reklama 11C

Petr Půlpán: Myslím, že naši klienti chápou nezbytnost omezení provozu

ikonka

„Do areálu mají přístup pouze majitelé koní na nejkratší možnou dobu pro ze zdravotních důvodů nutné pohybování koní,“ říkají zástupci jezdeckého areálu v Hradištku u Sadské. Petr Půlpán pro redakci Jezdci.cz popisuje, jak chod stáje vypadá v praxi.
23.03.2020 17:11  |  Autor: Pavlína Záhorová, Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
V posledních dnech je velmi diskutovaným tématem, zda jezdecké areály zcela uzavřít, nebo umožnit majitelům přístup ke koním. Jak se s aktuální situací vypořádali provozovatelé jezdeckého areálu v Hradištku u Sadské nám prozradil Petr Půlpán starší.
 
„Informace o aktuálním režimu jsme zveřejnili na našich webových stránkách. Jezdeckou školu a veškeré návštěvy jsme stopli. Majitelé ustájených koní sem mohou přijít, nejlépe jednotlivě, a to na nejnutnější opohybování koně ze zdravotních důvodů. Samotné majitele jsme příliš neomezili, nesmí si sem ovšem vodit návštěvy. Prostorů k opohybování koní je zde několik variant, venkovní jízdárny, dvě haly, kruhovka na lonžování a terény, přičemž se snažíme, aby na jízdárně byli vždy maximálně dva koně,“ popsal nynější způsob provozu areálu. „Samozřejmostí je dodržování bezpečné vzdálenosti, žádné shlukování u kávy. S respektováním těchto pravidel nemáme problém, myslím, že lidé chápou, že je to potřeba.“
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Karolína Javorská: Lidé drží karanténu a my si jezdíme po vyjížďkách?

 
Zpřísněna jsou v Hradištku rovněž hygienická pravidla. „Už při příjezdu si každý musí umýt a dezinfikovat ruce. Upozornili jsme klienty i zaměstnance, aby v případě příznaků onemocnění do stájí nedocházeli, zaměstnanci mezi sebou dodržují čtyřmetrové rozestupy, nicméně my moc lidí nemáme. My jsme tři: já, žena a syn, a pomáhají nám další tři zaměstnanci. Všichni nosí roušky, jsou k dispozici mýdla, dezinfekce. Jsme rozdělení, každý má na starost svou stáj, svých dvacet koní, a pracuje sám. Klienty i zaměstnance jsme požádali, aby navštěvovali jen svá křídla stáje,“ specifikoval další opatření Petr Půlpán a zároveň upozornil na to, že v tuto dobu je naprosto nevhodné jakékoli stěhování koní mezi areály. „V tomto směru by nyní měly být stáje uzavřené, neměl by být žádný pohyb koní dovnitř ani ven z areálů,“ dodává.
 
Redaktoři Jezdci.cz oslovili provozovatele hned několika areálů – jak těch, které své brány zcela uzavřeli i majitelům ustájených koní, tak těch, co jsou pro majitele koní či jimi pověřené osoby stále otevřené. Mnozí si mezi sebou vzájemně vyměňují zkušenosti. Každé jezdecké středisko však má trochu jiné možnosti a podmínky, i proto je potřeba ve všech jezdeckých centrech postupovat individuálně, což uvedla již před týdnem i Česká jezdecká federace. 
 

PSALI JSME: Začíná se řešit posun her v Tokiu. Letní termín není fér, zní ze světa

 
„Režim fungování komerčních stájí plně v kompetenci provozovatelů stájí, kteří mohou / nebo dokonce musí ve svém areálu nařídit taková opatření, aby ochránili zdraví svoje a svých zaměstnanců, tedy mohou například stanovit kolik osob se smí v areálu naráz pohybovat, případně areál pro všechny ‚cizí‘ osoby (tedy i majitele koní) plně uzavřít, pokud jsou schopni zajistit plnou péči o zvířata, včetně jejich pravidelného pohybování (kolotoč, výběhy apod.). Takové rozhodnutí je každý majitel koně povinný při vyhlášeném stavu nouze strpět,“ uvedli zástupci České jezdecké federace ve svém doporučení k zajištění péče o koně při zákazu volného pohybu osob.
 
V dalších příspěvcích se podrobněji zeptáme na to, jak to chotí např. na ranči rodiny Opatrných v Hořovicích na Berounsku, nebo do jezdeckého střediska Equitana v Martinicích u Březnice.
 
Foto archiv JS Equus Kinsky



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE