Marek Klus: Už jsem se bál, že kvalifikaci na mistrovství ČR nestihnu

ikonka

Dosud úřadující vicemistr České republiky v parkurovém skákání Marek Klus to měl jen tak tak, aby si splnil kvalifikaci pro letošní šampionát. „Povedlo se mi to až na poslední chvíli v Hořovicích při finálovém mítinku Českého skokového poháru,“ říká.
27.09.2020 06:55  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 
Páté místo ve Velké ceně Ranche Hořovice při finále Českého skokového poháru byl pro Marka Kluse s Largem 18 nejen dílčí úspěch v domácí parkurové extralize. Splnil si tím i dlouho očekávanou kvalifikaci pro účast na mistrovství České republiky, které se uskuteční od 1. do 4. října v Martinicích u Březnice.
 
„Jsem rád, že se mi to v Hořovicích konečně povedlo. V Olomouci mi to při srpnových mezinárodních závodech CSI2*-W nejprve uteklo v sobotu o jeden trestný bod a v nedělní Grand Prix o jednu chybu. Largo takto náročné soutěže chodí první sezonu, je to kvalitní kůň, má formu, ale někdy zkrátka jde čistě a jindy udělá tři klády,“ konstatoval Marek Klus na adresu své současné stájové jedničky.
 
I když by rád při mistrovství České republiky opět uspěl, velké šance na stupně vítězů si nedává. „Já to vidím tak, že se zúčastním, ale na medaili to nevidím. I když vloni jsem si také říkal, že s Carebisem tam budu spíš do počtu a pak jsem byl druhý. Každopádně budu rád, když uděláme nějaký slušný výsledek bez ohledu na pořadí,“ plánuje jeden z předních domácích jezdců, který v těchto dnech startuje na závodech ve Zduchovicích. 
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Letos bych se na mistrovství rád posunul o stupínek výš, říká Tretera

 

„Škoda, že se teď nekonají ve Zduchovicích původně plánované mezinárodní závody. To by zde Aleš Opatrný startoval s Forewerem a my bychom to při mistrovství měli o něco málo snadnější,“ říká s úsměvem a lehkou nadsázkou Marek. „Aleš je kapitola sama pro sebe, bude to těžké ho porazit, ale každý je porazitelný. Alespoň se musíme všichni hodně snažit.“ Právě zmíněný Aleš Opatrný bude v sedle Forewera bojovat o obhajobu mistrovského titulu, a navíc tam letos bude mít i dalšího špičkového koně – Gentlemena Van Het Veldhov. 
 
„Koně, s nimiž pojedu na letošní mistrovství, mají tento víkend pauzu a s ostatními jsem vyrazil do Zduchovic. Po víkendu si ještě lehce skočíme a pak už se budeme těšit na první starty v Martinicích. S Tenerife´s Careson bych měl jít družstva, máme s Luckou Strnadlovou a dalšími kolegy kvalitní tým, tak doufám, že snad něco cinkne. Do Martinic se vždy moc těším, je to skvělý areál,“ nešetří chválou na adresu doposud tradičního hostitele republikových mistrovství v parkurovém skákání.
 
A koho tipuje Marek Klus na letošní medailisty? „Tak samozřejmě Aleš Opatrný, dále tam podle mě nebude chybět Honza Štětina a Vláďa Tretera.“ Zda se trefil, to se dozví všichni fanoušci této disciplíny již za týden. 
 
Veškeré aktuality o přípravách a programu parkurového mistrovství České republiky najdete na adrese www.mistrovskemartinice.cz
 
Foto Josef Malinovský







Související informace

Letos bych se na mistrovství rád posunul o stupínek výš, říká Tretera
Obhajoba v kategorii žen se konat nebude. Fenclová do Martinic nemíří
V Martinicích bude v kategorii U25 velká konkurence, říká Kučerová
Kamil Papoušek se vrací: Do Martinic se jedu zúčastnit. Cítím se dobře
Mistrovské Martinice proběhnou. Diváci musí sedět, říká Aleš Suchánek
Linda Portychová: Na MČR do Martinic se moc těším. Obhajoba bude těžká
Opatrný: Na mistrovství do Martinic beru nakonec Gentlemena i Forewera
Resort Equitana hlásí: Mistrovské Martinice 2020 nadále připravujeme
Mistrovské Martinice: Opatrný je poosmé mistr ČR, Klus skončil druhý
Mistrovské Martinice: Fenclová je mistryně ČR 2019. Soupeřky chybovaly
Mistrovské Martinice: Linda Portychová má TOP formu. Je mistr ČR v U25
Mistrovské Martinice: Marek Klus vítězem nedělní zahajovačky
Mistrovské Martinice: Jihočeši jsou mistři ČR 2019 v soutěži družstev
Mistrovské Martinice: Opatrný opět dvakrát čistě, Klus mu je v patách
Mistrovské Martinice: Holíková a Strnadlová mají nulu po dvou kolech
Mistrovské Martinice: Už jen tři bezchybní jezdci U25. Portychová válí
V Martinicích začalo parkurové mistrovství ČR 2019. Ženy mají převahu
Mistrovské Martinice: Severní Morava vede. Portychová podruhé vyhrála
Mistrovské Martinice: Bielíková TOP mezi jednotlivci, Opatrný 2x čistě
Mistrovské Martinice: 22 žen bez chyby, Hentšel vítězem pátečního S**
Mistrovské Martinice: Linda Portychová vítězkou zahajovací soutěže U25