reklama 11C

Zlatý Ben Maher: Mám nejlepšího koně na světě, ale teď mě čeká svatba

ikonka

„Nevím, co byl větší tlak, zda tohle, nebo svatba za dva týdny,“ řekl britský šampion z Tokia Ben Maher, když svíral zlatou medaili jednotlivců. S valachem Explosionem W nastupoval do finále na pozici finišmana a TOP formu potvrdil i v rozeskakování.
05.08.2021 09:50  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D

 
„Nezdá se to skutečné. Myslím, že mi to dojde teprve později. Posledních pár týdnů to byl opravdu velký tlak. Možná jsem zaujatý, ale věřím tomu, že mám nejlepšího koně na světě. Je neuvěřitelný a mám velké štěstí, že na něm mohu jezdit,“ řekl osmatřicetiletý sportovec. Několik ostatních jezdců by o tom polemizovalo.
 
S dvanáctiletým Explosionem W vedl po úterní kvalifikační soutěži, a proto měl nejlepší startovní pozici na samém konci výsledkové listiny. A když postoupil společně s dalšími pěti účastníky do rozeskakování, jednoduše předběhl všechny ostatní. Švéd Peder Fredricson se musel spokojit se stříbrem s All In na svých druhých olympijských hrách v řadě, zatímco Nizozemec Maikel van der Vleuten v sedle Beauville Z bral bronz.
 

Psali jsme: Ben Maher s Explosionem to dokázal! Je olympijským vítězem ve skocích

 
„Je to úžasné, protože jsem sem přejel bez jakéhokoliv očekávání,“ konstatoval van der Vleuten. „Mám poměrně nezkušeného koně na mistrovské úrovni a jak jsme v úterý všichni viděli, je zde extrémně silné pole s mnoha koňmi v TOP kondici. Snažil jsem se do toho jít, aniž bych to přehnal, a vyšlo to dobře. Myslím, že u prvních dvou dvojic mnoho lidí věřilo, že mají šanci uspět. Mají obrovské množství zkušeností a Ben i Peder jsou fantastickými jezdci, takže být třetí s tímto koněm na této úrovni je pro mě trochu jako zlato!“
 
Také Peder Fredricson byl spokojený se stříbrem, ale nebyl to cíl. „Všichni nejlepší jezdci chtějí získat zlatou medaili, ale dnes byl Benův den. Předvedl skvělou jízdu, a tak to chodí. Je to opravdu malý rozdíl,“ připomněl ztrátu pouhých 17 setin na vítězství. 
 
Brit Nick Skelton Pederovi Fredricsonovi tzv. vyfoukl zlato na olympijských hrách v Riu 2016, ale v následujícím roce s All Inem získal evropský titul jednotlivců. To bylo krátce před zraněním v prosinci 2017, kdy musel být All In vyřazen ze sportu na 18 měsíců. Závodit začal naplno až letos v dubnu. „Vždy jsem měl na mysli, aby byl v Tokiu v co možná nejlepší formě, ale s covidem a potom s koňským herpesvirem jsme se trochu zpozdili a čas se zkracoval. Řekl bych, že se do vrcholné kondice dostal právě ve chvíli, když přijel sem. Už v úterý skákal skvěle a ve finále byl zase výborný,“ prozradil o svém patnáctiletém svěřenci. 
 

Nepřehlédněte: Chyby mrzí. Kellnerová, Opatrný a Papoušek hodnotí první start v Tokiu

 
Maherovo zlato je pátou jezdeckou medailí Velké Británie na olympijských hrách v Tokiu 2020, ale teprve druhým individuálním zlatem, které si jeho země připsala od zařazení parkurových soutěží do programu olympijských her v roce 1912. Prvním Britem, který získal titul při soutěži jednotlivců v Riu, byl již zmíněný Nick Skelton. 
 
Nový britský šampion Ben Maher nešetřil děkovnými slovy na všechny strany: „Je tolik lidí, kterým dlužím poděkování. Tím hlavním je samozřejmě Explosion, ale jsou tu veterináři, podkováři, kteří jsou se mnou patnáct let, můj tým doma, dále Cormac Kenny, který je ošetřovatelem mých koní. Přišel za mnou z Irska, když mu bylo šestnáct let, vyrůstal se mnou a je tady, aby byl velkou součástí tohoto okamžiku. V neposlední řadě moje rodina a moje snoubenka Sophie. Za dva týdny se budeme brát. Těším se, až se dostanu domů a uspořádáme velkou oslavu,“ dodal Ben Maher.
 
Foto: FEI / Arnd Bronkhorst, Christophe Taniére
Zdroj: oficiální fotobanka a tiskový servis FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE