reklama 11C

Consulent je důkazem, že na pozorného koně se nemá tlačit, říká Zdeněk Žíla

ikonka

V říjnu 2023 naprosto ohromil parkurový svět výkon hnědáka Consulenta de Prelet Z s Irem Richardem Howleyem. Dvojice vyhrála dvě kola Světového poháru za sebou. Co na to říkají jeho bývalí jezdci Radka Hermely a Zdeněk Žíla?
22.01.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Kim C. Lundin  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

Na podzim 2023 vletěl do parkurového Světového poháru jako tornádo. Hnědák Consulent de Prelet Z vyhrál s irským jezdcem Richardem Howleyem hned první kolo halové kvalifikace bodované do nejsilnější ligy Word Cupu. To bylo v polovině října v Oslu, a týden nato zvítězil i v druhém kole v Helsinkách. Mezinárodní jezdecká federace FEI ho vybrala v prosinci jako takzvaného koně měsíce, kterým věnuje zvláštní prostor na svých webových stránkách. Ti nejpozornější fanoušci parkurového skákání ale vědí, že valach začínal se sportem v Česku a na Slovensku.
 
Letos třináctiletý Consulent de Prelet Z je příslušníkem belgického plemene Zangersheide. Jeho otcem je Consulent Z, dědem ze strany matky je francouzský hřebec Fuego du Prelet. Jako tříletý byl prodán k našim východním sousedům. „Koupili jsme ho chvíli po obsednutí, nějaké dva měsíce. Já jsem ho jezdila zhruba do jeho pěti let,“ vypráví slovenská jezdkyně Radka Hermely. „Prošla jsem s ním takový ten úplný základ a potom šel k Zdeňkovi Žílovi, který s ním udělal hodně práce.“
 
Český reprezentant ho připravoval další tři sezony. „Poprvé jsem ho viděl na národních závodech v Olomouci s Radkou, odtamtud pak zamířil rovnou k nám do stáje," popisuje Zdeněk Žíla začátek spolupráce. Jezdec brzy zjistil, že je Consulent nadějný a stojí za to s ním pracovat.
 
„Je to velice pozorný kůň s neskutečně velkou vitalitou. Mohl trénovat dvoufázově a pořád měl hodně energie. Byl superrychlý v rozeskakování. Když se pak naučil chodit rozeskakování, tak jsem s ním na tom začátku vyhrával spoustu parkurů na úrovni S. Byl opravdu nechytatelný,“ líčí jezdec který se s hnědákem postupně propracoval do ST. 
 
 

Návrat na Slovensko

V roce 2020 postihla svět pandemie koronaviru, jež změnila i Consulentův režim. „Nikdo nevěděl, co se bude dít, zda se budou konat závody, co vůbec bude dál. Tak si ho Kurekovi, jeho majitelé, vzali k sobě na Slovensko,“ říká Zdeněk Žíla.
 
Jezdkyně Radka Hermely, která je dcerou Kurekových, vzpomíná, že jeden z problémů pobytu koně v působišti Zdeňka Žíly v Tlumačově se týkal kováře. „Consulent má odjakživa speciální ortopedickou péči o kopyta. Mám na Slovensku svého kováře, který pouze kvůli němu jezdil pravidelně do Tlumačova, protože, co se týká kopyt, ho od jeho třech let menežoval a doslova vypiplal. A v době covidu se tam kvůli opatřením nemohl dostat. Tak jsme ho stáhli zpět na Slovensko.“
 
Kůň musel pokračovat v práci, a tak se Radka Hermely vrátila do jeho sedla. „Volala jsem Zdeňkovi, že se mi skvěle jezdí a všechno klape, jak má. A on mi řekl, ať ho zkusím na závodech, že pod ním fungoval úplně bez problémů,“ popisuje jezdkyně, jak se s hnědákem znovu pustila do jezdeckých soutěží.
 
Dvojice stoupala přes parkury středně těžké úrovně až do 160 centimetrů. V roce 2021 absolvovala v této obtížnosti první společnou Velkou cenu, a to při CSI v Olomouci. A také získala titul mistrů Slovenska. Valacha už měl tou dobou v hledáčku kupec.
 
Už o rok dřív se totiž mezinárodního mítinku v Olomouci účastnila irská ekipa a Consulenta, který tam s Radkou Hermely absolvoval Medium Tour do 140 centimetrů, si tam vytipovali. Od Kurekových ho později koupil Ir Ronan Clarke a svěřil ho Richardovi Howleymu. Ten už Consulenta také znal, i on byl tehdy členem irské výpravy při olomouckých závodech.
 
 

Pod irskou vlajkou

Richard Howley připravuje Consulenta od roku 2022. Hned v první společné sezoně zapsali druhé místo ve dvouhvězdové Grand Prix Chepstow a v Grand Prix v Le Touquet. Vyhráli Velkou cenu v Sariegu a dvěma nulami podrželi tým, který zvítězil v Poháru národů při CSIO3* v Lisabonu.
 
V druhé polovině sezony už se začali objevovat na pětihvězdových závodech. V roce 2023 předvedli řadu povedených výkonů včetně triumfu ve stošedesátce při CSIO5* v Dublinu nebo druhé nejlepší jízdy ve stošedesátce při Global Champions League v Římě. 
 
A potom přišlo zahájení halových kol Světového poháru. Sérii bodovanou do západoevropské ligy, v níž se potkává nejsilnější konkurence, tradičně otvírají skandinávské země. Richard Howley s hnědákem ovládl v půlce října hned první soutěž Longines FEI World Cup v Oslu.
 
„Jsem z toho výsledku úplně u vytržení. Kurz byl neskutečně těžký a na startovní listině bylo sedm jezdců ze světové desítky, takže laťka byla nasazená opravdu vysoko. Je fantastické, že jsme byli schopní překonat parkur čistě,“ nechal se slyšet Ir po skončení rozeskakování. „Consulent je opravdu rychlý za skokem, hned letí na další překážku. Tím mi to velmi usnadňuje, když se snažím být pro ostatní konkurencí. Je to skutečný pětihvězdový kůň do Grand Prix, jakého chcete mít ve své stáji.“
 
O týden později se Howleymu povedlo něco, co ani v této úrovni není samozřejmostí. V dalším kole World Cupu v Helsinkách dokázal opět zvítězit. „Jsem rád, že mohu mít takového koně. Moje úloha je díky němu jednoduchá,“ okomentoval triumf ve Finsku.
 
 

Chytrý a rychlý

Irský reprezentant, který se rázem stal adeptem na finále Světového poháru, o koni také řekl: „Roste a vyvíjí se každým mítinkem, který absolvujeme. Je lepší a lepší. Je neskutečně chytrý a talentovaný. Nemyslím si, že se už úplně našel a je na svém maximu, řekl bych, že se v něm skrývá ještě víc.“
 
Výsledky hnědáka sledují pozorně i jeho bývalí jezdci. „Jsem moc ráda, že jsme ho měli tak dlouho. Nic takového, jako když koupíte koně osmiletého a víte, že už něco umí. My jsme si s ním hráli od těch třech let,“ říká Radka Hermely. „Ronan Clark ho dal jezdit Richardovi Howlemu, aby se prodal. A o to víc mě těší, že si spolu tak sedli, že si ho nechal a dohromady s obchodními partnery ho koupil pro sebe. Nedávno jsem s ním mluvila a říkal mi, že to je jeho nejlepší kůň.“
 
Také Zdeněk Žíla si pochvaluje, že to hnědák dotáhl do nejvyššího sportu. „Chtěl bych říct jednu věc, kterou si dnes možná někteří neuvědomují, protože je uspěchaná doba. On byl odjakživa neskutečně pozorný. S Kurekovými, kteří jsou mimochodem fantastičtí a nikdy mě netlačili do žádných výsledků a vždy souhlasili s mým úsudkem, jsme se dohodli, že právě kvůli té pozornosti s ním budeme dlouho chodit jen nižší soutěže. Nijak se na něj nespěchalo a myslím, že díky tomu je ten kůň dneska tam, kde je. Strašně moc mě těší, že je dnes tak statečný. Já bych v té době neřekl, že to bude kůň, který půjde až tak vysoko. Ale pomohlo tomu to, že s vysokými soutěžemi začal až v deseti, jedenácti letech. Řídil jsem se tím, co říká Nelson Pessoa, že na enormně pozorného koně se nemá tlačit, že se mu musí dát čas, aby získal jistotu, sílu a sebevědomí. Consulent je toho důkazem.“ 
 
Zdroj: FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }