reklama 11C

Základní podmínky pro přesun koní v období platnosti nouzového stavu

ikonka

Za jakých podmínek lze během nouzového stavu přepravovat koně? Takovou otázku si jistě kladou někteří majitelé koní. Odpovědi na ní hledal profesionální přepravce Pavel Čechovský ze společnosti Horse Taxi ve spolupráci s příslušnými úřady.
25.03.2020 12:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B
 
„Po mnoha nejasnostech, fámách a zmatcích se konečně podařilo ve spolupráci s kompetentními úřady stanovit podmínky, za kterých lze přepravovat koně v období současného nouzového stavu,“ informuje Pavel Čechovský ze společnosti Horse Taxi. 
 
Za předpokladu, že jsou splněny všechny běžné legislativní podmínky a standardní veterinární požadavky, přesun zvířat jako takový zakázán není. Současná situace pouze omezuje pohyb osob dle usnesení vlády České republiky.
 
„Majitel může svého koně přepravit pouze v akutním případě, kdy by měl být ohrožen život, zdraví nebo bezpečnost zvířete. Koně musí přepravovat majitel sám, vlastním přepravním prostředkem na základě potvrzení terénního veterináře nebo veterinární kliniky o nezbytnosti přesunu,“ uvádí Pavel Čechovský. V nezbytných situacích, pokud majitel není schopen sám přepravit koně (např. na veterinární kliniku) a nemá možnost si promptně sjednat certifikovaného přepravce zvířat, by však příslušné orgány měly tolerovat i to, že majitel k přepravě pověří jinou osobu, která má k tomu oprávnění.
 

PSALI JSME: Na sport s koňmi zapomeňte. NSA vydala výklad k zákazu volného pohybu

 
„V jiných méně naléhavých případech, kdy si koně nemůže převézt majitel sám, je nutné využít služeb certifikovaných přepravců, kteří jediní mají pravomoc přepravit zvíře na základě výkonu podnikatelské činnosti,“ říká Čechovský. 
 
Samozřejmě je potřeba dodržovat při přepravě veškerá aktuální opatření. Během nakládání a přepravy samotné je bezpodmínečně nutné maximálně omezit vzájemný kontakt osob a současně dodržovat zásady osobní i kolektivní bezpečnosti.
 
Za určitých specifických podmínek lze uskutečnit i přepravu koně do zahraničí, nebo ze zahraničí do České republiky. „Tuto přepravu může zajistit pouze firma s certifikátem pro mezinárodní nákladní dopravu a na základě oficiální objednávky. Přeprava je vždy provedena v systému TRACES. Při přepravě hospodářských zvířat je v současné situaci nutné počítat se zdržením zejména na hraničních přechodech v důsledku pohraničních kontrol osob,“ upozorňuje zástupce společnosti Horse Taxi.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Krizový plán ve stáji: Jak obstarat koně a dodržet pravidla karantény

 
Důvodů, proč přepravu nechat na certifikovaném profesionálovi, nebo ji odložit, je hned několik. Drtivá většina přesunů není akutních a dají se přeplánovat na vhodnější termín. Navíc, řada veřejných stájí je v současné době uzavřena, jelikož si majitelé z pochopitelných důvodů nepřejí zbytečný pohyb v areálu. V případě, že by během cesty došlo k jakémukoliv incidentu, bude se na místě, nebo i zpětně zjišťovat, proč byly porušeny podmínky nouzového stavu. 
 
„Na základě porušování podmínek nouzového stavu ministr vnitra nařídil častější a přísnější kontroly. Aktuálně je znám první případ ze 16. března, kdy ve východočeském kraji kontrolní orgány zakázaly jízdu přepravovaným koním. Byl povolán certifikovaný přepravce, ten koně přeložil a navrátil zpět do stáje,“ uvádí konkrétní příklad Pavel Čechovský a dodává: „V současné situaci není rozhodující, co je a není zakázáno, ale to, jak jsme zodpovědní vůči vlastní osobě a jak moc si ceníme vlastního zdraví a bezpečnosti a pohody našich zvířat. Zde zejména platí nejprimitivnější zákony zdravého rozumu.“
 

Seznam oficiálních přepravců koní

Nevíte, jak najít ověřené certifikované přepravce koní? Pomůže vám např. následující mapa. Klikněte ZDE
 
 
Ilustrační foto Horse Taxi



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE