Rothchild a jeho libůstky. Šampion miluje koblihy, nejvíc ty s polevou

ikonka

Mclain Ward má doma zlato z XVII. Panamerických her z roku 2015. Získal ho s ryzákem Rothchildem, jehož původně vůbec nechtěl jezdit a o němž říká, že mu udělil mnoho cenných lekcí. Valach, který už ukončil kariéru, má roztodivné libůstky.
16.01.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Mclain Ward je jedním z nejúspěšnějších amerických parkurových jezdců. V posledních sezonách se mu na nejvyšší úrovni daří s klisnou HH Azur, ale jeho kariéra to není jen tato výborná hnědka, ale také Rothchild. Ryzák s mnoha zajímavými vlastnostmi je hlavním hrdinou našeho nejnovějšího profilu.
 
Belgický sportovní kůň Rothchild du Bosquetiau se narodil v roce 2001. Jeho chovatelem je Bernard Pagnieau, který v tomto případě spojil klisnu po Elegant De L´Ile s hanoverským plemeníkem Artosem Z. 
 
Jako osmiletého ho v Belgii zkoušel už zmíněný Mclain Ward, ale valach se mu nelíbil. Přišel mu příliš divoký. „Francois Mathy mluvil s otcem a přesvědčoval ho, aby koně koupil s tím, že je skutečně ohromně slibný“ popisuje Mclain, jak jeho otce Barneyho přemluvil belgický olympionik Mathy, aby Rothchildovi dali šanci. 
 
„Ve skutečnosti nevypadal jako skokan. Vůbec se neprojevoval, jak by se skokový kůň měl projevovat. Několikrát jsem naléhal, aby ho táta nekupoval. Ale on ho stejně koupil. Zaplať bůh!“ nechal se slyšet jezdec. 
 
 

Panamerické hry

Mclaina s Rothchildem, jemuž ve stáji říkají Bongo, trénoval právě Barney Ward. „Největší výzvou byla Rothchildova osobnost. Pokud něco nechtěl udělat, neudělal to, neměli jste žádnou páku, jak ho přimět to udělat,“ vypráví Lee McKeever, který s Wardovými spolupracoval třicet let. 
 
Mclain s ním ale našel společnou řeč, a nakonec se stali dvojicí, která závodila v barvách USA na šampionátech a dalších významných akcích. Vyhráli mnoho Velkých cen, ovládli top soutěže v Cáchách, Antverpách, Spruce Meadows, Hicksteadu, Římě, Torontu nebo Valkenswaardu. Třikrát spolu závodili ve finále Světového poháru. Při Světových jezdeckých hrách v roce 2014 v Caen v Normandii jim těsně unikl postup do finálové čtveřice, která tehdy ještě startovala v oblíbeném formátu se střídáním koní. Mclain s Rothchildem byli pátí.
 
Největšího úspěchu se dvojice dočkala o rok později v Torontu, kde proběhly XVII. Panamerické hry. Sportovní akce, která je pro státy severní a jižní Ameriky druhou nejvýznamnější hned po olympiádě, vynesla Mclainovi s ryzákem dvě medaile: týmový bronz a individuální zlato. 
 
 

Mentolky a koblihy s polevou

Fanoušci parkurového sportu si možná vzpomenou, že Rothchild alias Bongo skákal vždy s ušima sklopenýma. Bylo to jeho poznávací znamení. „V kolbišti zapíchne uši dozadu, ale on není zlý ani rozzlobený. Je velmi příjemné s ním pracovat. Trochu si hraje, ale nikdy by nekousl,“ říká jeho ošetřovatelka Diane Puopolo. „Myslím, že je to takový jeho soutěžní výraz,“ dodává.
 
Ošetřovatelé tráví s koňmi velké množství času a znají je skutečně dokonale. U Bonga vás možná překvapí pár podivných libůstek. Jednak má rád mentolky, a také miluje koblihy. „Každé ráno jdu do Dunkin´ Donuts nakoupit. A on každé ráno očekává, že dostane koblihu. Nejraději má klasické s cukrovou polevou, ale má rád i s borůvkovou příchutí,“ směje se ošetřovatelka.
 
A co také Bongo na závodech zbožňoval, byla pozornost publika. „Chce, aby ho všichni obdivovali. Má rád, když se na závodech o něm mluví. Když jde po kolbišti, rozhlíží se s výrazem Všichni se dívejte. A také neustále zjišťuje, kdo mu dá pamlsky,“ líčila před časem jeho povahu Diane Puopolo. A jak říká, všichni se díky ryzákovi hodně naučili. „Nemůžete ho k ničemu přinutit. Musíte s ním spolupracovat. Téměř vždy nakonec vyhoví, ale musí to být podle něj. Třeba když ho vedu z pastvy, cestou zastavuje a rozhlíží se. Můžete ho tahat, jak chcete, a nepohne se ani o kousek. Když ho necháte, vždycky se sám rozejde.“
 
A podobně mluví i jeho jezdec. „Myslím, že Rothchild mi dal hodně cenných lekcí. Naučil mě kompromisu, naučil mě věřit v koně a vidět v něm to nejlepší. Mám ho opravdu rád, nejen s ohledem na to, jak si počínal na parkurech. Kdyby byl člověk, šel bych s ním na pivo,“ shrnul Mclain Ward.
 
Rothchild se rozloučil s mezinárodní kariérou v roce 2017. Poslední soutěže absolvoval na CHIO v Cáchách v červenci, ale ceremoniál, při němž si dosyta užil kýžené pozornosti, proběhl až v následující sezoně při American Gold Cupu v USA ve státě New York. 
 
 
Zdroj: FEI, Noelle Floyd, World of Showjumping
 
Foto: Ashley Neuhof / FEI