reklama 11C

Býval jsem vyděšený, vzpomíná na své začátky Pražský lev Niels Bruynseels

ikonka

V týmu Prague Lions v sérii Global Champions League patří Belgičan Niels Bruynseels k základním pilířům. Pravidelně se objevuje také v národní reprezentaci, a to včetně olympijských her. Přitom přiznává, že se mu v dětství do ježdění moc nechtělo.
07.02.2024 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Foto: Lukasz Kowalski  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Zpočátku obavy a dnes skvěle rozjetá kariéra… Není to tak neobvyklý scénář, jak by se mohlo zdát. I špičkoví jezdci občas zažívali na koni strach. Podobný vývoj má za sebou Niels Bruynseels, který patří k nesilnějším belgickým reprezentantům a dlouholetým oporám družstva Pražských lvů v seriálu Global Champions League.
 
Letos jednačtyřicetiletý Belgičan měl k jezdectví blízko už v dětství. Vztah ke koním se totiž v jeho rodině dědí už přes několik generací. Rodiče vlastnili stáje, jednu dobu měli přes sto koní. Nielsovi prarodiče provozovali jezdeckou školu. „Já jsem býval v začátcích celkem vyděšený. Nebyl jsem zrovna nejstatečnější jezdec,“ směje se Niels. „Rodiče mě ale nikdy do ničeho netlačili. Pak jsem potkal další kamarády v naší jezdecké škole, vždycky jsme jezdili spolu a mně se to líbilo víc a víc.“
 
První závody absolvoval ve třinácti letech. „Jak jsem začal závodit, věci doma se pomalu daly do pohybu. Začal jsem vlastně docela pozdě, táta se mnou jezdíval na závody a máma byla na vše sama,“ popisuje Niels, proč se nakonec rozhodli stáje uzavřít jako soukromé. Zatímco on se postupně víc věnoval samotnému sportu, jeho otec Harry připravoval mladé koně, pořádal národní mítinky a řídil obchod s koňmi. 
 
Harry Bruynseels v roce 2019 zemřel, ale v Nielsovi zůstal jeho přístup k věci. Koně do vysokého sportu si převážně připravuje sám od remontního věku. „To je moc důležité. Ty top koně, co dnes mám, bych jinak neměl. Vždy začínám s mladými koňmi, protože koupit hotového koně je často problematické. A také se snažím mít dobrého pracovního jezdce, to mi velmi pomáhá,“ prozrazuje Niels.
 
 

Složité, ale výjimečné klisny

Už na prvním evropském šampionátu v kategorii mladých jezdců v Kodani, který Belgičan absolvoval jako devatenáctiletý, se ukázal ve velmi dobrém světle. V sedle valacha Domina de Fel dojel mezi jednotlivci v nejlepší pětce. S týmž koněm byl druhý s týmem o dva roky později na mistrovství Evropy mladých jezdců ve Vilamoura.
 
V seniorské kategorii reprezentoval na mistrovství Evropy čtyřikrát. Medaile mu zatím uniká, nejblíže byl s kolegy v týmovém hodnocení v roce 2017 v Göteborgu, kde Belgičané dojeli čtvrtí. Niels tehdy sedlal klisnu Zangersheide Cas de Liberte, což byl jeden z jeho nejúspěšnějších koní.
 
S hnědkou vyhráli čtyřhvězdovou Grand Prix v Liége, Velkou cenu při CSIO4* v Linci, zapsali druhé místo ve Světovém poháru v Mechelenu a Madridu a řadu dalších umístění. V době aktivní kariéry klisny na její adresu řekl: „Cas je opravdu drobná vzrůstem, srdce má ale jako lev. Nikdy neutíká od překážky. Je to ovšem naprosto asociální kůň, nemá ráda jiné koně. V boxu se jí nikdo nemůže pomalu ani dotknout. Je dost podivín, nikdy jsme ji třeba nemohli stříhat.“ Cas de Liberte, s níž zažil i Světové jezdecké hry v Tryonu, se rozloučila se sportem v roce 2019. 
 
V témže roce skončil se sportem také hřebec Utamaro D Ecaussines. Niels ho sedlal jen v jeho poslední sezoně, před tím s ním skákali Joe Clee a William Whitaker. Za tak krátký čas stihli několik předních příček na významných závodech, třeba na CSI5* v Amsterdamu, s´Hertogenbosch, Cascais nebo při CSIO v La Baule.
 
Další výbornou skokankou v Nielsově kariéře byla Gancia de Muze.  S belgickou hnědkou závodil do roku 2021 a dosáhl s ní mnoha úspěchů. Jmenujme třeba vítězství v Grand Prix CSI5*-W Helsinky v říjnu 2016 nebo první místo v Prix des Communes Genevoises při festivalu CHI v Ženevě o dva měsíce později. Na konci roku byli čtvrtí v Grand Prix při CSI5*-W v Mechelenu, aby tam v sezoně 2017 tuto soutěž ovládli. Cennou trofejí je výhra v Rolex Grand Prix s´Hertogenbosch 2018 a také v sérii Global Champions mají vítězství ve Velké ceně, konkrétně v Cannes v roce 2019. Spolu byli také u triumfu belgického týmu ve finále Poháru národů v Barceloně.
 
„Je to výjimečný kůň. Ale velmi snadno znervózní. Na závodech ji vždy jen ráno trochu lonžuji. Kolegové z týmu se mi smějí, protože na ni nikdy nesedám až do momentu, než jdu do kolbiště. Jí to tak vyhovuje a já nechci lámat její charakter,“ řekl před lety o Gancie.
 
Letos patnáctiletý valach plemene belgický sportovní kůň Delux van T&L je dalším významným koněm. Ve sportu je stále aktivní. Niels s ním zažil olympiádu v Tokiu, dvakrát startovali ve finále Poháru národů, závodili i loni na mistrovství Evropy. V prosinci 2018 při CSI5*-W v Mechelenu vyhráli soutěž Masters, o pár týdnů později zvítězili v pětihvězdové Grand Prix v Basileji. Prvenství slavili také v Global Champions Tour Grand Prix Dauhá v březnu 2021. Loni v listopadu s ním skákal v GCL Super Cupu v pražské O2 areně, kde se Pražští lvi, s nimiž Niels letos začíná už sedmou sezonu, umístili na zatím nejvyšší příčce. Dojeli čtvrtí a Niels s Deluxem na tom měli velký podíl.
 
Do nejvyššího sportu mu mezitím dorostl desetiletý hnědák Origi vd Vorsberg. Pětihvězdovou úroveň zvládají i Nauwsika vd Pereboom a Matador. Stejně jako ostatní špičkové parkurové jezdce i u Nielse budeme sledovat, jak se bude vyvíjet jeho olympijská sezona a zda se objeví v nominaci a předvede se v Paříži pod pěti kruhy. 
 
Zdroj: World of Showjumping, FEI, Equnews



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE