reklama 11C

Miloslav Příhoda: Olympiáda bez Evropy a Ameriky? Fér by bylo odložení

ikonka

O olympijské účasti Miloslava Příhody se hovoří již od léta loňského roku. On sám je teď však směrem k olympiádě poněkud skeptický. Mluví o tom, že se situace mění každým dnem, což příliš nenahrává hlavnímu poselství olympiády, kterým je fair play.
17.03.2020 11:00  |  Autor: Josef Malinovský, Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12A
V exkluzivním rozhovoru jsme si o aktuální složité situaci povídali s dalším z jezdců, kteří se připravují na olympijský start v Tokiu, Miloslavem Příhodou. Přiznává, že příliš nevěří ve včasné zvládnutí šíření koronaviru, a podle jeho názoru by bylo nejspravedlivější posunout olympiádu o dva roky.
 
Jak vy aktuálně vstřebáváte informace, které se aktuálně mění každý den?
 
Je to strašně složité, zrovna před chvílí jsem mluvil s Mírou Trundou, zrovna jsme řešili, co budeme dělat dál, jaký způsob tréninku je teď nejlepší. Vůbec není jasné, jestli olympijské hry budou či nebudou, nebo jestli se budou posouvat o měsíce, o roky. Velmi těžké je to obzvlášť v naší disciplíně, jelikož koně musí zvládnout opravdu dlouhou distanc. Pokud ho už nyní začnu cíleně připravovat na červenec a nakonec se to posune na říjen, tak mně nastává opravdu závažný problém. 
 

ČTĚTE TAKÉ: Aleš Opatrný: Obávám se, že na závody nevyjedeme minimálně dva měsíce

 

Mezinárodní olypijský výbor deklaruje, že přípravy probíhají dle plánu, a chtějí zorganizovat olympijské hry v původním termínu na přelomu července a srpna. Myslíte, že je ještě reálné, aby se stihli sportovci kvalitně připravit na tento termín?
 
Pokud jde o Japonsko, tedy o pořadatelskou zemi, věřím tomu, že tam to mají pod kontrolou a jsou schopni ten termín dodržet, ale taky je dost možné, že to bude bez Evropy a Ameriky, což samozřejmě není úplně ideální. Druhá věc je ta, že pokud by se měla zachovat původní myšlenka olympiády, tedy duch fair play, a evropští sportovci, to se netýká jen jezdectví, aktuálně nemají možnost účastnit se různých sportovních mítinků, plnit si kvalifikace a připravovat se tak, jak potřebují, není možné olympiádu v duchu fair play uspořádat v tomto termínu. Jezdecké akce jsou nyní zrušené do konce dubna, kvalifikace mají být splněné do 1. června. Pokud to tak zůstane, není rálné to během jednoho měsíce zvládnout.
 
Už na začátku roku jsme se bavili o tom, proč zrovna tento termín, proč červenec. V Tokiu už jedna olympiáda proběhla a bylo to v říjnu. Povídali jsme si o tom, proč by byl problém uspořádat ji opět na podzim, ale nemyslím si, že říjen je dostatečně dlouhá doba na to, aby se vše uklidnilo a aby bezpečnostní podmínky byly na tolik v pořádku, aby se dalo bez problému závodit po celém světě. Myslím si, že nejvíc fér by bylo uspořádat olympiádu opravdu třeba až za dva roky. Těžko říct, jak by se to pak dál řešilo s přidělenými kvótami, zřejmě by se pak muselo rozeběhnout nové kolo kvalifikací.
 
Pokud by došlo k posunutí olympiády o dva roky, nemyslíte, že by bylo pro české jezdce těžší si kvótu opět vybojovat, pokud by nezůstaly ty aktuálně přidělené?
 
Tak samozřejmě, to je otázka, nikdo neví, co za bude za dva roky. Koně stárnou, ale zároveň dorůstají mladší, dorůstají také mladí talentovaní jezdci. Nikdo neví, jak se bude úroveň českého jezdectví vyvíjet. Jestli to půjde dopředu, bude stagnovat, nebo jestli to je skutečně jen o těch individualitách a ty třeba zrovna nebudou disponovat kvalitními koňmi. Ale myslím si, že pro nastavení duchu fair play by tímto získali všichni stejné podmínky a každý by se s tím musel poprat sám.
 
Do kdy by podle vás mělo být o olympiádě rozhodnuto, pokud by se měla opravdu konat v termínu na přelomu července a srpna?
 
Myslím, že nejsme schopni se s tím vypořádat tak rychle. Vzhledem k tomu, jak rychle se mění bezpečnostní omezení a přibývá počet nakažených, nevěřím, že je Evropa schopná se s tím poprat do konce dubna a v květnu začít normálně fungovat. Samozřejmě čím dřív přijde nějaké rozhodnutí, tím dřív se podle toho budeme moct zařídit.
 

ČTĚTE TAKÉ: Ondřej Zvára: Informací o OH koluje tisíc. Uvěřím až černému na bílém

 

Jak u vás aktuálně funguje provoz ve stáji? Bylo nutné vzhledem k aktuálním opatřením něco změnit?
 
My jsme opravdu malá rodinná stáj, děláme zde ve čtyřech lidech. Všichni čtyři jsme se domluvili na tom, že se nebudeme zbytečně shlukovat s ostatními lidmi. Zatím nás to tedy nijak zásadně neomezuje, ale snažíme se vše dělat bezpečně tak, abychom byli schopní nějak fungovat dál.
 
Přistoupili jste k nějakým hygienickým opatřením u vás ve stáji? Jak se stavíte k aktuální aktivitě nošení roušek?
 
To je velmi těžké říct. Pokud jsem dobře informovaný, virus je velmi složitý jednak v inkubační době, tak i při rozpoznání příznaků. Momentálně roušky ve stáji nepoužíváme, protože tu jsme opravdu jen ve čtyřech lidech a domluvili jsme se, že, i když půjdeme třeba na nákup, nebudeme se tam zbytečně zdržovat. Snažíme se to dělat bez paniky, ale zodpovědně.
 
Co byste vzkázal ostatním jezdcům, kteří aktuálně tápou, zda-li se připravovat či nikoli, když je začátek venkovní sezony v nedohlednu?
 
Určitě aby neklesali na mysli, doufali, že to brzy přejde, byli ohleduplní k ostatním a zodpovědní sami k sobě a svým nejbližším. A budeme doufat, že tak rychle, jak to přišlo, to rychle zase odejde.
 

Celý rozhovor s Miloslavem Příhodou, ale i dalšími jezdci, si můžete poslechnout v Podcastu EquiTV publikovaném v úterý 17. března v ranních hodinách. Miloslav Příhoda byl také hostem Olympijského podcastu Radiožurnálu publikovaném ve stejný den.

 

Ilustrační foto archiv Jezdci.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE