reklama 11D

Třicet adeptů na olympijskou medaili v parkurech. Maher je finišmanem

ikonka

Kvalifikace jednotlivců olympijské soutěže v parkurovém skákání přinesla řadu překvapení. Tlak i nervozitu přiznala řada světových hvězd. Nezvykle se chovali i někteří koně. „Nevím, jestli to bylo novými skoky, nebo světly,“ zmínil např. Ben Maher.
04.08.2021 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12C

 
Ve středu odpoledne středoevropského letního času se rozhodne o držitelích olympijských medailí v parkurovém skákáním mezi jednotlivci. Do finále postoupilo z úterní kvalifikace třicet šťastlivců. Jako finišman odstartuje Ben Maher a Explosion W.
 
Stavitel olympijských parkurů v Tokiu Santiago Varela Ullastres to odhadl výborně. Z úterní kvalifikace jednotlivců postoupili do středečního finále všichni, kteří na překážkách nechybovali. Pětice penalizovaných za překročení času je jistě velmi ráda za to, že si do vrcholné části soutěže trestné body nepřenáší. Kvalifikační výsledek pouze rozhodl o startovním pořadí.
 
Velmi těžko se tak dá hovořit o jednoznačných favoritech, i když mezi ně jistě patří světová jednička – Němec Daniel Deusser s Killer Queen, či světová dvojka – Švýcar Martin Fuchs v sedle Clooneyho 51. Tento zkušený mistr Evropy z roku 2019 přesto považuje úterní zahajovací soutěž za velkou zkoušku.
 

Nepřehlédněte: Začátky parkurové světové jedničky. Fuchs zářil v Praze už jako junior

 
„Samotný kurz nebyl nijak zvlášť záludný, ale ztěžuje to skutečnost, že se jedná o olympijské hry. Tlak tam je, Clooney ho cítí a já také. Jeho jezditelnost nebyla taková, jaká by měla být. Obvykle se však ze dne na den zlepšuje a myslím, že teď máme nejtěžší kolo týdne za sebou,“ řekl Fuchs a později v také prozradil, že i na něj dopadla nervozita. Musel se tak poradit se sportovním psychologem. „V neděli a v pondělí večer jsem byl trochu nervózní a včera jsem si pohovořil se sportovním psychologem švýcarského týmu. Opravdu mi pomohl ten nepříjemný pocit trochu zmírnit. – Řekl jsem mu, že jsem nikdy předtím neměl tento pocit nervozity, je to pro mě něco úplně nové. Dal mi pár malých, ale dobrých rad a hodně mi to pomohlo. Zeptal se mě, v čem je problém. Odpověděl jsem mu, že v neděli po tréninku jsem byl rozrušený, protože Clooney se cítil moc dobře a myslel jsem si, že teď můžeme získat medaili. Dokonce jsem se v noci několikrát probudil a přemýšlel jsem nad tím. On řekl: Martine, proč jsi tady? Odpověděl jsem, abych získal medaili. Řekl: Ne, co tu děláš? Já na to: jezdím. Odvětil: Přesně, ty jezdíš! Nepotřebuješ přemýšlet, máš na přemýšlení další lidi, švýcarský tým tě sem přivezl, abys jezdil a nemyslel. Takže sedni na koně a jezdi. Zbytek nech na chytrých lidech!“
 
Nejrychlejší bezchybnou jízdu v kvalifikaci předvedl britský reprezentant Ben Maher s Explosionem W. Ve středu tak má nejvýhodnější startovní pozici na konci. „V úterý to byl poměrně dost náročný kurz a mnoho koní bylo trochu vystrašených. Nevím, jestli to bylo novými skoky, nebo světly. Cítil jsem to také, ale Explosion je kůň, který se kolo od kola zlepšuje. První den se trochu podíval, ale přirozeně je rychlý kůň a udělal vše, co potřeboval,“ řekl Ben Maher.
 
Zmíněný britský šampion, který mj. ovládl Super Grand Prix při Global Champions Prague Playoffs v roce 2019, se do nejvyššího sportu postupně vracel po operaci, kterou prodělal zkraje roku 2020. „Po několika pádech v letech 2018 a 2019 jsem se dlouho trápil s bolestí zad. Nemohl jsem pořádně chodit a vlastně jsem se na koni cítil pohodlněji. Operaci jsem měl naplánovanou na leden 2020 šest měsíců předem. Teď jsem jako nový člověk a jsem opravdu rád, že jsem tady,“ konstatoval.
 

Čtěte také: Krátké video a bylo rozhodnuto. Explosion W Benovi Maherovi učaroval

 

Druhým nejrychlejším v kvalifikaci byl irský jezdec Darragh Kenny startující v sedle Cartella. „Tohoto koně mnoho lidí nezná, jsou to teprve moje šesté mezinárodní závody s ním, mám ho teprve od května,“ upozornil Kenny. V minulosti s ním však startovali irští jezdci a byl také v irském vlastnictví, proto s ním může na olympijských hrách startovat. „Jezdili na něm Cormac Hanley a Lorcan Gallagher a oba s ním měli velké úspěchy. V posledních měsících startoval v Římě a v Madridu, ale tento týden to bude tvrdý oříšek. Ale měli jsme skvělý začátek,“ dodal.
 
Mezi třicítkou postupujících jsou téměř samá světově zvučná jména. Z těch dalších můžeme zmínit Maikela van der Vleutena, Bertrama Allena, Gregoryho Watheleta, Lucianu Diniz, Scotta Brashe, Pedera Fredricsona, Jereome Gueryho, Nielse Bruynseelse, Yuriho Mansura, Marca Houtzagera, Nayela Nassara či Ciana O´Connora. Na druhou stranu řada stejně zvučných jmen zůstala před branami finále se stejným bodovým ziskem, jako měl např. Aleš Opatrný. S chybou skončili ve čtvrté desítce např. světová trojka Steve Guerdat, dále Eduardo Alvarez Aznar, Marlon Modolo Zanotelli, Jessica Springsteen, Edwina Tops-Alexander, Christian Kukuk nebo Kent Farrington. Nemluvě o dalších hvězdách, které chybovaly vícekrát a někteří ani nedojeli do cíle. 
 

Psali jsme: Chyby mrzí. Kellnerová, Opatrný a Papoušek hodnotí první start v Tokiu

 
Jediným francouzským jezdcem postupujícím do finále je Nicolas Delmotte. Ještě větší šok prožili Američané, neboť se očekávalo, že Jessica Springsteen, Kent Farrington a Laura Kraut budou mezi favority těchto her, ale nikdo z nich se nekvalifikoval do středečního vrcholu soutěže jednotlivců. „Drsná realita našeho sportu je, že uděláte jednu chybu a jste venku. V tomto novém formátu to bylo všechno, nebo nic. A bohužel pro americký tým to teď nic není,“ řekl Farrington.
 
Foto: FEI / Arnd Bronkhorst a Christophe Taniére
Zdroj foto: oficiální fotobanka FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE