,“ říká. Co se týče velikosti krytu, výrobce uvádí, že je ideální pro koně vysoké alespoň 150 centimetrů.
 
Rozálie dostala k testování chránič v kaštanové barvě. Složení hlavního materiálu i vložky je stoprocentní hovězí kůže. Pouze na úchyt podbřišníku je využita guma černé barvy. „Vzhledově se mi moc líbí. Pěkné je prošívání bílou nití na zadní části krytu,“ hodnotí jezdkyně. Bílou nití je uprostřed vyšitá hlava koně. 
 
Při odpovědi na otázku, jak je vyřešené uchycení pomocných otěží a martingalu, Rozálie Sovová poukázala na lehký nedostatek. „Na klasickém protiokopávacím podbřišníku mám kožené poutko na zapínání, do kterého si uchycuji martingal. Na krytu je kovové očko, které umožňuje uchycení pouze pomocných otěží s karabinou.“ Na připnutí klasického koženého martingalu je tedy potřeba podbřišník s rozepínatelným poutkem.
 

Čtěte také: Vystřídala jsem hodně stájí. Posun přišel až v Mělníku, říká Sovová

 
Chránič je vyrobený z kůže, jeho ošetřování je tedy stejné jako u sedel. Na čištění je vhodné glycerinové mýdlo a mazání na kůži. „Po tréninku nebo před závody kryt jednoduše sundám a očistím stejným způsobem jako ostatní kožené vybavení. Nejprve ho omyji mýdlem, a pak namažu mazáním.“ Rozálie dále upozornila na dobrou skladnost chrániče. „Díky jeho velikosti se mi snadno vejde do bedny na závody.“ 
 
Nejdůležitější věc, která nás zajímala, bylo pohodlí koně. „Prvních několik ježdění mi přišlo, že kryt nekopíruje břicho koně a trochu odstává. Po nějaké době však kůže změkla a přizpůsobila se tvaru břicha,“ konstatuje Rozálie Sovová. 
 

Nepřehlédněte: Miroslav Trunda testoval třmeny od Decathlonu každý den s osmi koňmi

 
A jak celkové hodnotí tento chránič břicha? Pozitivní body jsou především za možnost jeho využití na vícero koní. „Jediné z čeho bych měla trochu strach, je to, že při častém využívání se vytahají gumy, které drží chránič připevněný k podbřišníku.“ I přesto však produkt ohodnotila jako velmi zdařilý a rozhodla se si ho ponechat. „Chránič budu určitě ráda využívat. Momentálně jezdím čtyři velké koně, kteří mají rozdílné velikosti podbřišníků, tudíž se mi tento ochranný kryt bude velmi hodit.“
 
Co se týče ceny, Decathlon nabízí chránič za 1.299 Kč. Je však potřeba připomenout, že ke krytu je potřeba dokoupit i klasický podbřišník. Decathlon nabízí podbřišník ve stejné kaštanové anebo hnědé barvě za 1.249 Kč. Prodejce má ve své nabídce i kožený okopávací podbřišník Fouganza, který stojí 1.799 Kč.
 
Foto: poskytla Rozálie Sovová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE