reklama 11D

Karolína Javorská: Lidé drží karanténu a my si jezdíme po vyjížďkách?

ikonka

V posledních dnech je velmi diskutovaným tématem, zda jezdecké areály zcela uzavřít, nebo umožnit majitelům přístup ke koním. Oslovili jsme provozovatele stájí, aby nám svůj pohled na aktuální situaci přiblížili. Jak je to v Horse Academy Radimovice?
23.03.2020 13:56  |  Autor: Pavlína Záhorová, Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Podobně jako jiní provozovatelé jezdeckých areálů má za sebou i Karolína Javorská velmi náročné období. S kolegy se rozhodli na základě doporučení vlády České republiky uzavřít jezdecký areál Horse Academy v Radimovicích u Prahy, aby získali dostatek času na získání ověřených informací, stejně tak i na zabezpečení personálu. Setkali se s velmi rozdílnými reakcemi.
 
„Byly zde skupiny lidí, kteří chtěli jezdit, pak ti, co jezdit nechtěli, a také tu byli ti, kteří jezdili a nerespektovali doporučená opatření. Bylo hezky, tak se volný čas rozhodli trávit u koní a vozili příbuzné. Na základě toho jsme tedy areál zavřeli a začali zjišťovat další informace,“ popsala situaci Karolína krátce před uzavřením areálu. „Nechali jsme si týden, abychom byli schopní vše zjistit, nehledě na to, že máme dostatek personálu k tomu, aby zajistil koně včetně opohybování v kolotoči, či pod sedlem, nebo jejich puštění do výběhu. Podle toho, jak bude pokračovat další vývoj omezení nastavených vládou, budeme aktuálně upravovat omezený provoz.“
 

NEPŘEHLÉDNĚTE: Libuše Mencke: Pandemie jistě postihne celkovou ekonomiku chovu koní

 
Někteří majitelé koní podle slov Karolíny Javorské zavření stájí přivítali. Pochopili, že je nezbytné chránit personál stájí, aby bylo možné zajistit každodenní potřeby všech koní. Někteří však na toto opatření reagovali velmi bouřlivě a tvrdili, že jim docházení do stáje nesmí zakázat. „Lidé se hádali mezi sebou, odkazy na všechny články, které vyšly, nám posílali několikrát za den. Snažili se tak dokázat, že se můžou přijít o své koně postarat. Argumentovali jsme tím, že je to pouze v případě, pokud není jiná možnost, zatímco u nás máme dostatek personálu na zajištění kompletní péče pro všechny koně. Není tedy důvod, aby nás bylo ve stáji dvacet. Vedly se diskuze, komu to umožnit, komu nikoliv. Bylo to velmi divoké.“
 
Pro Karolínu Javorskou není situace jednoduchá, ale za svým rozhodnutím si stojí: „Každý se snaží ochránit sebe a zaměstnance a mít čas na získání co nejvíce informací. Pochopitelná je docházka majitelů ve stájích, kde není možné řešit zajištění koní centrálně, a prostě se o koně musí postarat každý majitel sám. Ale pokud jsou areály, které nabízí komplexní obstarání koní, majitelé si mohou například dovolit odjet na dovolenou na čtrnáct dní, nevidím důvod, proč by zrovna v této náročné situaci měl být problém respektovat opatření do doby, než se vše uklidní, ustálí a všichni se zabezpečí. Nechceme dráždit ani lidi v obci. Oni dodržují karanténu a my si tu budeme jezdit po vyjížďkách?,“ řečnicky uzavírá Karolína Javorská. 
 

PSALI JSME: Olga Plachá: Řiďme se zdravým rozumem, sport musíme na chvíli odložit

 
Oslovili jsme také provozovatele dalších areálů, a to i těch, které jsou pro majitele koní či jimi pověřené osoby stále otevřené. Mnozí si již mezi sebou vzájemně vyměňují zkušenosti. Každé jezdecké středisko však má trochu jiné možnosti a podmínky, i proto je potřeba ve všech jezdeckých centrech postupovat individuálně, což uvedla již před týdnem i Česká jezdecká federace. 
 
„Režim fungování komerčních stájí plně v kompetenci provozovatelů stájí, kteří mohou / nebo dokonce musí ve svém areálu nařídit taková opatření, aby ochránili zdraví svoje a svých zaměstnanců, tedy mohou například stanovit kolik osob se smí v areálu naráz pohybovat, případně areál pro všechny ‚cizí‘ osoby (tedy i majitele koní) plně uzavřít, pokud jsou schopni zajistit plnou péči o zvířata, včetně jejich pravidelného pohybování (kolotoč, výběhy apod.). Takové rozhodnutí je každý majitel koně povinný při vyhlášeném stavu nouze strpět,“ uvedli zástupci České jezdecké federace ve svém doporučení k zajištění péče o koně při zákazu volného pohybu osob.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE