reklama 11A

S Marií Vítek o olympiádě, závodech v Chuchli i podpoře jezdectví

ikonka

Původně to měl být rozhovor hlavně o koni Gentlemen Vh Veldhof, který donedávna tvořil pár s Alešem Opatrným. Rychlý sled událostí však přinesl další zajímavá témata, o nichž jsme hovořili s Marií Vítek. Třeba o sportovní kariéře jejích dvou dcer.
27.08.2021 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

 
Majitelka společnosti V Team Prague, Marie Vítková, přišla v druhé polovině ledna 2020 s překvapivou informací. Po oznámení kvalifikace českého parkurového týmu na olympijské hry v Tokiu se rozhodla zapůjčit jejich výjimečného koně Gentlemena van het Veldhof Alešovi Opatrnému. 
 
„Ano, je pravda, že máme v naší stáji koně, který je připravován na olympiádu v Tokiu. Měli jsme koncem roku několik vážných zájemců o jeho koupi právě s výhledem na účast na olympijských hrách v Tokiu, a to nejen z řad evropských reprezentačních týmů, ale i z Asie. Nicméně po senzační zprávě o postupu českého týmu, jsme okamžitě přehodnotili situaci a rozhodli jsme se, že podpoříme českou reprezentaci. Domluvili jsme se s naším nejlepším parkurovým jezdcem na jeho případné účasti na olympijských hrách v Tokiu s naším koněm Gentlemen van het Veldhof,“ uvedla tehdy pro web Jezdci.cz Marie Vítková.
 
Krátce před olympijskými hrami se však Aleš Opatrný rozhodl definitivně pro start v Tokiu s jeho Forewerem. Každého fanouška parkurového skákání v České republice tak asi napadly otázky: Jaká bude další budoucnost Gentlemena? Bude dál tvořit pár s českou parkurovou jedničkou? Předběžně jsme se tak domluvili s Marií Vítek, že po skončení Her krátce zrekapitulujeme tuto rok a půl trvající spolupráci. 
 

Psali jsme: Marie Vítková: Měli jsme na Gentlemena zájemce, ale půjčíme ho Alešovi

 
V době, kdy olympijské hry startovaly, však rodina Vítkových prožívala úplně jiné emoce spojené s jezdeckým sportem. Čtrnáctiletá Anna Marie Vítek se totiž v portugalské Vilamouře stala druhou parkurovou vicemistryní Evropy v kategorii dětí. Náš rozhovor tak nemohl začít jinak, že tímto úspěchem a dalšími ambicemi obou dcer Vítkových.
 
Vaše dcera Anna Marie před pár týdny vybojovala bronz na mistrovství Evropy dětí v parkurovém skákání. Nemrzí vás, že tento úspěch zapadl mezi postup Čechů do Divize 1 Poháru národů a účast na olympijských hrách v Tokiu?
Nemyslím si, že by tento úspěch zapadl. Možná se to takto může jevit v Čechách, ale díky tomu, že Anička je již relativně známá na mezinárodní scéně, volalo nám a gratulovalo mnoho lidí. Nejen z České republiky, ale i ze zahraničí včetně její školy v Anglii. Ihned po závěrečném dekorování se ozval také Paul Schockemöhle a měl ohromnou radost. Chacco’s Amke je totiž klisna, kterou na naše přání osobně pro Aničku vybral speciálně pro mistrovství Evropy. Já k tom mohu jen dodat, že Anička a Amke si spolu ohromně sedly a stvořily jedinečný pár. Obě mají touhu předvést skvělý výsledek a mají stejnou srdeční frekvenci.
 
Je pro vaše dcery účast na olympiádě stále spíše dětským snem, nebo se dá říct, že je to již pro ně jasný cíl, na který se systematicky připravují?
Spíš bych řekla, že v jejich konkrétním případě cesta je cíl, ne opačně. Holkám nechybí cílevědomost, ale vědí, že je pro ně důležité nic neuspěchat a perfektně zvládnout disciplínu. Proto daly v červenci přednost soustředění ve florentské škole Cavaleria Toscana (CTAcademy) s Marcusem Ehningem před prestižními závody v belgickém Knokke. Výzvy je posouvají dál a uvidíme, kam až se v tomto sportu dostanou.
 
Nechybělo mnoho, aby na Hrách v Tokiu startoval váš kůň Gentlemen van het Veldhof. Bylo pro vás velké zklamání, že si Aleš Opatrný nakonec vybral Forewera?
Zklamání si v tomto sportu nemůžeme připouštět. Gentlemen van het Veldhof byl již před dvěma lety kvalifikovaný na olympiádu s irským týmem a jeho jezdcem Davidem Simpsonem. Když se ke mně dostala informace, že Češi pojedou do Tokia, byla to tak výjimečná událost, že jsem se, po dohodě s Davidem, rozhodla podpořit český tým. Gentlemen je kůň do vysokého sportu. Velmi zkušený, řekla bych sázka na jistotu. V Helsinkách při Světovém poháru si hravě poradil s parkurem na mírách 165 centimetrů a David s ním plánoval i vyšší soutěže. Do výběru koní do olympijského týmu nemohu a ani nechci zasahovat, to je plně v kompetenci a zodpovědnosti šéfa ekipy, což byla Jessica Kürten.
 

Čtěte také: Aleš Opatrný: Gentlemen je prodaný. Forewer má teď po olympiádě volno

 
Jak jsme se nedávno dozvěděli, Gentlemen již není ve vašem majetku, můžete prozradit nějaké podrobnosti o jeho prodeji? Kdo je jeho novým majitelem a kde je jeho nová domovská stáj? Víte, jaká by ho měla čekat budoucnost?
Mohu potvrdit, že Gentlemen už není v našem majetku. Dohoda o spolupráci s Alešem Opatrným byla do konce olympiády, či spíše do definitivního výběru koně na olympiádu českým týmem. V posledních dvou letech byl o Gentlemena veliký zájem především pro jeho širokou použitelnost i pro amatérské jezdce. Chtěli jsme pro něj ale ty nejlepší podmínky a ten nejlepší domov, ne profesionální stáj, kde není čas na individuální přístup. Nejvíce se nám proto líbila nabídka od známé rodiny z New Marketu. Jejich stáj Unex Competition Stables nabízí skutečný ráj pro koně. Vyhledávají koně s příběhem a prestižními výsledky, a to Gentlemen splňuje. Se svou novou jezdkyní bude absolvovat jen pár pěkných rankingových závodů ročně a po zbytek roku bude užívat pastvin, wellness procedur a klidu v krásné části Anglie. Lepší domov jsem si pro něj nemohla přát a jsem mu moc vděčná za vše, co pro nás udělal. 
 
 

 

Sportovní úspěchy Gentlemena van het Veldhof

• narozen: 24. 5. 2006
• otec: Quite Easy I
• matka Chanell-n po Calido I
 
• přes 200 startů na mezinárodních závodech v letech 2013 až 2021
• 14 Světových pohárů, 21 týmových soutěží, 13 účastí při CSI5* a 15 při CSI4*
• 3. místo při CSIO5*-NC v Sopotech s Alešem Opatrným (160 cm) – červen 2021
• 6. místo při CSIO5* v Římě s Alešem Opatrným (155 cm) – květen 2021
• 1. místo při CSI2*-W v Praze s Alešem Opatrným (140 až 160 cm) – květen 2021
• 2. místo při CSI4* ve Vejer de la Frontera s Alešem Opatrným (150 cm) – únor 2021
• 5. místo při CSIO3*-NC v Praze s Alešem Opatrným (145 cm) – srpen 2020
• 4. místo při CSI2* v Praze s Davidem Simpsonem (140 až 145 cm) – listopad 2019
• 1. místo při CSI3* Leading Show Jumper of the Year v Birninghamu s Davidem Simpsonem (160 cm) – říjen 2019
• 4. místo při CSIO5*-NC v Gijonu s Davidem Simpsonem (160 cm) – srpen 2019
• 1. místo při Queen Elizabeth II Cupu v Hicksteadu s Davidem Simpsonem (160 cm) – červenec 
• 3. místo při CSI5* v St. Moritz s Michaelem Whitakerem (150 cm) – srpen 2017
• 4. místo při CSIO5*-NC s Michaelem Whitakerem (150 cm) – červenec 2017
 
Zdroj: FEI
 
 
 
Vnímáte zpětně tuto spolupráci pozitivně, že jste umožnili českému jezdci jistější olympijskou přípravu se dvěma koňmi? Šli byste do toho znova?
Spolupráci vnímám opravdu pozitivně. Pro český tým byl Aleš se dvěma potenciálními koňmi na olympiádu jistou kartou a velkou oporou celého týmu. Momentálně má český tým tři roky na řádnou přípravu a dostatečný čas vyladit sebe a koně do Paříže.
 
Budete dál nějakým způsobem podporovat českou parkurovou reprezentaci v přípravách na další sportovní vrcholy, jako jsou již zmíněná Divize 1 či olympijské hry v Paříži?
Podporujeme nejen českou reprezentaci, ale zejména všechny jezdce vybudováním parkurového areálu v Chuchli a pořádáním kvalitních národních i mezinárodních závodů, včetně mistrovství České republiky.
 

Nepřehlédněte: Víc jsem tomu prostě nemohla dát, říká medailistka Anna Marie Vítek

 
Umíte si reálně představit, že by se v Chuchle Areně Praha někdy konaly závody kategorie CSIO5*, třeba právě v rámci Divize 1?
Rádi bychom areál rozvíjeli a investovali více finančních prostředků, ale nejprve je potřeba dotáhnout některé majetkové záležitosti. Aktuální situace s pozemky nám to nedovoluje. Již přes tři roky se snažíme pozemky odkoupit či je pronajmout od státu, ale zatím bezvýsledně. Po vyřešení této záležitosti se jistě a rádi posuneme dál. Teprve poté můžeme plánovat větší, prestižnější závody a více sportovních událostí, nejen jezdeckých.
 
V Chuchle Areně si letos všichni sportovci a další akreditované osoby vyzvedávali olympijské kolekce, což má přímou souvislost s partnerstvím uzavřeným mezi CPI Property Group a Českým olympijským výborem. Je vaším cílem tuto spolupráci do budoucna ještě rozšiřovat a např. se snažit dostat do Chuchle olympijský festival, který letos byl na sportovištích v pražské Stromovce?
Spolupráce s Českým olympijským výborem se jeví velice zajímavě, rozhodně rádi budeme rozvíjet společné aktivity. Myslím, že oboustranně cítíme velký potenciál a synergii.
 
Máte nějaký sen o tom, jakou největší událost – ať už jezdeckou, či nejezdeckou – byste chtěli někdy do budoucna v Chuchli hostit?
Vizí je více. Jednou z těch větších je v budoucnu pořádat pravidelný velký jezdecký festival, kde se setkají různé jezdecké disciplíny. Díky velikosti a možnostem areálu je reálné uspořádat akci pro několik tisíc návštěvníků včetně několika stovek stánků v shopping village. Líbí se nám koncept Longines Masters v Paříži, kde je možné koupit přímo na místě traktor, přepravník na koně i podsedlovku. Do budoucna budeme dále rozvíjet akce, které si Chuchli samy vyhledávají – dostihy, parkurové závody, klusácké závody, polo turnaje, později možná i drezurní soutěže a výstavy koní. Chuchle Arena Praha je ale magnetem i pro nejezdecké akce. Je zajímavá pro pořádání firemních akcí, teambuildingů, prezentací, koncertů, různých výstav, letos dokonce i letního kina. Věřím, že v příštích letech nás osloví celá řada nových projektů a doufejme, že nás nebude brzdit pandemie.
 
Titulní foto: Michael Tomeš
Foto v galerii: DLS Showjumping, Moises Basallote, Leanjo de Koster a Tomáš Holcbecher
Zdroj: V Team Prague a FEI
 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE