reklama 11B

Jitka Prach Opatrná: V areálu je stovka koní. Musíme se o ně postarat

ikonka

Jedním z jezdeckých areálů, jehož brána je po dobu vyhlášené karantény pro majitele koní uzavřená, je Jezdecká stáj Opatrný v Hořovicích. Karanténu striktně dodržuje také Aleš Opatrný. Podrobnosti nám sdělila Jitka Prach Opatrná.
24.03.2020 16:00  |  Autor: Pavlína Záhorová, Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A

 
V posledních dnech je velmi diskutovaným tématem, zda jezdecké areály zcela uzavřít, nebo umožnit majitelům přístup ke koním. Jak se s aktuální situací vypořádali v Hořovicích nám prozradila Jitka Prach Opatrná.
 
„O všechny koně se musíme denně postarat, to znamená nakrmit, vymístovat a opohybovat, ať už to znamená jen vypustit do výběhu, dát do kolotoče, nebo některé lehce opohybovat pod sedlem. Aleš je po návratu ze Španělska v karanténě v Praze, zbývá mu ještě týden, ale zaměstnanci fungují na 100 %. Za to jim je potřeba velice poděkovat. Nemůžeme si dovolit, aby se od někoho nakazili. V areálu je kolem stovky koní, k tomu ještě na třicet krav. I o ně se každý den stará našich sedm zaměstnanců, kteří jsou v areálu uzavření. Pokud by se nám nákaza nevyhnula a celý areál by se tím dostal do karantény, byla by situace ještě o mnoho složitější,“ shrnula nynější režim ve stáji Jitka.
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Petr Půlpán: Myslím, že naši klienti chápou nezbytnost omezení provozu

 
O uzavření areálu se v Hořovicích v podstatě rozhodlo ještě těsně před oficiálním vyhlášením karantény. „V pondělí bylo vyhlášeno celorepublikové omezení pohybu osob, nicméně náš děda řešil uzavření, či neuzavření areálu již od neděle. Na základě tohoto jeho rozhodnutí se někteří majitelé rozhodovali, zda koně odvézt jinam, kde bude případně volnější režim. Nakonec si své dva koně odvezl pouze jeden z našich klientů. Jako první byla z nařízení vlády uzavřena již v sobotu restaurace a později i ubytování pro hosty. S ohledem na udržení stálého provozu ustájení koní ani nerozvážíme jídlo, aby v areálu nedocházelo ke kontaktu s cizími lidmi.“
 
Jitka Prach Opatrná zároveň přiznává, že v tuto chvíli vůbec není schopná odhadnout, jak dlouho budou tato omezení trvat. „Plánujeme pouze ze dne na den, někdy dokonce z hodiny na hodinu. Určitě nepočítáme s tím, že v okamžiku, kdy stát uvolní karanténu, otevřeme hned druhý den stáje a ostatní provozy, které jsou součástí areálu. Je nám jasné, že následky těchto omezení budou ještě nějakou dobu trvat.“
 

PSALI JSME: Karolína Javorská: Lidé drží karanténu a my si jezdíme po vyjížďkách?

 
Zajistit potřeby veškerých zvířat v areálu rozhodně není legrace. U sportovních koní je zajištěno rovněž pohybování pod sedlem, což se týká nejen těch, co se vrátili po pěti týdnech ze španělské Sunshine Tour, ale i koní některých klientů. „Každý z našich pracovních jezdců jezdí někde jinde, neskáče se, zkrátka jde jen o pohybování, a to pouze v rámci areálu. Jedna majitelka od koní nám našila roušky, všichni je tedy nosíme, a nikdo z areálu nevychází. Kdy začnou závody, nikdo neví, můj osobní odhad je snad polovina června, ale vážně to lze nyní těžko předvídat.“
 
Redaktoři Jezdci.cz oslovili provozovatele hned několika areálů – jak těch, které své brány zcela uzavřeli i majitelům ustájených koní, tak těch, co jsou pro majitele koní či jimi pověřené osoby stále otevřené. Mnozí si mezi sebou vzájemně vyměňují zkušenosti. Každé jezdecké středisko však má trochu jiné možnosti a podmínky, i proto je potřeba ve všech jezdeckých centrech postupovat individuálně, což uvedla již před týdnem i Česká jezdecká federace. 
 
„Režim fungování komerčních stájí plně v kompetenci provozovatelů stájí, kteří mohou / nebo dokonce musí ve svém areálu nařídit taková opatření, aby ochránili zdraví svoje a svých zaměstnanců, tedy mohou například stanovit kolik osob se smí v areálu naráz pohybovat, případně areál pro všechny ‚cizí‘ osoby (tedy i majitele koní) plně uzavřít, pokud jsou schopni zajistit plnou péči o zvířata, včetně jejich pravidelného pohybování (kolotoč, výběhy apod.). Takové rozhodnutí je každý majitel koně povinný při vyhlášeném stavu nouze strpět,“ uvedli zástupci České jezdecké federace ve svém doporučení k zajištění péče o koně při zákazu volného pohybu osob.
 
V dalších příspěvcích se podíváme do resortu Equitana v Martinicích u Březnice a do jezdeckého areálu v Brně na Panské líše.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE